Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Obiektyw CANON 18-55 luźna część

Domyślnie Obiektyw CANON 18-55 luźna część

Witam, chciałbym zapytać szanownych użytkowników Canonów czy mieli podobny problem. Z mojego obiektywu wypadła część ze stykami. Nie wydaje mi się aby coś było ułamane, obiektyw w moich rękach nie miał też "przygody" w sensie upadku, uderzenia. Część, która jest teraz luzem wygląda następująco:

Wypadła z tego miejsca:

Przepraszam, za jakość zdjęcia. Czy wymaga to naprawy serwisowej? Czy rozbijać już skarbonkę i szykować kasę na nowy? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Domyślnie

kup drugi i nie zawracaj sobie głowy serwisem
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

ja myślę że to sygnał aby zmienić kita na coś lepszego...nie ma sensu zawracac sobie głowy serwisem z takim szkłem o takiej wartości,jak jesteś uparty kup nowe takie samo a jak nie i masz wolne grosze to kup np tamrona 17-50 2.8

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

Zbyt tani obiektyw na naprawe. Odpusc sobie.
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia/Osiek

Domyślnie

Tylko jak to wypadło?? To jest zastanawiające, zupełnie jakbyś nie miał soczewek/bagnetu... Moje pytanie dziwne bo kitowego szkła nigdy nie miałem, to też nie zaglądałem do wnętrza Dziwna sprawa, ale serwis weźnie za to więcej kasy niż szkło jest warte. Na alledrogo chodzą takie sztuki ~120zł albo i nawet mniej. Moim zdaniem szkło nie warte naprawy/wymiany na identyczny, już nawet stary 28-105 jest lepszy pod każdym względem, a można dostać za grosze (~400zł)

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawelbara Zobacz posta
    już nawet stary 28-105 jest lepszy pod każdym względem, a można dostać za grosze (~400zł)
    Ta, szczegolnie pod tym wzgledem, że 18 mm na kropie to kąt widzenia jak 29 mm dla FF, a 28 na kropie to jedyne 45 dla FF.
    Spróbuj naprawić samemu. Odesłanie do serwisu będzie Cie więcej kosztowało niż ten obiektyw na allegro.
    Ten element to sanki styków elektroniki.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawelbara Zobacz posta
    Tylko jak to wypadło?? To jest zastanawiające, zupełnie jakbyś nie miał soczewek/bagnetu... Moje pytanie dziwne bo kitowego szkła nigdy nie miałem, to też nie zaglądałem do wnętrza Dziwna sprawa, ale serwis weźnie za to więcej kasy niż szkło jest warte. Na alledrogo chodzą takie sztuki ~120zł albo i nawet mniej. Moim zdaniem szkło nie warte naprawy/wymiany na identyczny, już nawet stary 28-105 jest lepszy pod każdym względem, a można dostać za grosze (~400zł)
    Nie mam pojęcia, wyjąłem ktoregoś razu aparat z torby i słyszę, że coś wewnątrz "stuka" Zdjąłem szkło a tu niespodzianka. Swobodne styki.

Domyślnie

Korzystając z wolnej chwili rozmontowałem obiektyw i wyjąłem uszkodzony element. Oczywiście element jest pęknięty. Część A i B to w rzeczywistości jedna część. Fragment A został w obiektywie - jest do niego mocowany dwiema śrubkami. Fragment B to ten, który odpadł. Całość to jakiś stop metalu. Spróbuje jeszcze to kleić ale wątpliwa sprawa aby wytrzymało.

A w obiektywie wygląda to tak:

Pozwoliłem sobie na mały fotomontaż. Tym samym dziękuję wszystkim za pomoc i można zamykać wątek. Teraz skupię się na poszukiwaniu "dawcy" części

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

aaa,
    no proszę,
    czyli w taki prościutki sposób canon koduje sobie wartość "zoom" w obiektywie

można nawet policzyć ile pozycji rozróżnia.

a obiektyw działa w ogóle?

bo jeżeli działa (AF i przysłona), to IMHO możesz go nie naprawiać, nie powinno być problemu ze sterowaniem, jedynie w exif'ie będziesz miał zawsze wartość ogniskowej na "zero" (czy coś)

a jeżeli nie działa, to najpierw zafiksuj mu jakieś położenie tego suwaczka (zasymuluj), może zadziała.
    pozdro.,
    m.

Domyślnie

Obiektyw ostrzy ale tylko do 18 mm, powyżej ma kłopoty.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów