-
Czy zawracalbym dupe na forum, gdyby chodzilo tylko o ta scene? To moze jasniej - tryb preselekcji przyslony, ISO 100, tak dobieram wartosc przyslony, zeby czas naswietlania zostal wyliczony (automatycznie) na powiedzmy 1/3200 i wyzej i za KAZDYM razem
dostaje przepalone zdjecia. Powtarzam - ZA KAZDYM razem, tak, jakby aparat zle dobieral czas lub dluzej naswietlal niz pokazuje. Kiedy z kolei tak ustawie przeslone, zeby czas naswietlania byl ponizej 1/1000, to nagle zdjecia sa ok. Ten mechanizm jest powtarzalny, wystepuje w kazdych warunkach oswietleniowych i nie zalezy od kontrastu sceny. Nie zamierzam uzywac tez filtrow, skoro do tej pory bylo wszystko w porzadku i to w znacznie trudniejszych warunkach. Uzywanie HDRow w sytuacji robienia zdjecia tylko niebu, to jakas porazka, teraz chyba wszyscy dostali fiola na ich punkcie, ale litosci, bez takich porad.
Kolejna para zdjec miala uswiadomic, ze w trybie manualnym niezaleznie jaki czas ustawie (byleby od ok. 1/3200 do 1/8000) zdjecie bedzie tak samo naswietlone. ZA KAZDYM razem. Oczywiscie przy tej samej czulosci i wartosci przyslony. ISO100, przyslona 3.5, czas 1/3200 - poszlo zdjecie. ISO100, przyslona 3.5, czas 1/8000 - zdjecie. I zdjecia sa takie same. Czy moge jakos prosciej to napisac?
Czy dalej cos jest niezrozumiale i bedziecie mi wmawiac, ze robie zbyt kontrastowe sceny, powinienem uzywac HDRow i zakladac filtry kiedy aparat nie realizuje wlasciwie nastaw?
To, ze aparat jest zepsuty to ja wiem (aparatu tego uzywam od 3 lat i wiem co potrafi), ja sie pytam w watku, co moglo sie zepsuc, skoro daje objawy opisane j/w.
Co do poirytowania - tak, tu akurat macie racje. Jestem poirytowany, ze ktos
traktuje mnie jak dziciaka, ktoremu nie spodobalo sie kilka zdjec ze sprzetu, ktory dostal na komunie. Nie, zdjecia byly tylko przykladem z puli innych, ktore leza mi przepalone z urlopu.
Uprawnienia umieszczania postów