Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 56

Wątek: Spot

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

BooBoo, wydaje mi się, ze kolejny raz zapędziłeś się sam w ślepy róg. Gdybyś odpuścił, nikt by uwagi nie zwrócł a tak..

gdybyś chciał jeszcze bardziej wytłuścić to "the smaller the better" to mając spota 1% chciałbyś mieć 0,5%, mając 0,5% chciałbyś mieć 0,25% i tak dalej..

..teraz kubełek zimnej wody, i trochę realizmu - czy jesteś w stanie dokładnie zapanować nad bardzo małym spotem? Nie sądzę, zwłaszcza przy takich małych i ciemnych wizjerach jak w D70 czy np. 20D. I do czego on praktycznie miałby służyć w takiej konfiguracji? Chyba że robisz portrety z użyciem 500mm szkła i z 50 metrów, to zgoda. Ja jednak wolę się zbliżyć, podpiąć 85mm i użyć 3,5% spota z 5D (jeśli w ogóle będzie mi potrzebny).
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Looblean

Domyślnie

Przepraszam, ale nie trafia do mnie to wyjaśnienie. O jakie "bliki" chodzi? Wyjaśnij na jakimś przykładzie (tekstem). Zagwarantować precyzję? Chyba mniejszym punktem można łatwiej w coś trafić niż większym.
    Konkurencja (lub nie...)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BooBoo
    Przepraszam, ale nie trafia do mnie to wyjaśnienie. O jakie "bliki" chodzi? Wyjaśnij na jakimś przykładzie (tekstem). Zagwarantować precyzję? Chyba mniejszym punktem można łatwiej w coś trafić niż większym.
    oczywiscie ze tak. ale to jest miecz obosieczny - z jednej strony latwiej trafic w cos co chce sie zmierzyc, ale tez rownoczesnie latwiej przypadkiem (np. na skutek poruszenia reki) trafic w cos w scenie, co ten pomiar myli.

jesli spotem mierzysz np. w mokra trawe od ktorej odbijaja sie promienie sloneczne, to pomiar "wezszy" latwiej zmylic poprzez trafienie w pojedynczy odblask swiatla (zamiast w lisc) niz pomiar szerszy. dlatego trzeba przyjac jakas granice tego zawezenia, bo nieprawda jest, ze im wezej tym lepiej. dla mnie ta granica lezy blizej 2,4% niz 1%. ale to kwestia gustu. ja nie upieram sie, ze kazdy musi wolec tak samo. a czy takie wyjasnienie mojego gustu do Ciebie trafia... wybacz, ale nie spedza mi to snu z oczu
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Looblean

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    BooBoo, wydaje mi się, ze kolejny raz zapędziłeś się sam w ślepy róg. Gdybyś odpuścił, nikt by uwagi nie zwrócł a tak..

gdybyś chciał jeszcze bardziej wytłuścić to "the smaller the better" to mając spota 1% chciałbyś mieć 0,5%, mając 0,5% chciałbyś mieć 0,25% i tak dalej..

..teraz kubełek zimnej wody, i trochę realizmu - czy jesteś w stanie dokładnie zapanować nad bardzo małym spotem? Nie sądzę, zwłaszcza przy takich małych i ciemnych wizjerach jak w D70 czy np. 20D. I do czego on praktycznie miałby służyć w takiej konfiguracji? Chyba że robisz portrety z użyciem 500mm szkła i z 50 metrów, to zgoda. Ja jednak wolę się zbliżyć, podpiąć 85mm i użyć 3,5% spota z 5D (jeśli w ogóle będzie mi potrzebny).
    No cóż, ja może nie jestem zbyt doświadczonym fotogafem z niewiem jaką wiedzą, natomiast wypowoadam się w kwestii w której parę doświadczeń wyniosłem z kilku spotkań z fotografem zawodowym, który mi pokazał jak używać pomiaru punktowego. Rzadko z tych doświadczeń korzystam (nad czym ubolewam), bo w większości przypadków liczy się czas i nie mam na tyle doświadczenia, żeby korzystać ze spota z szybkością światłomierza aparatu, więc pstrykam głównie na matrycowym i CW. Jednak jeszcze w trakcie moich zabaw z analogowym F80 czasami zdarzało mi się użyć tego pomiaru i wynik wyryrwał mnie z butów. Dużo lepszy rezultat (na Velvii) dawał pomiar spotem na białą tablicę ogłoszeniową i korekta o +2EV od pomiaru matrycowego. Jeśli znaleziony punkt, który uznamy za dostatecznie biały jest niewielki, to im mniejszy spot tym lepiej. Oczywiście, że ideałem byłoby, żeby punkt pomiaru był jak najmniejszy, a punkt sceny jednolity. I tak jak napisałem wcześniej, podziwima ludzi, którzy umieją korzystać z punktowego pomiaru światła i korzystają z niego nagminnie. Wymaga to na prawdę wprawnego oka i umiejętności widzenia w skali szarości (średnio szary - średnio zielony - średnio czerwony itp) a jak ktoś tę umiejętność nabędzie, to w przyszłości może liczyć na świetnie naświetlone zdjęcia i duuuuużo większą satysfakcję z ich wykonania. Widziałem, jak człowiek mierzył spotem kolor białka w oku modelki (jaką dał korekcję to już oddzielna sprawa) Ważne, zby znaleźć ten punkt i umieć go odpowiednio zinterpretować w celu osiągnięcia zamierzonego efektu.

Boo
    Ostatnio edytowane przez BooBoo ; 21-11-2005 o 22:09
    Konkurencja (lub nie...)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Looblean

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    oczywiscie ze tak. ale to jest miecz obosieczny - z jednej strony latwiej trafic w cos co chce sie zmierzyc, ale tez rownoczesnie latwiej przypadkiem (np. na skutek poruszenia reki) trafic w cos w scenie, co ten pomiar myli.

jesli spotem mierzysz np. w mokra trawe od ktorej odbijaja sie promienie sloneczne, to pomiar "wezszy" latwiej zmylic poprzez trafienie w pojedynczy odblask swiatla (zamiast w lisc) niz pomiar szerszy. dlatego trzeba przyjac jakas granice tego zawezenia, bo nieprawda jest, ze im wezej tym lepiej. dla mnie ta granica lezy blizej 2,4% niz 1%. ale to kwestia gustu. ja nie upieram sie, ze kazdy musi wolec tak samo. a czy takie wyjasnienie mojego gustu do Ciebie trafia... wybacz, ale nie spedza mi to snu z oczu
    IMHO Pomiar punktowy na zróżnicowanym tonalnie fragmencie sceny mija się z celem. Wtedy potrzebny jest rzeczywiście centralny w celu uśrednienia wyniku. Natomiast spota bez korekcji możemy z sensem używać, gdy zakładamy, że dany fragment jest w 18% szary, co w przypadku tawy jak wspomniałeś przyda się dla zdjęć krajobrazowych, gdy w tejże trawie tracimy szczegóły i możemy ją uznać za jednolitą powierzchnię. Lub dla tych kawałków, które rzeczywiście są jednolite. Sztuka leży w tym, żeby wybrać JEDEN TON z danej sceny.

Boo
    Ostatnio edytowane przez BooBoo ; 21-11-2005 o 22:20
    Konkurencja (lub nie...)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

IMHO Pomiar punktowy na zróżnicowanym tonalnie fragmencie sceny mija się z celem.
    1%-towy tak, ale 2,4% mozna juz zaryzykowac. uzywalem spota o podobnej wielkosci w Minolcie D7i i spokojnie sie sprawdza - nie jest az tak podatny na zroznicowanie.

to wiem z autopsji nie z rozmow z kims tam. kimkolwiek by nie byl.

Wtedy potrzebny jest rzeczywiście centralny w celu uśrednienia wyniku. Natomiast spota bez korekcji możemy z sensem używać, gdy zakładamy, że dany fragment jest w 18% szary,
    mozna do jakiegokolwiek fragmentu, ktorego tonalnosc mozemy oszacowac wzgledem pomiaru strefowego. czy ma 18% czy jakies 1EV wiecej niz srednia szarosc, czy tez ilekolwiek korekty by nie wypadlo - byle tylko byla gwarancja, ze pomiar "bierze" prawidlowo i nie pomyli sie
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

BooBoo, ja się nie wymądrzam, staram się być od tego daleki. Ale tak jak pisałem, często bywa, że co za dużo to niezdrowo. I tak jest moim skrtomnym zdaniem ze spotem 1%, ja lubię większy i choć nie mam go w swoim sprzęcie, to używałem z zadowoleniem. IMHO jeśli ktoś ma taką wprawę, ze potrafi błyskawicznie nacelować na główkę od szpilki, to z pewnością potrafi jeszcze szybciej podać korekcję, a tego bardziej bym się po zawodowcu spodziewał. Oko modelki, nawet biłko spokojnie pokryje się 2-3% spotem, jeśli tylko robi się z rcjonalnej odległości, nie potrzeba do tego 1% czy mniej.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Looblean

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    1%-towy tak, ale 2,4% mozna juz zaryzykowac. uzywalem spota o podobnej wielkosci w Minolcie D7i i spokojnie sie sprawdza - nie jest az tak podatny na zroznicowanie.
    No to w takim razie trzeba może pochwalić Canona, że ma taki skoncentrowany pomiar skoncentrowany a nie duzy punktowy.
    Konkurencja (lub nie...)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

No to w takim razie trzeba może pochwalić Canona, że ma taki skoncentrowany pomiar skoncentrowany a nie duzy punktowy.
    nie kumam...

w 5D spot jest 2,4%. oprocz tego jest 9% skoncentrowany. a czy wielkosc jest dobra czy zla to ocenia uzytkownicy.
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Looblean

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    BooBoo, ja się nie wymądrzam, staram się być od tego daleki. Ale tak jak pisałem, często bywa, że co za dużo to niezdrowo. I tak jest moim skrtomnym zdaniem ze spotem 1%, ja lubię większy i choć nie mam go w swoim sprzęcie, to używałem z zadowoleniem. IMHO jeśli ktoś ma taką wprawę, ze potrafi błyskawicznie nacelować na główkę od szpilki, to z pewnością potrafi jeszcze szybciej podać korekcję, a tego bardziej bym się po zawodowcu spodziewał. Oko modelki, nawet biłko spokojnie pokryje się 2-3% spotem, jeśli tylko robi się z rcjonalnej odległości, nie potrzeba do tego 1% czy mniej.
    No dobra, może przesadzam z tym 1%. Jeśli komuś wystarcza 2,4 czy więcej i UMIE tego używać jak należy, to jak już dwa razy napisałem, chylę czoła.
    Konkurencja (lub nie...)

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów