Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Canon 40D - padnięta migawka? or what

Mieszany widok

Domyślnie

Czy zawracalbym dupe na forum, gdyby chodzilo tylko o ta scene? To moze jasniej - tryb preselekcji przyslony, ISO 100, tak dobieram wartosc przyslony, zeby czas naswietlania zostal wyliczony (automatycznie) na powiedzmy 1/3200 i wyzej i za KAZDYM razem
    dostaje przepalone zdjecia. Powtarzam - ZA KAZDYM razem, tak, jakby aparat zle dobieral czas lub dluzej naswietlal niz pokazuje. Kiedy z kolei tak ustawie przeslone, zeby czas naswietlania byl ponizej 1/1000, to nagle zdjecia sa ok. Ten mechanizm jest powtarzalny, wystepuje w kazdych warunkach oswietleniowych i nie zalezy od kontrastu sceny. Nie zamierzam uzywac tez filtrow, skoro do tej pory bylo wszystko w porzadku i to w znacznie trudniejszych warunkach. Uzywanie HDRow w sytuacji robienia zdjecia tylko niebu, to jakas porazka, teraz chyba wszyscy dostali fiola na ich punkcie, ale litosci, bez takich porad.

Kolejna para zdjec miala uswiadomic, ze w trybie manualnym niezaleznie jaki czas ustawie (byleby od ok. 1/3200 do 1/8000) zdjecie bedzie tak samo naswietlone. ZA KAZDYM razem. Oczywiscie przy tej samej czulosci i wartosci przyslony. ISO100, przyslona 3.5, czas 1/3200 - poszlo zdjecie. ISO100, przyslona 3.5, czas 1/8000 - zdjecie. I zdjecia sa takie same. Czy moge jakos prosciej to napisac?

Czy dalej cos jest niezrozumiale i bedziecie mi wmawiac, ze robie zbyt kontrastowe sceny, powinienem uzywac HDRow i zakladac filtry kiedy aparat nie realizuje wlasciwie nastaw?

To, ze aparat jest zepsuty to ja wiem (aparatu tego uzywam od 3 lat i wiem co potrafi), ja sie pytam w watku, co moglo sie zepsuc, skoro daje objawy opisane j/w.

Co do poirytowania - tak, tu akurat macie racje. Jestem poirytowany, ze ktos
    traktuje mnie jak dziciaka, ktoremu nie spodobalo sie kilka zdjec ze sprzetu, ktory dostal na komunie. Nie, zdjecia byly tylko przykladem z puli innych, ktore leza mi przepalone z urlopu.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xaltuton Zobacz posta
    Co do poirytowania - tak, tu akurat macie racje. Jestem poirytowany, ze ktos
    traktuje mnie jak dziciaka, ktoremu nie spodobalo sie kilka zdjec ze sprzetu, ktory dostal na komunie. Nie, zdjecia byly tylko przykladem z puli innych, ktore leza mi przepalone z urlopu.
    Ustawiłeś sobie pomiar punktowy, to masz za swoje (domniemuję). A to poirytowanie, to sobie wsadź w kieszeń. Bo jeśli wiesz lepiej od nas, co jest w Twoim aparacie niesprawnego, to po kiego ... zawracasz głowę.
    Zawsze fascynował mnie fenomen ludzi, którzy wchodzą z problemem na forum, zachowują się, jak by im się ta pomoc bezwględnie należała, a potem w najlepszym razie są poirytowani, że ktoś udzielił im prawdziwej odpowiedzi, ale niezgodnej z tym co chcieli usłyszeć.

Nie ma rady dla tego, kto jej nie chce.

Z mojej strony EOT.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Ustawiłeś sobie pomiar punktowy, to masz za swoje (domniemuję).
    No wlasnie, caly problem z Toba polega na tym, ze Ty domniemujesz. Nie chce Ci sie liczyc, ale pouczasz. Domniemujesz pomiar punktowy, kiedy w exifie wyraznie jest matrycowy (zdziwiony?), ale Ty wiesz lepiej. Jak kolego zabierasz swoj glos w watku, to przynajmniej zobacz o co chodzi. A nie domniemuj.

A to poirytowanie, to sobie wsadź w kieszeń. Bo jeśli wiesz lepiej od nas, co jest w Twoim aparacie niesprawnego, to po kiego ... zawracasz głowę.
    I tu kolejny dowod na to, ze nie czytamy ze zrozumieniem. Ja wlasnie nie wiem co jest niesprawnego w moim aparacie, o to wlasnie pytam. Ale jakos widze nie zauwazyles o co mi chodzi, za to skupiles sie na pouczaniu.

[QUOTE]
    Zawsze fascynował mnie fenomen ludzi, którzy wchodzą z problemem na forum, zachowują się, jak by im się ta pomoc bezwględnie należała, a potem w najlepszym razie są poirytowani, że ktoś udzielił im prawdziwej odpowiedzi, ale niezgodnej z tym co chcieli usłyszeć.

[QUOTE]
    Zawsze fascynowal mnie fenomen ludzi, ktorzy na forum pouczaja innych nawet nie zapoznajac sie z problemem ani nie rozumiejac, O CO PYTA watkotworca. A poirytowanie? Owszem, jak ktos sie wymadrza nie na temat.

Z mojej strony EOT.
    Jak sobie zyczysz. Szkoda tylko, ze nie potrafisz podjac merytorycznej rozmowy (bo tylko wpadles do watku z mentorskim tonem) i odpowiedziec na pytania, ktore zadalem w ostatnich postach. Potrafisz? To podejmij temat i mi KONKRETNIE wytlumacz, czemu przepala zdjecia powyzej 1/3200.

Początki nałogu Awatar korona-pl
    Miasto
    Kraków, PL

Domyślnie

Jak sobie zyczysz. Szkoda tylko, ze nie potrafisz podjac merytorycznej rozmowy (bo tylko wpadles do watku z mentorskim tonem) i odpowiedziec na pytania, ktore zadalem w ostatnich postach. Potrafisz? To podejmij temat i mi KONKRETNIE wytlumacz, czemu przepala zdjecia powyzej 1/3200.
    Po pierwsze: http://canon-board.info/showthread.php?t=57905
    Moim zdanie popełniłeś wszystkie 4 błędy...

Po drugie: Zastanów się czego potrzebujesz... Przedstawiasz dwie przypadkowe fotki i oczekujesz, że na ich podstawie ktoś zdalnie zdiagnozuje co jest nie tak z twoim aparatem...

Po trzecie: Przeczytaj ze zrozumieniem post #4 i się do niego zastosuj. Jak wykonasz test - odezwij się ponownie

Po czwarte: Odrobina szcunku dla bardziej od Ciebie doświadczonych fotografów/użytkowników forum, którzy w sposób grzeczny odpowiadają na twoje pytnia. Jeżeli masz zamiar zachowywać się w taki sposób jak dotychczas - nie odzywaj się już na tym forum.

U mnie za zachowanie trafiasz na "Ignore List"
    pozdrawiam
    Jacek

nie karmię troli...

Coś już napisał

Domyślnie

Różnica pomiędzy t3200 a t6400 wcale nie jest taka duża ,tę różnice akurat wyraźnie widac na przykładowych zdjęciach jedno troszkę jaśniejsze drugie ciemniejsze ,wszystko ok.

Domyślnie

"Czy zawracalbym dupe na forum, gdyby chodzilo tylko o ta scene?"

"To, ze aparat jest zepsuty to ja wiem (aparatu tego uzywam od 3 lat i wiem co potrafi), ja sie pytam w watku, co moglo sie zepsuc, skoro daje objawy opisane j/w."

To nie zawracaj **** i wyślij aparat do serwisu.

To miejsce porad, a nie darmowych diagnoz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mateuszkaratysz Zobacz posta
    "Czy zawracalbym dupe na forum, gdyby chodzilo tylko o ta scene?"

"To, ze aparat jest zepsuty to ja wiem (aparatu tego uzywam od 3 lat i wiem co potrafi), ja sie pytam w watku, co moglo sie zepsuc, skoro daje objawy opisane j/w."

To nie zawracaj **** i wyślij aparat do serwisu.

To miejsce porad, a nie darmowych diagnoz.
    A to nie jest dzial "Pierwsza pomoc - awarie, usterki, problemy"? Hint: 3 i 4 slowo.

A merytorycznie cos nawiazesz do tego co napisalem w poprzednim poscie?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez moritto Zobacz posta
    Różnica pomiędzy t3200 a t6400 wcale nie jest taka duża ,tę różnice akurat wyraźnie widac na przykładowych zdjęciach jedno troszkę jaśniejsze drugie ciemniejsze ,wszystko ok.
    Ok, a z pierwszej pary zdjec dlaczego aparat przeswietlil jedno?
    Ostatnio edytowane przez xaltuton ; 25-09-2010 o 14:50 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Powtórzę za Kolegami.Aparat jest sprawny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Powtórzę za Kolegami.Aparat jest sprawny.
    No dobrze, sprawny. A potrafisz uzasadnic swoje zdanie? Jesli tak, to prosze o wyjasnienie, dlaczego zdjecie z pierwszej pary jest tak mocno przeswietlone. Slucham, jestem otwarty na argumenty.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

No dobrze, sprawny. A potrafisz uzasadnic swoje zdanie? Jesli tak, to prosze o wyjasnienie, dlaczego zdjecie z pierwszej pary jest tak mocno przeswietlone. Slucham, jestem otwarty na argumenty.
    wedlug mnie aparat nie jest sprawny, wysylaj na Żytnią, mysle ze naprawa to wymiana plyty glownej, migawki i matrycy, koszt bedzie wiekszy niz nowy aparat, wiec nie oplaca sie go robic, moge Ci podac adres i mi go przeslesz, przyda mi sie na czesci
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów