Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Tokina 12-24 F4 problem z AF

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Tokina 12-24 F4 problem z AF

Witam
    Kupiłem na allegro w niezłej cenie używaną tokinę 12-24/4 w wersji I. Stan miał być idealny, obiektyw użyty podobno raz (teraz już chyba wiem dla czego... ).
    Obiektyw wygląda jak ze sklepu, ale występuje problem z AF, w pomieszczeniach w całym zakresie AF jest ustawiany poprawnie i szybko, natomiast na zewnątrz dla zakresu 12-18mm obiektyw w 80% przypadków ustawia ostrość na zakres między 1-2m. Co niestety w połączeniu z niższymi przysłonami (F4) gwarantuje totalną nieostrość (od f5,6 z reguły ustawiona ostrość zmieści się w głębi)...
    Problem występuje zarówno z 20D jak i 40D, o dziwo z testów wynika że obiektyw nie ma żadnego back/front focusa.
    Więc co to jest, wada fabryczna? Moim zdaniem obiektyw kwalifikuje się do zwrotu. Zostałem zrobiony w przysłowiowego kloca?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zapomniałem dodać że przy ostrzeniu na nieskończoność ostrość przez AF ustawiana jest w 80% przypadków na 1-2m.
    Ostatnio edytowane przez Morg ; 21-09-2010 o 19:39 Powód: Automerged Doublepost
    5D mkI + C50/1.4 + C20-35 + C16-35 + C85/1.8 // Voigtlander Bessa R2a + Nokton 35/1.4 SC

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ciągnie do hiperfokalnej. Podobnie zachowuje się wiele zoomów, np. 17-85, 15-85.

Trzeba się to opanować siłą i godnością osobistą (poważnie: po prostu nie ostrz na nieskończoność, tylko na hiperfokalną, a jak chcesz mieć przedbieg nieostry, przejdź na MF), myślę, że każda Tokina 12-24 tak będzie miała.
    Entuzjastyczny Neofita

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ale przy przysłonie f4 obiektyw prawie nigdy nie dociąga do nieskończoności, na cropie dla 12mm przy tej przysłonie zaczyna się ona od 3m, a ja mam prawie zawsze na 2m i nie ostro to raczej nie jest normalne?
    5D mkI + C50/1.4 + C20-35 + C16-35 + C85/1.8 // Voigtlander Bessa R2a + Nokton 35/1.4 SC

Domyślnie

Ja mam podobny problem z Sigmą 10-20/3.5. Z bliska w całym zakresie i na dłuższych dystansach przy 20mm ostrzy prawidłowo. Przy 10mm ogniskuje najczęściej na 0,6-1m - więc fotka do d*py. Jedyna rada - na 10mm ustawiam manualnie pomiędzy 1m a nieskończoność (raz trafie a raz nie) lub zwiększam ogniskową, łapię ostrość, przełączam na MF i zmniejszam ogniskową. Denerwujące ale co zrobić, Canon 10-22 troszkę przy drogi...

Miasto
    Łódź
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

MariuszJ, faktycznie, masz rację. Szkoda tylko, że to trochę niedopracowany ficzer. Przykładowo fotka w pomieszczeniu - a ściana nieostra.
    1000D + C18-135/3.5-5.6 + C50/1.8 + S10-20/3.5 + 430EX

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jeżeli ostrzysz do kilkunastu/kilkudziesięciu metrów (dobrze wyczuć obiektyw w tym względzie), nie powinno być takich efektów. U Ciebie to już jest więc po prostu bug.
    Entuzjastyczny Neofita

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Mój obiektyw jest pod tym względem również ewidentnie walnięty, ponieważ, AF nie ustawia ostrości na więcej niż 2 m :/ Nie ważne czy ostrze na obiekt będący 5-10 metrów od mojej osoby, czy na taki będący kilometr. Szczęście w nieszczęściu że do zastosowań do których go kupiłem daje rade - bo głębia ostrości przy 12mm jest na tyle duża że do reportażu się nada. Ale żeby nie można było zrobić landszaftu przy 12mm nie przechodząc w MF lub nie przymykając przysłony?

Uprawnienia umieszczania postów