24-105L+28F1,8 za 24-70L czy warto?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marekbodzioch
    Zablokowany
    • 2010
    • 38

24-105L+28F1,8 za 24-70L czy warto?

mam obiektywy 24-105Lf4 + 28f1,8
    zamierzam je sprzedać i kupić 24-70Lf2,8

czy warto dokonać takiej zamiany
    tzn czy różnica pomiędzy 24-105 i 24-70 jest warta dopłaty 1500zł

zasadniczo nie dopłacę nic bo sprzedam też obiektyw 28F1,8 z którego jestem niezadowolony bo generalnie znacząco odstaje jakością od eLek
  • Bartek_902
    Uzależniony
    • 2010
    • 690

Pytanie czy jest ci potrzebne f2.8 bo 24-105 ma ciekawszy zakres stabilizacje,co do stałki która masz się nie wypowiadam bo jeśli piszesz że jesteś niezadowolony nie będę tego podważał,ale może masz jakąś kiepską sztuke ....
    EOS + L i kupa gratów ...

Komentarz

• szuler
      Uzależniony
      • 2007
      • 829

ja bym tego nie robił 24-105 jest fajnym szkłem z super zakresem
      co do 28/1.8 jest to rewelacyjne szkło jeżeli chodzi o jakość/cena
      jeżeli już chcesz coś zmienić to 50/1.8 na 50/1.4, a jeszcze lepiej body na starą 5-kę
      A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Komentarz

• Bartek_902
        Uzależniony
        • 2010
        • 690

Ja myślę że wlaśnie 28 1.8 lepiej działało by na FF,no ale tak jak pisałem może naprawdę ci się nie podoba to szkło na 50d albo masz jakiś walniety egzemplarz,bo ogólnie to szkło jest bardzo chwalony i używa go prawie każdy kogo nie stać na 24L lub 35L
        EOS + L i kupa gratów ...

Komentarz

• Merde
          Grzeczny i układny podpis
          • 2008
          • 7756

Zamieszczone przez Bartek_902 Zobacz wpis
          ogólnie to szkło jest bardzo chwalony i używa go prawie każdy kogo nie stać na 24L lub 35L
          ...bo nie ma alternatywy?
          Ten obiektyw ma obecnie cenę GRUBO przesadzoną. Jest droższy o 30% od równie chwalonego i 85/1.8 i nie potrafię sobie tej różnicy wytłumaczyć w żaden inny sposób niż brak alternatywy.
          I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• MariuszJ
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 1697

W moich dwóch podejściach do 28/1.8 (najpierw crop, potem FF) też nie znalazłem w nim nic uzasadniającego cenę.

24-105 będzie Ci szkoda, zobaczysz Jedna z ostatnich przewag nad Niewymawialnym.

Na Twoim miejscu za kasę z 28/1.8 (z nawiązką starczy) nabyłbym do czasu (ewentualnego) przejścia na FF używanego, ostrego Tamrona 17-50, którego bez straty sprzedasz.
            Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• ArturBonoVox
              Uzależniony
              • 2007
              • 684

nie warto,

Komentarz

• _igi
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2035

Musisz się zastanowić czy będzie ci się chciało targać kilogramowego klocka. Ergonomia pracy z tym szkłem bez gripa jest wątpliwa. Niemniej jednak to świetne szkło, mimo swojej nieporęczności
                5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• darecky
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 256

Ja mam/miałem 24-70 na cropie i sobie bardzo chwalę (teraz już nie na cropie). W 99% nie zdejmowałem go z body (głównie jako spacerniak ). Na 24 jest w miarę szeroko do zastosowań ogólnych, czyli amatorskich a 70 (vel ok.105 po crpoie) to i portrecik dało rady zrobić. Nie chciałem 24-105 ze względu na 4,0 (choć nigdy nie używałem tego obiektywu). Nie narzekam na ten mój obiektyw pod żadnym względem, jeżeli chodzi o amatorskie fotografowanie. Drugi raz, też bym go kupił. Wielki plus za uniwersalność, pewność AF i całkiem miły (nie perfekcyjnie ostry , bez rozmyć z FF+xx/1,4 L, ale można go lubić) obrazek. A ew. jakieś stałki dokupiłbym dodatkowo (najchętniej ts-e 17 mniam, mniam). Światło 2,8 wykorzystywałem często w swoich domowych pstrykach.

Komentarz

• ArturBonoVox
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 684

Z uplywajacym czasem stwierdzam, ze jesli zmieniac zumy to na stalki. I tyle.

Komentarz

• PuchKub
                      • 2010
                      • 9

a co nie tak z tym C28 1.8? Ja mam go łącznie z 24-70 i wydaje mi się że z 24-70 jest lepszy obrazek. Czasem przydaje się te 1.8. C28 1.8 lepiej się sprawuje z 5d, z 450d bywało różnie, więc może 5d?

Komentarz

• zaitsev
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1660

Zamieszczone przez PuchKub Zobacz wpis
                        a co nie tak z tym C28 1.8? Ja mam go łącznie z 24-70 i wydaje mi się że z 24-70 jest lepszy obrazek. Czasem przydaje się te 1.8. C28 1.8 lepiej się sprawuje z 5d, z 450d bywało różnie, więc może 5d?
                        28/1.8 jest kiepski w rogach FF. A przede wszystkim jest cholernie drogi jak na swoje osiągi. W tym segmencie brakuje u Canona dobrej stałki pokroju 50/1.4, 85/1.8, przy których 28/1.8 mięknie... Jest jeszcze dużo tańszy 35/2 ze specyficznym bokehem i bzyczącym AFem, ale właśnie prędzej na FF bym wziął 35/2...

Komentarz

• Merde
                          Grzeczny i układny podpis
                          • 2008
                          • 7756

Zamieszczone przez PuchKub Zobacz wpis
                          a co nie tak z tym C28 1.8? Ja mam go łącznie z 24-70 i wydaje mi się że z 24-70 jest lepszy obrazek.
                          Sam widzisz, 24-70 daje lepszy obrazek, choć sam królem ostrości nie jest (na 2.8).
                          Generalnie to by mogło być fajne szkło, ale z ceną pomiędzy 50/1.4 (bo lepszy mechanicznie i ma pełny USM) a 85/1.8 (bo gorszy optycznie).
                          Za ~1900 zł to ja dziękuję, choć mocno doskwiera mi brak szerokiego kąta do analoga i jasnego standardu do cropa.
                          I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• marekbodzioch
                            Zablokowany
                            • 2010
                            • 38

dzieki za porady.
                            zdecydowałem że jednak pozostawię 24-105L
                            myślałem że znajdzie sie wiecej obrońców 24-70L
                            jednak 28f1,8 który mam daje obraz znacznie gorszy niż mój 50f1,8
                            i generalnie jestem z niego niezadowolony bo to najsłabszy obiektyw jaki mam,
                            a kupiłem go dla swiatła 1,8 z tym że przy f1,8 ma takie mydło że rozpacz mnie ogarnia.

jako ciekawostke moge dodać że 50f1,8 upadł mi na beton przeleciawszy jakieś 2 metry
                            i nic mu się nie stało. Nie wykazuje żadnych uszkodzeń.

Komentarz

• zaitsev
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1660

Pora sprzedać 24-105, 28/1.8, dozbierać i kupić 35L. ;-)

Komentarz

Pracuję...
                              X