Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 53

Wątek: Fotografia plenerowa i problem z niebem

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

To bardzo trudna pogoda to prawidłowego naświetlenia nieba. Porady typu inna godzina inny dzień i owszem są dobre ale tu jak rozumiem robisz plener ślubny. Ciężko więc przekonać PM że wiecie co zróbmy plener za tydzień bo Kret mówił w pogodzie, że wtedy będzie słońce Wg mnie w takiej sytuacji można zrobić trzy rzeczy: 1. najprostsza - unikać nieba w kadrze, 2. Format RAW i wyciąganie tak jak kolega dzioboloek pokazał. 3. Metoda Adamsa - zmierzyć ekspozycję na niebie, skorygowac na ok. +2EV i zrobić zdjęcie tak aby światła były przy lewej krawędzi histogramu. Parę Młodą doświetlić lampą.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    To bardzo trudna pogoda to prawidłowego naświetlenia nieba. Porady typu inna godzina inny dzień i owszem są dobre ale tu jak rozumiem robisz plener ślubny. Ciężko więc przekonać PM że wiecie co zróbmy plener za tydzień bo Kret mówił w pogodzie, że wtedy będzie słońce Wg mnie w takiej sytuacji można zrobić trzy rzeczy: 1. najprostsza - unikać nieba w kadrze, 2. Format RAW i wyciąganie tak jak kolega dziobolek pokazał. 3. Metoda Adamsa - zmierzyć ekspozycję na niebie, skorygowac na ok. +2EV i zrobić zdjęcie tak aby światła były przy prawej krawędzi histogramu. Parę Młodą doświetlić lampą.
    Przy prawej stronie histogramu oczywiście miało być.
    Ostatnio edytowane przez Shadow ; 23-09-2010 o 14:02 Powód: Automerged Doublepost

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ogólnie to kolejny [b]tzw[b/] ślubny co pyta o takie podstawy, że aż..... wstyd...

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Zastanawiam sie tutaj nad wykorzystaniem cokina.. Niebo jest zasloniete czesciowo drzewami i generalnie 1/3 zdjecia bedzie za ciemna, bo poziom swiatla na koronach jest prawie taki sam jak na ziemi.. Wydaje mi sie, ze ta fote uratuowac mogl tylko hdr.
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Kiedyś widziałem ślubnego przy pracy w plenerze (Borków koło Kielc): generator, dwie lampy z softboxami ustawione na statywach, zauważyłem też jakieś blendy. Efektów nie widziałem ale samo umieszczenie przez ślubnego traciło profesjonalnym podejściem.
    On chyba by nie pytał o podstawy.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

On też kiedyś pytał o podstawy

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    On też kiedyś pytał o podstawy
    ....

Tak. Z pewnością. Mam nadzieję, że było to ZANIM zaczął "tłuc kasę". Tak mi jakoś brak minimum profesjonalizmu. Kupiłem 50D, 24-105L i pracuję jako fotograf ślubny. Gdyby o podstawy pytał ktoś kto właśnie zaczął przygodę z fotografią to OK. Jak pyta ktoś kto pracuje jako fotograf to.... naprawdę wstyd.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Gdyby o podstawy pytał ktoś kto właśnie zaczął przygodę z fotografią to OK. Jak pyta ktoś kto pracuje jako fotograf to.... naprawdę wstyd.
    szczególnie, że po etapie "nie wiem jak to zrobić" jest jeszcze etap "wiem jak to zrobić ale nie umiem" i dopiero to tym etapie mozna coś próbować zarabiać, a ten etap to "wiem jak to zrobić i czasami daje radę ale ogranicza mnie sprzęt"
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Uzależniony Awatar Pawel_G
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Czemu się Panowie dziwicie w końcu śluby to najpopularniejszy polski sport fotograficzny

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

hehe każdy obecnie kto kupi sobie lustro i popstryka trochę krajobrazów zaczyna sie czuć na tyle pewnie ze myśli ze da sobie rade z fotografia ślubną, schody zaczynają sie wtedy kiedy akcja zaczyna byc za szybka i nie ma czasu na ustawienia aparatu czy tez sala jest na tyle trudna technicznie nie mówiąc juz o ciemnym kościele .... no coz w tym "sporcie" liczą się trzy rzeczy
    1. dobry sprzet i umiejętność się nim posługiwania
    2. umiejętność posługiwania sie programami graficznymi
    3. głowa pełna pomysłów

poza tym podstawy fotografii
    Canon FF

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Takie fotograficzne MMA

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów