Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Canon 40D - padnięta migawka? or what

Początki nałogu Awatar korona-pl
    Miasto
    Kraków, PL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xaltuton Zobacz posta
    Jak sobie zyczysz. Szkoda tylko, ze nie potrafisz podjac merytorycznej rozmowy (bo tylko wpadles do watku z mentorskim tonem) i odpowiedziec na pytania, ktore zadalem w ostatnich postach. Potrafisz? To podejmij temat i mi KONKRETNIE wytlumacz, czemu przepala zdjecia powyzej 1/3200.
    Po pierwsze: http://canon-board.info/showthread.php?t=57905
    Moim zdanie popełniłeś wszystkie 4 błędy...

Po drugie: Zastanów się czego potrzebujesz... Przedstawiasz dwie przypadkowe fotki i oczekujesz, że na ich podstawie ktoś zdalnie zdiagnozuje co jest nie tak z twoim aparatem...

Po trzecie: Przeczytaj ze zrozumieniem post #4 i się do niego zastosuj. Jak wykonasz test - odezwij się ponownie

Po czwarte: Odrobina szcunku dla bardziej od Ciebie doświadczonych fotografów/użytkowników forum, którzy w sposób grzeczny odpowiadają na twoje pytnia. Jeżeli masz zamiar zachowywać się w taki sposób jak dotychczas - nie odzywaj się już na tym forum.

U mnie za zachowanie trafiasz na "Ignore List"
    pozdrawiam
    Jacek

nie karmię troli...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez korona-pl Zobacz posta
    Po pierwsze: http://canon-board.info/showthread.php?t=57905
    Moim zdanie popełniłeś wszystkie 4 błędy...

Po drugie: Zastanów się czego potrzebujesz... Przedstawiasz dwie przypadkowe fotki i oczekujesz, że na ich podstawie ktoś zdalnie zdiagnozuje co jest nie tak z twoim aparatem...

Po trzecie: Przeczytaj ze zrozumieniem post #4 i się do niego zastosuj. Jak wykonasz test - odezwij się ponownie

Po czwarte: Odrobina szcunku dla bardziej od Ciebie doświadczonych fotografów/użytkowników forum, którzy w sposób grzeczny odpowiadają na twoje pytnia. Jeżeli masz zamiar zachowywać się w taki sposób jak dotychczas - nie odzywaj się już na tym forum.

U mnie za zachowanie trafiasz na "Ignore List"
    1. To nie ja zaczalem wyzywanie od hipochondrykow (zajrzyj do watku kto) Napisalem posta z prosba o pomoc, to mi zaczeto wypisywac herezje o kontrastach i HDRach. Nawet wtedy nigdzie nikogo nie urazilem. Ale wpadl dinderi i zaczal pouczac w ogole nie zwracajac uwagi o co pytam. Kto kogo tutaj zaczal najezdzac pierwszy, co? Przeczytaj od poczatku z uwaga watek i ocen sprawiedliwie.

2. Moze i nie zdiagnozuje, ale to sie ladnie pisze, ze to i tamto, za malo zdjec daj cos jeszcze. Nawet jesli na podstawie 4 zdjec nie da sie zdiagnozowac problemu, to sie o tym zauwaza, a nie wali teksty ze sie nie znam. Niejaki mateuszkaratysz napisal "Zdjęcia, które pokazałeś są po prostu nieprawidłowo naświetlone - zrypałeś" to ja sie spytam, jak zrypac zdjecie nieba, kiedy czas dobieral automat a migawka sie wyrobila z czasem otwarcia? To odpowiedzi konkretnej nikt mi juz nie chce udzielic, za to watek caly czas sie toczy nie na temat.

3. To teraz Ty przeczytaj ze zrozumieniem watek i sie dowiedz, ze ten test dawno zostal zrobiony. Ile razy mozna powtarzac to samo w krotkim watku?

4. Czy pewnosc, ze piszacy na forum wiedza wiecej ode mnie wynika z ilosci postow na tym forum? Jesli tak, to zgoda. Zauwaz jednak, ze nie wszyscy chca/maja ochote pisac na fora, a ilosc postow wcale nie oznacza wielkiej wiedzy. Nie podwazam, ze przedpiscy nie maja wiedzy, ale z tego watku to zupelnie nie wynika. Zadaje konkretne pytania o ekspozycje, ale dostaje odpowiedzi sa nie na temat. Przy tym wszyscy czuja sie jak obrazone panienki, bo ktos smial miec inne zdanie niz one. Porozmawiaj konkretnie na temat, a nie tworzysz kilobajty nikomu niepotrzebnych uwag.

Widocznie moje pytania sa za malo precyzyjne (albo za trudne tutaj). Przepraszam wszystkich urazonych za niewlasciwy dobor slow i nietrafione wyrazy, nie mialem zamiaru nikogo obrazic. Nie mam i nie mialem tez zamiaru wojowac, ale skoro tak potoczyl sie watek... nikt nie jest bez winy.

A ze sprawa nie jest tak prosta jak sie Wam wydaje i ze inni maja odmienne zdanie, to mozna przesledzic w alternatywnym miejscu, gdzie o to pytam.
    bijf961hro9k65gup1ccjnhbf9d62kc4cs@4ax.com na pl.rec.foto.cyfrowa

EOT, watek do zamkniecia.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Xaltuton, jeżeli robisz zdjęcia na M tej samej sceny (najlepiej światła żarowek -prawdziwych) tylko zmieniając czas i nie widzisz różnicy między 3200 i 6400 albo 2000 i 4000 to sam sobie już odpowiedziałeś - twoja migawka jest walnięta. Albo robiąc na Av zmieniasz otwór i przy większych otworach (krótkich czasach) przepala. Różnica 1 stop (EV) jest wyraźna i tylko ślepy by nie zauważył.

Migawka oczywiście przy jakimkolwiek problemie - kurzu, brudzie, zużyciu itp. najczęściej najpierw traci najkrótsze czasy. Większość tego nie zauważa, bo bardzo rzadko tych czasów używa (np. ja). Tym co mają stare migawy radzę przetestować. Canon i Zytnia tylko na tym skorzystają.

No więc jesli zależy Ci na tych krótkich czasach to nie pytaj, (rzeczywiście ludzie czsem nie czytają zbyt dokładnie , (a jeszcze irytuja już na wejściu widząc obce języki bo jakim prawem? powinno być verboten) sprawdż jeszcze raz z żarowkami, i jeśli krótkich czasów nie ma, wyslij do serwisu. Jesli czyszczenie nie pomoże, wymień migawkę.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

4. Czy pewnosc, ze piszacy na forum wiedza wiecej ode mnie wynika z ilosci postow na tym forum? Jesli tak, to zgoda. Zauwaz jednak, ze nie wszyscy chca/maja ochote pisac na fora, a ilosc postow wcale nie oznacza wielkiej wiedzy.
    Przepraszam za OT.
    Bardzo proszę administratora o ukrycie liczby napisanych postów. Znacznie to ułatwi życie na forum. Przestanie być co chwilę podejmowany ten irytujący wątek "kto ile postów napisał".
    Koniec OT.

Koledze odpiszę jedynie tyle: Ty nie potrzebujesz rad. Bierzesz je za pouczanie i szukasz zaczepki. Nie chcesz słuchać więc radź sobie ze swoim problemem sam. Lubić się nie musimy.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    I tu kolejny dowod na to, ze nie czytamy ze zrozumieniem. Ja wlasnie nie wiem co jest niesprawnego w moim aparacie, o to wlasnie pytam. Ale jakos widze nie zauwazyles o co mi chodzi, za to skupiles sie na pouczaniu.
    Piszmy za siebie i w liczbie pojedynczej, bo ja się akurat nie jednoczę z Tobą, w tym co napisałeś. Jeśli ktoś tu czyta z niezrozumieniem, to tylko Ty, nikt inny. Jeśli masz niezbite dowody, na zaprzeczenie moich i nie tylko teorii, pokaż inne zdjęcia. Bo na podstawie tych, to tak jak Ci napisał Ablaton, nie da się stwierdzić.

A propos, nie chce mi się liczyć, bo to strata czasu. Na oko widać różnicę. A kompletnie bez różnicy jest, czy podane przez Ciebie sample to 0,5, 0,73, czy 1 EV. I tak te zdjęcia wskazują tylko na to, że jeśli to co zamieściłeś to prawda, nie masz pojęcia o podstawach ekspozycji.

Kilka osób (łacznie ze mną) napisało Ci, że z Twoim aparatem jest wszystko w porządku, a problem leży w operatorze. Ty twierdzisz co innego. Możemy się zacząc licytować:
    - wymyślasz sobie problem
    - nie
    - nie
    - nie
    - tak
    - nie
    - tak
    - nie
    - tak
    - nie
    - tak
    - nie
    - tak
    - nie
    - tak, tak, tak, tak, tak, tak,
    - nie, nie, nie, nie, nie, nie

itd.

Dla tego nie ma rady, kto jej nie chce. Ty chcesz usłyszeć, coś innego, niż świat chce Ci przekazać.

Jeśli uważasz, ze Twój aparat jest zepsuty, wyślij go do serwisu. Jeśli uważasz, że ktokolwiek na tym forum umie Ci pomóc, wklej bardziej czytelne sample.
    Ostatnio edytowane przez dinderi ; 25-09-2010 o 22:34 Powód: Automerged Doublepost
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Dla tego nie ma rady, kto jej nie chce. Ty chcesz usłyszeć, coś innego, niż świat chce Ci przekazać.
    Dopiszę do tego cytat w moim podpisie i pozdrawiam autora wątku .

Domyślnie

Jeśli autor sam ustalił, że aparat jest zepsuty, to najprostszą drogą do rozwiązania tego problemu jest NAPRAWA APARATU.

Jako, że forum nie ma mocy naprawczych proponuje wysłać aparat do mniej lub bardziej autoryzowanego serwisu.

Jeśli komuś zrobi się lepiej to napisze, że Pan X ma Canona 300/350D(nie pamiętam już dokładnie) ma zrobione grubo ponad 100tys. na pierwszej migawce. Aparat działa ale zawsze prześwietla, więc facet przyzwyczaił się do -2ev. Podobno żyje szczęśliwy.

Domyślnie

Odgrzebuje watek, ale moze sie komus kiedys przyda informacja - powyzsze efekty powodowal uszkodzony czujnik swiatla. Koszt naprawy - 450zl.

Pozdrawiam

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów