Strona 5 z 26 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 259

Wątek: M9+noctilux vs 5D II +50/1.2L

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myst Zobacz posta
    IMHO nie ma kompletnie sensu rozmawiać o kolorach, jeśli WB nie jest kalibrowany szarą kartą.....;-)
    Szara karta służy do ustalenia ekspozycji, a nie balansu bieli. W kwestii fotografii - rozmycie na pierwszym zdjęciu mnie męczy.

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drfidel Zobacz posta
    Szara karta służy do ustalenia ekspozycji, a nie balansu bieli. W kwestii fotografii - rozmycie na pierwszym zdjęciu mnie męczy.
    Zapewniam Cię, że balans da się nią ustawić równie dobrze, a jest przynajmniej wzorcem standaryzowanym. Co do ekspozycji, to też przydało by się ją wyrównać, bo w fotkach testowych są odchyłki, które zmieniają odbiór fotek...
    5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myst Zobacz posta
    Zapewniam Cię, że balans da się nią ustawić równie dobrze, a jest przynajmniej wzorcem standaryzowanym.
    Ty nie zapewniaj, tylko wywal kawe na ławe. Konkretnie, co, jak i dlaczego. Bo wybacz, ale Twój nick 'myst' nie powoduje u mnie niczego, abym musiał wierzyć w Twoje zapewnienia. Więc albo podaj konkretne argumenty, albo nie siej herezji.
    Szara karta jest do pomiaru światła, a nie balansu bieli.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drfidel Zobacz posta
    Szara karta służy do ustalenia ekspozycji, a nie balansu bieli.
    Halo! Pobudka! Nastała era fotografii cyfrowej i szare karty nie służą już do tego, do czego służyły.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Ty nie zapewniaj, tylko wywal kawe na ławe. Konkretnie, co, jak i dlaczego. Bo wybacz, ale Twój nick 'myst' nie powoduje u mnie niczego, abym musiał wierzyć w Twoje zapewnienia. Więc albo podaj konkretne argumenty, albo nie siej herezji.
    Szara karta jest do pomiaru światła, a nie balansu bieli.
    Znaczy nie jest neutralnie szara :-o ?
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

No jest, ale lepsze wyniki uzyskamy użyajć np. drugiej strony szarej karty.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

No jest, ale lepsze wyniki uzyskamy użyajć np. drugiej strony szarej karty.
    W X-Rite'owskim ColorChecker Passporcie jest szara karta, która wogóle nie jest 18% - użyto jasnoszarego waloru Munsell 8, który daje lepsze rezultaty przy liniowej charakterystyce matryc cyfrowych. W przeciwieństwie do karty szarej Kodaka (która de facto nie jest szara) wzorzec ten daje b. równomierną odpowiedź w całym spektrum widzialnym, więc do ustawiania WB nadaje się wybornie, natomiast do eskpozycji - nooo, niebałdzo.

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dzięki Marcinie za wyczerpującą i fachową odpowiedź będącą podporą mojego (cokolwiek lakonicznego) posta ;-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ty nie zapewniaj, tylko wywal kawe na ławe. Konkretnie, co, jak i dlaczego. Bo wybacz, ale Twój nick 'myst' nie powoduje u mnie niczego, abym musiał wierzyć w Twoje zapewnienia.
    Masz świętą rację - nie obchodzi mnie w co wierzysz, więc nie ma sensu, bym starał się Ciebie do czegokolwiek przekonać... wybacz
    Ostatnio edytowane przez myst ; 27-09-2010 o 13:45 Powód: Automerged Doublepost

Maciek Toliński

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Halo! Pobudka! Nastała era fotografii cyfrowej i szare karty nie służą już do tego, do czego służyły.
    Szare karty, tzw.osiemnastki -np.Kodaka, wciąż służą do tego,do czego służyły,czyli ustawiania ekspozycji ,a różne współczesne "digi greye" zasadniczo służą do ustawiania WB... i lepiej nie komplikować "co, mogło być czym,a czym nie jest".

Uzależniony Awatar myst
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

zasadniczo nie pisałem ani o kodaku ani o 18%. Generalnie szara karta jako wzornik neutralnej szarości daje (wg moich doświadczeń) dużo bardziej przewidywalny i naturalny odcień np. skóry, niż białe wzorniki, które sugerując się nazwą, mogły by służyć do korekcji balansu bieli. Ale , tak jak pisałem, korekta ekspozycji też by się przydała, a gdyby użyć tej samej dla obu szkieł/korpusów, nie miało by znaczenia ile ma % cukru w cukrze ;-)

Maciek Toliński

Strona 5 z 26 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów