Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 56

Wątek: Spot

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pn_
    Jakby Canony mialy prawdziwego spota, to wszyscy byliby na tak :-P

A tak nie maja pojecia, po co to, poniewaz to dla nich teoria, znana wylacznie ze slyszenia.
    pozostawie to bez komentarza...
    www albo tez flickr

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacam
    Natomiast Ty MLU sobie nie dokupisz do body ( nie mogłem się powstrzymać ).
    akurat to mozna. polski serwis Nikona za darmo dodaje MLU przy naprawie przycisku podgladu GO nie jest to akurat zgodne z zyczeniem oddajacych do serwisu i bynajmniej nie pomaga w pracy z aparatem. ale podaje jako kontrprzyklad
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BooBoo
    Dlaczego wszyscy piszą, kiedy nie używać spota, a nie kiedy używać? Czy to, że nie używam Canona jest jedyną pobudką do tego, że wszyscy są na nie? Powiedzcie wprost, żebym sp..., to się zamknę.
    Pomiaru punktowego używamy wtedy, kiedy kontrast fotografowanej sceny przekracza pojemmność tonalną filmu lub matrycy. Przyjmijmy, że ta pojemność to 5EV. Załóżmy że fotografowana scena ma rozpietość tonalną 7EV. Elementy skrajnie kontrastowe są umieszczone w kadrze w taki sposób, że nie możemy wyrównać kontrastu używając filtra połówkowego. Jeśli posłużyc się szara kartą, to w efekcie otrzymamy zarówno przepalenia jak i cienie bez szczegłów. Poprawnie naświetlimy jedynie tony średnie w zakresie +/- 2,5EV od szarej karty (to jest znaczne uproszczenie na potrzeby tego przykładu). Więc mamy poprawnie naswietlone 5EV z 7EV sceny. Pomiar punktowy służy do:
    1. Wyboru, co jest a co nie jest istotnym elementem, który ma byc poprawnie naswietlony.
    2. Dokonania kilku naswietleń (np. raz na swiatła, a raz na cienie) i następnie złożenie poprawnie naświetlonego zdjęcia w PS-ie
    3. Naświetlenie zdjęcia zgodnie ze skalą IR (czyli cienie lub światła, które jeszcze zawierają szczegóły)
    4. Dla osób biegłych w ciemni, pozostaje to do czego spot jest właściwie stworzony - SS (system strefowy) by Anzel Adams.

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jesli chcesz uzyskać identyczne odwzorowanie barw/szarości jak widzisz - to wtedy używasz szarej karty, bądź mierzysz ten Two skrajnie jasny punkt i dodajesz tą korekcję.
    Jednak pamiętaj, że (uogólniając!) możliwość naświetlniea masz tylko w strefach od 3 - 7.

Uzywając spota i mierząc zakres tonalny sceny masz możliwość samodzielnie wykreowania (w pewnym sensie oczywiście) światła na fotografii. Albo wyciągniesz coś z cieni, albo wazny punkt, który przy pomiarze szarą kartą miałbyś przepalony osłabisz.
    Dzięki temu pomiarowi (skupiony,spot, jak zwał tak zwał - chodzi o pomiar kontrastu) konktrolujesz sytuację i wiesz jak Ci się poprzesuwają te strefy, co się w której w wyniku naświetlenia znajdzie.

Ale do tego, aby to dokładnie robić należy znać "pojemność" matrycy/negatyw/slajdu...
    Nie zawsze jest to stałe 5Ev.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Oj, przepraszam.
    Dopiero jak napisałem, to pojawił się post Arkana.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    tu tu

Pełne uzależnienie Awatar Arkan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pn_
    Jakby Canony mialy prawdziwego spota, to wszyscy byliby na tak :-P

A tak nie maja pojecia, po co to, poniewaz to dla nich teoria, znana wylacznie ze slyszenia.
    No to oświeć mnie Kolego - może się czegoś pożytecznego od Ciebie dowiem.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Looblean

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    ale to Ty zaczales od przekonywania mnie, ze pisze bzdury twierdzac, ze wole 2,4% od 1%. zapomniales?
    Przyznaję się, żle przeczytałem. Myślałem, że twierdzisz, że spot większy jest ogólnie lepszy od mniejszego. Nie wziąłem pod uwagę osobistych preferencji.

i prosze, nie placz na temat agresji. sam zaczales od powatpiewania pod moim adresem (nie pierwszy zreszta raz) i podwazania tego co napisalem. w sytuacji w ktorej przyznajesz sie na koniec, ze wcale nie znasz sie na tym, brzmi to troche dziecinnie...
    Lubisz traktować wszystkich z góry, prawda? Ja umiem się przyznać czasami, że czegoś nie wiem. Między innymi temu służy dyskusja na forum, żeby czegoś się dowiedzieć. Ale tutaj sami "wiedzący". Tylko dlaczego zawsze o swoim? Może inne rzeczy też są dobre. Nie jestem zawodowym fotografem. Opieram się na tym, co wyczytam i sam sprawdzę. Dlatego rozwinąłem wątek. Natomiast nie da się tutaj być a-systemowym. Zawsze ten co N to be, a ten co C to cacy. W jakimkolwiek temacie. Takie odnoszę wrażenie.
    Konkurencja (lub nie...)

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ej, a kolega pn_ nie przypomina Wam trochę Czarka z pl.rec.foto ?
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    tu tu

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BooBoo
    Lubisz traktować wszystkich z góry, prawda?
    nie. to akurat Ty zaczales.

a czym fotografujesz i jaki sprzet fotograficzny lubisz jest mi na prawde zupelnie obojetne. nie rob z tego watku konfliktu systemowego. na tym forum nie ma klimatu na dowodzenie o wyzszosci jednych swiat nad drugimi. zdarzaja sie roznice pogladow, ale tu sie nie szkaluje za posiadanie sprzetu X, Y czy Z.
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Looblean

Domyślnie

nie. to akurat Ty zaczales.

a czym fotografujesz i jaki sprzet fotograficzny lubisz jest mi na prawde zupelnie obojetne. nie rob z tego watku konfliktu systemowego. na tym forum nie ma klimatu na dowodzenie o wyzszosci jednych swiat nad drugimi. zdarzaja sie roznice pogladow, ale tu sie nie szkaluje za posiadanie sprzetu X, Y czy Z.
    Akurat. No może rzeczywiście nie szkaluje się za posiadanie, ale od ironii aż kipi.
    A na samym sprzęcie nikt nie pozostawia suchej nitki. Szkoda, że nie mam Minolty. Byłoby pewnie milej.
    Konkurencja (lub nie...)

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów