Generalnie do widoków już od jakichś 24 jest na FF dosyć szeroko, ale te podane przez MariuszaJ jak najbardziej i sporo szerzej. Z powyższych polecam
17-40, bo jakość/cena rewelacja. Co do Sigmy 12-24 to na FF to ekstremum na krótkim końcu i nie bardzo sie nadaje do architektury - gnie boki aż miło.
Próbowałem 17-40 i 12-24 i jednak wybrałem Canona - na FF to świetny zakres (jak dla mnie) i nie ma takiej żonglerki szkłami - jak podpinałem na regatach Sigmę, to często musiałem też podpinać 24-70 i parę fajnych fotek uciekło. Co do krajobrazu jeszcze jeden duuuuży minus Sigmy - bardzo problematyczne używanie filtrów - ciężkie do kupienia (umieszcza je się od strony bagnetu). Co za tym idzie praktycznie nie można stosować filtra polaryzacyjnego - jak dla mnie podstawy przy widoczkach. Poza tym sigma jest super szeroka, ale jakość obrazu na brzegach kadru "zjada" trochę uzyteczną szerokość kadru. O sporych abberacjach nie wspomnę.
Plusy Sigmy? Jak popatrzyłem jakie kadry można mieć dzięki tej szerokości, to pomimo kupna Canona cały czas się jednak zastanawiam nad sigmą......