Ty nie zapewniaj, tylko wywal kawe na ławe. Konkretnie, co, jak i dlaczego. Bo wybacz, ale Twój nick 'myst' nie powoduje u mnie niczego, abym musiał wierzyć w Twoje zapewnienia. Więc albo podaj konkretne argumenty, albo nie siej herezji.
Szara karta jest do pomiaru światła, a nie balansu bieli.
No jest, ale lepsze wyniki uzyskamy użyajć np. drugiej strony szarej karty.
W X-Rite'owskim ColorChecker Passporcie jest szara karta, która wogóle nie jest 18% - użyto jasnoszarego waloru Munsell 8, który daje lepsze rezultaty przy liniowej charakterystyce matryc cyfrowych. W przeciwieństwie do karty szarej Kodaka (która de facto nie jest szara) wzorzec ten daje b. równomierną odpowiedź w całym spektrum widzialnym, więc do ustawiania WB nadaje się wybornie, natomiast do eskpozycji - nooo, niebałdzo.
Dzięki Marcinie za wyczerpującą i fachową odpowiedź będącą podporą mojego (cokolwiek lakonicznego) posta ;-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Masz świętą rację - nie obchodzi mnie w co wierzysz, więc nie ma sensu, bym starał się Ciebie do czegokolwiek przekonać... wybacz
Ostatnio edytowane przez myst ; 27-09-2010 o 13:45 Powód: Automerged Doublepost
5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.
Maciek Toliński
zasadniczo nie pisałem ani o kodaku ani o 18%. Generalnie szara karta jako wzornik neutralnej szarości daje (wg moich doświadczeń) dużo bardziej przewidywalny i naturalny odcień np. skóry, niż białe wzorniki, które sugerując się nazwą, mogły by służyć do korekcji balansu bieli. Ale , tak jak pisałem, korekta ekspozycji też by się przydała, a gdyby użyć tej samej dla obu szkieł/korpusów, nie miało by znaczenia ile ma % cukru w cukrze ;-)
5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.
Maciek Toliński