Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Canon 5d Mk1 - back focus

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Myślenice

Domyślnie Canon 5d Mk1 - back focus

Witajcie,

Normalnie mnie już trafia Do tej pory fotografowałem Canonem 40D, który ze wszystkimi szkłami współpracował idealnie. Niedawno nabyłem używkę 5D w świetnym stanie. Podpinam 85/1.8 - backfocus, podpinam 50/1.8 - backfocus. Pierwsza myśl: może 85 jest walnięta, a 50 mk1 wiadomo że ma kiepski AF. Ale wczoraj dotarł do mnie kupiony 28/1.8. Podpinam - backfocus. No masakra, wygląda na to, że to body ma coś przestawione, szczególnie że wspomniane szkła na 40D śmigają perfekcyjnie Moje pytanie brzmi: czy da się skalibrować body do szkieł czy tylko odwrotnie (szkła pod body)? I gdzie to zrobić? Naczytałem się sporo o Żytniej i szczerze mówiąc zastanawiam się nad Opto-Techniką. Poradźcie coś please...

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

http://canon-board.info/showthread.php?t=68411

Proces regulacji polega na wprowadzeniu aparatu w tryb serwisowy (zmienia się wtedy komunikacja przez port USB), sczytaniu pamięci flash do oprogramowania serwisowego, przebiciu w nim jednej liczby i ponowny reflash aparatu. Po każdym razem przestrzelasz zdjęcia, czy Cię satysfakcjonują.

Backfocus w świetle dziennym oznacza, że w świetle żarowym możesz mieć dobrze - aparat mógł być "ustawiony pod studio".
    Entuzjastyczny Neofita

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Myślenice

Domyślnie

MariuszJ, dzięki za odpowiedź. Nurtuje mnie tylko 1 kwestia, czy po przestawieniu ostrzenia na światło dzienne z kolei przy świetle żarowym nie będzie przestrzeliwał? :-? Muszę mieć sprawny AF niezależnie od oświetlenia. Tak czy inaczej pewnie będę musiał odesłać body do serwisu, bo samemu tej operacji chyba nie da się wykonać. Czy może się mylę?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Miałem podobna sytuację. Kupiłem 5D i na 85 1,8 i 50 1,8 front focus, a na 40D spoko. Wysłałem na żytnią 5D i 85, powiedzieli mi najpierw że kalibrować będą i jedno i drugie. Koniec końców skalibrowali podobno sam obiektyw do body. Po naprawie 85 ostrzy w punkt 35 2,0 także i 50 1,4 też.
    Z usługi generalnie jestem zadowolony całość zajęła tydzień, a koszt to 150 PLN z wysyłką.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez esel Zobacz posta
    MariuszJ, dzięki za odpowiedź. Nurtuje mnie tylko 1 kwestia, czy po przestawieniu ostrzenia na światło dzienne z kolei przy świetle żarowym nie będzie przestrzeliwał? :-? Muszę mieć sprawny AF niezależnie od oświetlenia.
    Niestety, będzie przestrzeliwał - http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=163

Canon reklamował że w 5dmkII (i 50d na cropie) problemy są mniejsze. Głosy użytkowników są na ten temat różne. Niemniej masz tam mikroregulację, możesz po prostu zawczasu się przygotować do zmiany oświetlenia. Jest więc postęp.

Problemy tego typu z fazowym AF są we wszystkich systemach, chyba największe (mierząc to płaczem na forach) w Pentaxie.

Tak czy inaczej pewnie będę musiał odesłać body do serwisu, bo samemu tej operacji chyba nie da się wykonać. Czy może się mylę?
    Niestety, nie zrobisz tego sam - nie masz oprogramowania serwisowego. Złota kura serwisów nie wyciekła do netu, a Wasia się obija Problem jest jednak innego rodzaju - jest to problem zaangażowania serwisu w wykonanie mocno niewdzięcznej i zabierającej czas kalibracji. Inna sprawa, że warunki w których dokonują oni tej kalibracji (zobacz zdjęcia "ścieżki" z wątku który wcześniej cytowałem) mają się nijak do rzeczywistych warunkach robieniu zdjęć. Jestem przekonany, że statystycznie rzecz biorąc, zestaw wyregulowany wg procedur Żytniej będzie miał backfocus w warunkach amatorskiego wykorzystania zestawu.

Nie mam dobrej rady jak skalibrować piątkę. Ja jako kompletny amator i albumowy pstrykacz niedzielny, zmieniłem trochę podejście do fotografowania we wnętrzach bez światła naturalnego - zacząłem używać do tego przysłon >=f4 i dopalania lampą, co daje dużo lepsze efekty jeżeli chodzi o procent zdjęć z fokusem w celu. Optymalna (najmniejsze zło) kalibracja oznaczała więc u mnie regulację "na 0" w świetle naturalnym, szczególnie dla jasnych obiektywów. 24-105, szczególnie na szerokim końcu (ze względu na długie GO za płaszczyzną ostrości) daje radę.

Gdybym był "ślubniakiem", sprawa miała by się pewnie zupełnie inaczej.
    Entuzjastyczny Neofita

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

MariuszJ, dzięki za odpowiedź. Nurtuje mnie tylko 1 kwestia, czy po przestawieniu ostrzenia na światło dzienne z kolei przy świetle żarowym nie będzie przestrzeliwał?
    Ano, tak zazwyczaj jest. Sytuację trochę poprawia wspomaganie z lampy zewnętrznej (błyskanie można wyłączyć).

Muszę mieć sprawny AF niezależnie od oświetlenia.
    Kup Nikona [1]

[1] No dobra, tego systemu ten problem też dotyczy, choć być może w mniejszym stopniu.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Kup Nikona [1]
    [1] No dobra, tego systemu ten problem też dotyczy, choć być może w mniejszym stopniu.
    Pogadaj z Żółtymi. Po północy przestają już uprawiać misję przewartościowywania i można się dowiedzieć, że mają podobne problemy

Rozwiązanie jest inne, AF na matrycy (nowe lustrzanki, bezlusterkowce). Ślubniakom, ze względu na dość jednak statyczny charakter większości ważkich scen, rozwiązanie to powinno przypaść do gustu. W tej dziedzinie jest postęp, jak widzę co wyprawiają w dziedzinie AF nowe bezlusterkowce, chylę czoła.
    Entuzjastyczny Neofita

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Myślenice

Domyślnie

No to jestem w kropce... :-? Zastanawia mnie tylko dlaczego 350D, 450D i 40D, którymi robiłem do tej pory zdjęcia nie miały tego problemu. A 5D, nieporównywalnie droższy robi mi takie numery Kalibrować, wymienić na inny, olać to... sam już nie wiem.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Pogadaj z Żółtymi. Po północy przestają już uprawiać misję przewartościowywania i można się dowiedzieć, że mają podobne problemy
    Tak, wiem. Po ostatnich premierach nawet winieta zaczyna się podobać ;-)

Rozwiązanie jest inne, AF na matrycy (nowe lustrzanki, bezlusterkowce). Ślubniakom, ze względu na dość jednak statyczny charakter większości ważkich scen, rozwiązanie to powinno przypaść do gustu. W tej dziedzinie jest postęp, jak widzę co wyprawiają w dziedzinie AF nowe bezlusterkowce, chylę czoła.
    Niestety, nie ma jeszcze bezlusterkowca dla mnie :/
    Olek to mała, szumiąca matryca o dziwacznych proporcjach, a NEX ergonomią i rozmiarami kita urąga idei bezlusterkowców.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

No to jestem w kropce... :-? Zastanawia mnie tylko dlaczego 350D, 450D i 40D, którymi robiłem do tej pory zdjęcia nie miały tego problemu. A 5D, nieporównywalnie droższy robi mi takie numery Kalibrować, wymienić na inny, olać to... sam już nie wiem.
    Proste, wyślij do kalibracji body.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów