Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
Wszystkie graye od X-Rite dają równomierną odpowiedź spektralną w całym zakresie widzialnym, więc można na nie łajtbalansować, nowsze są tylko jaśniejsze.
...przecież nie podważam umięjętności X-Rite'ów

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
W fotografii cyfrowej sens używania jakichkolwiek kart szarych do poprawnego ustawienia ekspozycji jest zaś wogóle mocno dyskusyjny.

Powiedz to światłomierzowi,który w zasadniczej kwestii nie zmienił się od X lat i wciąż potrafi zgłupieć,jak go razi słoneczko w oczy.Jedyną różnicą jest matryca,która zastąpiła materiał halogenowo-srebrowy,przez co można z niej "conieco" wyciągać po niezbyt udanym naświetleniu,ale mama zawsze powtarzała,żeby brudów nie wyciągać :wink:

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
Jesli juz ktos zamiast korzystac z histogramu chce to robic tradycyjnie to niech lepiej odswiezy zapasy i kupi karte 13%
Histogram?
Pstryk,luk na histogram,o zdjęcie bee...
korekta...
pstryk,luk na histogram,o zdjęcie bee...
korekta...
pstryk,luk na histogram ...i tak można robić "martwą naturę "

Dzik zabij mnie,ale nie widziałem szaraczka o 13%-ach,może jakaś słabo sfermentowana jest ta karta,albo prana w vizirze?
Słyszałem o pomyłce,która popełniona została dawno temu,ale żeby nie mieszać ludziskom w głowach,nie wymieniano jej,a wyskalowano światłomierze pod te 18%...
Daj linka do tej 13-ki to odświeżę barek ,chociaż póki co wystarcza mi ten badziew:
http://img265.imageshack.us/img265/7817/img5544y.jpg