Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 70

Wątek: Po tym filmie zrobilem wow

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

W małych kamerach typu FPV/onboard, nie ma parcia na jakość obrazu rodem z iMax'a. One mają dostarczać materiału z wnętrza akcji, nie zakłócając jej samej swoją wielkością i wagą. Wiadomo jak wielkość optyki wpływa na plastykę obrazu i jego atrakcyjność wizualną. Fizyki się nie przeskoczy. Tyle, że tu akurat wielkość optyki ma dość mocno wyznaczone granice. Są to duże restrykcje. Moim zdaniem to, co oferuje GoPro i Contour 1080, jest bardzo rozsądnym kompromisem. W przypadku Contour'a jakość FullHD nie powala, ale HD 720p w połączeniu z 60fps i 135 stopni na obiektywie to dobry start w świat rejestracji FPV/onboard. Przed bardziej ambitnymi stoi otworem świat współczesnych DSLR filmujących. A pro skorzystają z specjalistycznych firm, jak np. http://www.bluesky.se/ i inne, które zrobią wszystko, żeby wycisnąć materiał najlepszej jakości (4k też się da ).

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Panowie, chciałbym zakupić sobie do nauki jakiś w miarę dobry ale niedrogi model heli, gdyż na następny sezon chcemy z kolegą zakupić profesjonalny heli do nagrywania właśnie ujęć z powietrza. Polećcie coś dobrego póki co do nauki. Dzięki.
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Odpowiedź jest zawsze taka sama:

1. Lama V3 do pokonania pierwszych oporów i opanowania odruchów.
    2. Trex 450 lub podobna klasa do konkretnej nauki. Ważne, względnie niedrogi przy kretobiciu.
    3. Docelowa maszyna.

Więcej na: http://www.epheli.pl
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Dziękować!
    Pytanko jeszcze takie, czy do Lamy da się podczepić ciężar o wadze 170g? (mam GoProHD Hero i chciałbym ją testowo podłączać aby przyjżeć się jak wyglądają moje próby, jak bardzo heli się trzęsie, itd...)

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Zaczął bym od... kupna symulatora. Nawet taki http://www.modelemax.pl/product_info...oducts_id=7918 w zupełności wystarczy. No i.... kurde rok na naukę to trochę mało! :-) Naprawdę. Żeby w miarę bezpiecznie latać to trzeba przerobić całą szkółkę i tu nie ma drogi na skróty. Latanie helikopterem RC jest dużo trudniejsze od latania prawdziwym dużym helikopterem.

Ja bym sobie etap samozwisu (Lama) darował. Szkoda czasu i szkoda kasy. Koszt symulatora w wersji jw. to mniej niż Lama. :-) Wszelkie systemy stabilizacji też są zbędne. Taniej wychodzi "naumieć się na symulatorze". Lama czy inna wersja coaxiala raczej niczego nie nauczy. No może poza nauką adresów sklepów z częściami zamiennymi :-)

Trzeba spędzić na symulatorze jakieś 300-400 godzin i ćwiczyć, ćwiczyć ćwiczyć. Nie nie żartuję. Dopiero potem 450 (T-rex) i kolejne ćwiczenia, ćwiczenia.... liczone w pakietach LiPol w setkach.

Długa droga :-)

Uwaga: Trzeba się zdecydować na Mode 1 albo Mode 2 i tego się trzymać... U nas większość lata tak w stanach w Mode 2 (ja też). Przesiadka na Mode 1 jest trudniejsza niż przejście z Canona na Nikona.

Najtaniej, naprawdę, na początek SYMULATOR.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Ernest_DLRS Zobacz posta
    Dziękować!
    Pytanko jeszcze takie, czy do Lamy da się podczepić ciężar o wadze 170g? (mam GoProHD Hero i chciałbym ją testowo podłączać aby przyjżeć się jak wyglądają moje próby, jak bardzo heli się trzęsie, itd...)
    Podczepić się da - unieść? hmmmmmm.... ok. 100g podnosiła z trudem. Nie sądzę, żeby 170 wydało. Czas będzie i tak ok. 2 minuty lotu.

Odpuść sobie Lamę. Nie ma sensu. :-)
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 30-09-2010 o 14:52 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Ciąg ku rzeczywistemu lotowi jest większy niż do symulatora, który jest mimo wszystko rodzajem gry. A Lama pozwoli fizycznie posmakować jak to jest sterować pojazdem latającym i to w domu. Poza tym moim zdaniem w ten sposób podstaw uczy się szybciej. Rozumiem o co chodzi z "smozwisem" który w przypadku normalnego heli nie istnieje i wprowadza zamęt, ale o elementarne odruchy lewo-prawo kiedy model jest ustawiony pod innym kątem niż ogonem do siebie. Z pewnością każdy zauważył, że to się potrafi pomylić choćby na przykładzie samochodziku zdalnie sterowanego, przy czym taka pomyłka w powietrzu to pewne rozwalenie helikoptera. Ważnym argumentem są finanse i bezpieczeństwo. Nieuniknione wypadki są w przypadku Lamy niemal nieodczuwalnie dla kieszeni i otoczenia. Swoją Lamą przywaliłem nie raz i nie dwa kiedy pomieszały mi się kierunki i nic. A widziałem zniszczenia jakie spowodował Trex 450, którego nowicjusz nie mogąc się powstrzymać odpalił w pokoju.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Wiem o co chodzi z tymi pomyłkami kierunków hehe bawiłem się kiedyś jakimiś samochodami RC i zdarzyło mi się parę razy pomerdać kierunki :P

Symulator odpada, mam Mac OSX.

A chciałbym się uczyć już na czymś w miarę wymagającym, wiadomo że nie dam od razu pełnej pary i nie wzniosę heli na 60-100m, tylko przez kilka tyg. będe latał nad samiutką ziemią (czy to będzie najtańsza zabawka, czy coś droższego). Więc jeżeli stosowałbym się do tego założenia, może nie rozbiłbym maszynki w drobny mak... Więc ostatnie pytanie - może po prostu pominąć punkt 1.Lama, zaryzykować i kupić tego T-Rex 450?
    Latanie nad samą ziemią i możliwe że pod okiem kogoś doświadczonego - w Wawie mam całkiem obok osiedla dość znane i uczęszczane pole dla modelarzy...
    Ostatnio edytowane przez Ernest_DLRS ; 30-09-2010 o 15:20 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Ciąg ku rzeczywistemu lotowi jest większy niż do symulatora, który jest mimo wszystko rodzajem gry. A Lama pozwoli fizycznie posmakować jak to jest sterować pojazdem latającym i to w domu. Poza tym moim zdaniem w ten sposób podstaw uczy się szybciej. Rozumiem o co chodzi z "smozwisem" który w przypadku normalnego heli nie istnieje i wprowadza zamęt, ale o elementarne odruchy lewo-prawo kiedy model jest ustawiony pod innym kątem niż ogonem do siebie. .....
    To wszystko prawda. Ale... :-) Lama wprowadza baaaaaardzo złe odruchy wachlowania drągami jak przy młóceniu zboża. Później więcej czasu kosztuje pozbycie się tych odruchów niż sama nauka.

Ja też coaxiala przerabiałem. Leży na półce nie ruszany od lat. Lepiej do 450-ki przypiąć podwozie treningowe - tak naprawdę też zbędne, ja tego nie zapiąłem ani razu :-) - i po jakichś 200 godzinach na symku próbować pierwszych wzlotów. Uważam, że bez symulatora normalnie nie da się nauczyć latać. Samolotem tak (bawię się w samoloty od dzieciństwa) ale helikiem to na pewno duuuuuuuuuuuuuużo drożej bez symulatora. Symulator uczy pokory jeszcze zanim nauczy nas tego model :-) 300-400 godzin symka to minimum do nabycia odruchów. :-)

W pokoju 2 x 3 m mona spokojnie podnieść 450. :-) Musi być wcześniej oblatana i wytrymowana ale da się. Sam to czasem robię. :-)

Janusz,

Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Jest jakiś symulator pod OSX??

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Wiem o co chodzi z tymi pomyłkami kierunków hehe bawiłem się kiedyś jakimiś samochodami RC i zdarzyło mi się parę razy pomerdać kierunki :P

Symulator odpada, mam Mac OSX.

A chciałbym się uczyć już na czymś w miarę wymagającym, wiadomo że nie dam od razu pełnej pary i nie wzniosę heli na 60-100m, tylko przez kilka tyg. będe latał nad samiutką ziemią (czy to będzie najtańsza zabawka, czy coś droższego). Więc jeżeli stosowałbym się do tego założenia, może nie rozbiłbym maszynki w drobny mak... Więc ostatnie pytanie - może po prostu pominąć punkt 1.Lama, zaryzykować i kupić tego T-Rex 450?
    Latanie nad samą ziemią i możliwe że pod okiem kogoś doświadczonego - w Wawie mam całkiem obok osiedla dość znane i uczęszczane pole dla modelarzy...

Na 100 m to... za jakieś 2-3 lata może Ci się uda :-) Bez symulatora naprawdę będzie to trwało 10 razy dłużej i 300 razy drożej. Lamą (samozwis) przy pierwszym locie nie urzymasz się w pokoju dłużej niż 5 sekund. 450 na polu 2-3 sekundy. Jak dojdziesz do 5 sekund to będziesz geniusz. :-)
    Jest jakiś symulator pod OSX??
    Jest. Pod Linuxa też.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 30-09-2010 o 15:29 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów