Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Skalowalny podpis w PS- jak?

Mieszany widok

Bywalec

Domyślnie Skalowalny podpis w PS- jak?

Witam,
    Postanowiłem stworzyć w PS podpis który dodawałbym w formie znaku wodnego do swoich zdjęć. Zrobiłem to w następujący sposób : stworzyłem nowy dokument z przezroczystym tłem na które nałożyłem kilka linijek tekstu w różnych czcionkach. Następnie kopiuje ten podpis, wklejam na zdjęciach które chcę oznaczyć, ustawiam krycie i mam to czego chcę. Problem w tym, że zapisuje zdjęcia w różnych rozdzielczościach i do każdej musiałbym dostosowywać wielkość czcionki oddzielnie (co wiąże się z tworzeniem podpisu niemal od początku). Proszę o pomoc w stworzeniu tego podpisu w taki sposób abym mógł go swobodnie skalować bez straty jego jakości.
    Niestety jestem raczej amatorem w obsłudze PS i sam nie jestem w stanie znaleźć rozwiązania.

Pozdrawiam
    Daniel
    Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II

Początki nałogu Awatar korona-pl
    Miasto
    Kraków, PL

Domyślnie

Ctrl+T
    pozdrawiam
    Jacek

nie karmię troli...

Bywalec

Domyślnie

Niestety takie skalowanie powoduje niekaceptowalne pogorszenie jakości podpisu nawet przy nie wielkich zmianach rozmiaru. Chodzi mi bardziej o stworzenie czegoś w stylu obrazu wektorowego.
    Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II

Początki nałogu Awatar korona-pl
    Miasto
    Kraków, PL

Domyślnie

Tekst w PS to jest wektor... Ctrl+T nie powoduje pogorszenia jakości tekstu.
    Jeżeli jednak chcesz wykorzystać bitmapę, to trzeba podpis zrobić odpowiednio duży i skalować w dół.
    Pokaż może jakiś przykład jak ma wyglądać ten podpis/znak wodny.
    pozdrawiam
    Jacek

nie karmię troli...

Bywalec

Domyślnie

Rzeczywiście, mój błąd. Tekst w samym momencie przkształcania traci na jakości jednak po potwierdzenieu przekształecenia (Enter) wygląda już idealnie. Dzięki za pomoc.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zauważyłem jedną rzecz której nie potrfię zrozumieć: otóż po przeskalowaniu tekstu w dół do małych romiarów a nastepnie po ponownym jego powiększeniu napis traci jednak jakość:/ Wsytarczy co prawda odrazu przeskalowac tekst do właśicwych rozmiarów i nie ma problemu jednak po prostu jestem ciekawy dlaczego tak się dzieje?
    Ostatnio edytowane przez Daniell ; 21-09-2010 o 23:35 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu

Domyślnie

Piszesz o podglądzie podpisu, a nie o podpisie. Jak już powyżej napisano, tekst to wektor- nie traci nic przy skalowaniu. Do momentu przekształcenia w obraz rastrowy, czyli zapisu finalnego do bitmapy (jpg, tiff, bmp, itd) nie ma mowy o stratach. Zatwierdzony napis oglądany w 100% (50%,25% też) powiększeniu finalnego obrazka powinien być zawsze OK.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Pozorne "straty" wyglądają jak wyglądają w wyniku renderowania bieżącego podglądu, będą zmieniały wygląd nie tylko przy skalowaniu podpisu ale i przy zmianie powiększenia podglądu. Przy każdej takiej zmianie inaczej będą interpolowane piksele, coby w rozumieniu programu jak najwierniej wyświetlić podgląd. W przypadku PS wiernie wychodzi to w powiększeniach jak wyżej.
    Ostatnio edytowane przez tantal ; 27-09-2010 o 15:26 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar Adso
    Miasto
    Skoczów, Bielsko-Biała, Cieszyn

Domyślnie

w pierwszym lepszym programie do tworzenia czcionek stwórz sobie czcionkę, która będzie podpisem. będziesz sobie mógł skalować do woli w góre i w dół.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Jeśli masz podpis w formie elektronicznej (jpg. bmp. tif itp) to w PS-e mozna z tego pliku - obrazka stworzyć własny pędzel, który mozna slaować dowolnie tak jak inne dostępne pędzle.

Początki nałogu Awatar Da__FreaK
    Miasto
    Szczecin / Cisiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tommii Zobacz posta
    Jeśli masz podpis w formie elektronicznej (jpg. bmp. tif itp) to w PS-e mozna z tego pliku - obrazka stworzyć własny pędzel, który mozna slaować dowolnie tak jak inne dostępne pędzle.

Probowalem zrobic sobie taki pedzel. Zrobilem plik jpg i za cholere nie umiem go dograc jako pedzel;-/..

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Otwierasz plik w PS-ie. Rozmiar nie może przekraczać 2500 x 2500 pikseli. Jak będzie większy to funkcja tworzenia pędzla będzie nieaktywna. Możesz zaznaczyć jakąś część lub kształt albo użyć cały plik.
    Teraz robisz tak:
    Edycja > Zdefiniuj domyślne ustawienia pędzla ...

Otworzy się okienko z miniaturką twojego pędzla. Obok podajesz nazwę i zatwierdzasz. Nowo utworzony pędzel dopisze się na końcu aktywnej palety pędzli. Od tego momentu korzystasz z niego jak z innych pędzli. Jak chcesz go usunąć to prawy klik na miniaturce i usuń.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów