Witam
Jestem posiadaczem canona 450D, 50 1.8, 85 1.8, blende 5in1 107cm i wkrótce T 17-50 2.8. Utworzyłem ten wątek ponieważ chciałbym zaczerpnąć rad bardziej doświadczonych użytkowników tego forum. Stoję przed dylematem wyboru oświetlenia. W chwili obecnej nie mam żadnego sprzętu do oświetlenia sztucznego.
Moje priorytety:
1. Ślub - na przyszły rok szykują się 2 śluby gdzie chciałbym spróbować jako 2 fotograf w kościele i zapewne jedyny na weselu - jeśli mi się spodoba to pomyślę o rozwoju w tym kierunku. W przypadku zakupu drugiego body bo przecież 450d ślubów się robić nie da, gdybym wybrał oświetlenie systemowe to miałbym kłopot z głowy z lampkami.
2. Studio - sesje ciążowe żony. Pewnie w przyszłości trochę więcej osób bym fotografował, może akt. Wiedzy nt studia nie mam żadnej. W rozwiązaniu systemowym zabrakło by mi 1 źródła światła do oświetlenia/przepalenia tła ( kumpel się zadeklarował że pożyczy mi 1 mocną starą rosyjską lampę ).
3. Plener czytaj mobilność. Fajnie byłoby wyskoczyć chociaż z 580 i coś pocykać.
Mam dylemat, który sposób oświetlenia wybrać w stosunku do moich potrzeb:
A. Systemowe - 2 lampki systemowe np. 580 i 430
lub
B. Mieszane 1 lampka 580 i 2 lampki studyjne, powiedzmy Quantuum PT-200 lub Quantuum PT-300 ( Powerluxy droższe a chyba nie koniecznie dużo lepsze ... ?)
Najrozsądniejszym sposobem wyzwalania byłoby radio ( YONGNUO RF-602 ).
W przypadku lamp studyjnych rozumiem że da radę wyzwolić jedną lampę Quantuum PT-200/300 radiem a druga odpali się fotocelą ( nie będzie opóźnień ? ) A czy 580 odpalę fotocelą ? Niby tą można http://funsports.pl/p,pl,247,fotocela+ds1.html ale skoro ona będzie doświetlać tło to zakładając że odbiornik będzie na 1 lampie studyjnej to czy jest możliwość że 580 lub druga lampa studyjna nie zobaczą błysku ? Albo gdy odbiornik nałożę na 580 która będzie doświetlać tło to któraś z lamp studyjnych nie odpali ? Oj chyba będzie trzeba kupić nadajnik i co najmniej 2 odbiorniki. Czy 580 ma wystarczająco mocy żeby naświetlić tło aby na zdjęciu wyszło idealnie białe ( bez szarych miejsc ) ? Czy jeśli wybrałbym systemowe oświetlenie to jako początkujący poradzę sobie ze światłem modelującym jaki jest w 580 ? 430 ma światło modelujące ? Ile mocy potrzeba aby w małym 3x5m domowym studio oświetlić 1-2 osoby ? Ile lampek potrzebuje i z jaką mocą ? 200 czy 300 ws ? Czy ktoś ma te Quantuumy i jest z nich zadowolony ?
Widzę że cały zestaw ciężko będzie zamknąć w 3 tysiącach ( bo dochodzą statywy, tła, modyfikatory światła ) ale by było miło.
Pytania o komunikację ( kabel synchro, fotocele itd. ) zostawie na później jak rozstrzygnę jaki rodzaj oświetlenia jest najkorzystniejszy dla mnie.
Aha i jeśli kupie lampki studyjne to chcę 1 parasolkę i 1 softboxa ( czy to rozsądne ? jakie wymiary ? )
Zależy mi żeby ktoś to ogarnął na logike - jakie rozwiązanie będzie dla mnie korzystniejsze ? Czy 580 i 430 dadzą rade w studio czy to będzie ich męczenie i będzie za mała moc. Sporo się naczytałem i jak chyba każdy początkujący nie dość że brak doświadczenia to nie wszystko rozumiem co przeczytałem.
Liczę na Waszą cierpliwość i wyrozumiałość w kwestii tłumaczenia mi co i jak
pozdrawiam