Strona 11 z 12 PierwszyPierwszy ... 9101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 114

Wątek: Canon 17-40/4L ...czy warto

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Nabardziej rozbaił mnie Kolega, który stwierdził, że efekty pracy kita z 17-40 będą porównywalne. Niebanalna przewrotnośc słowa porównywalne (co najzabawniejsze) nie pozwala nie przyznac temu Koledze racji.
    Wszak można też jeździc daewoo, można audi, a efekty, jakie by nie były, też będą porównywalne..

Początki nałogu
    Miasto
    mysłowice

Domyślnie

faktycznie, jesli chodzi o cene nówek to różnica jest 1000zł pomiędzy obiektywami. natomiast używane - i tym się sugerowalem - maja mniejszą różnice, około 200zł.
    canon

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bzita Zobacz posta
    Nabardziej rozbaił mnie Kolega, który stwierdził, że efekty pracy kita z 17-40 będą porównywalne......
    I co cię tak rozbawiło ?? Kiedyś porównałem sobie tak trochę z ciekawości a trochę z nudów 17-40/4L i 18-55 IS. Optyczne różnice nie są wielkie. Ostrość jednego jak i drugiego szkiełka jak dla mnie wystarczająca, absolutnie nie zgadzam się z opinią że to są mydlane szkła. Zaletą elki jest bardzo mała aberracja, po zdjęciu aberracji z kita w DPP różnic już nie było. Oczywiście kit ma większą beczkę ale to można w DPP banalnie wyprostować. Oczywistych rzeczy jak szczelność, kręcenie mordką, FF, czy pancerność wykonania w DPP nie poprawię, ale w kwestii samego obrazka, czyli efektów pracy o których piszesz jestem pewiem że nie odróżnisz jednego zdjęcia od drugiego. Mogę natomiast bardzo łatwo wyobrazić sobie sytuację, gdzie dzięki stabilizacji w kicie nie będę musiał dźwigać po lesie statywu.

Coś już napisał
    Miasto
    Łęczna/Lublin

Domyślnie

Skoro większych różnic nie widzisz to zostań przy kicie... Ja różnice widziałem i przy L zostałem :P

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zywczok6 Zobacz posta
    Skoro większych różnic nie widzisz to zostań przy kicie... Ja różnice widziałem i przy L zostałem :P
    Ale ja to całkowicie rozumiem. Żałuję że sprzedałem 17-40, ale kupię go gdy nabędę puszkę z kropem 1.3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drfidel Zobacz posta
    I co cię tak rozbawiło ?? Kiedyś porównałem sobie tak trochę z ciekawości a trochę z nudów 17-40/4L i 18-55 IS. Optyczne różnice nie są wielkie. Ostrość jednego jak i drugiego szkiełka jak dla mnie wystarczająca, absolutnie nie zgadzam się z opinią że to są mydlane szkła. Zaletą elki jest bardzo mała aberracja, po zdjęciu aberracji z kita w DPP różnic już nie było. Oczywiście kit ma większą beczkę ale to można w DPP banalnie wyprostować. Oczywistych rzeczy jak szczelność, kręcenie mordką, FF, czy pancerność wykonania w DPP nie poprawię, ale w kwestii samego obrazka, czyli efektów pracy o których piszesz jestem pewiem że nie odróżnisz jednego zdjęcia od drugiego. Mogę natomiast bardzo łatwo wyobrazić sobie sytuację, gdzie dzięki stabilizacji w kicie nie będę musiał dźwigać po lesie statywu.
    Kiedyś miałem kita (bardzo ostrego) a od ok 3 lat fotografuję między innymi 17-40, ostatnio zdarzyło mi się przeglądać moje archiwum gdzie miałem fotografie robione obiektywem kitowym i napiszę tak: cholera nie mogłem na nie patrzeć, aberracja zabija, kontrast do bani, pełno blików, kolory jakieś dziwne.
    Najlepsze jest to że jak przesiadłem się na elkę to takiej różnicy nie widziałem - jednak człowiek przyzwyczaja się do dobrego:-D

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Rozbawił mnie relatywizm w obronie kita. Zresztą odpowiedź jest w drugiej części mojego posta, naprawdę nie widzę potrzeby, żeby się powtarzać.

Słowo porównywalne było użyte bardzo umiejętnie. Pomimo tego, że efekty pracy kitem będą znacznie gorsze, to i tak będą w jakimś stopniu porównywalne.
    Popatrz na pierwszą lepszą kobietę na ulicy, popatrz na np. Anię Przybylską.

Wrażenia będą porównywalne.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Przyłączam się do stwierdzenia że 50D z 17-40L to bardzo dobry zestaw. Ciekaw jestem powodów dla których ktoś twierdzi że tak nie jest, że to ładowanie na minę. Bo takich powodów nie przedstawiono.
    Jedyne czego może brakować to trochę długości. Sam miałem to szkło i po długich namysłach i testowaniu zamieniłem na 16-35 dla światła. Plastyka obrazka była baaardzo podobna.
    małe-D + eL-ki + nieL-ki + lampka + inne graty

Zablokowany

Domyślnie

... popatrz na np. Anię Przybylską.

A kto to jest ??

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Rozbawił mnie relatywizm w obronie kita. Zresztą odpowiedź jest w drugiej części mojego posta, naprawdę nie widzę potrzeby, żeby się powtarzać.

Słowo porównywalne było użyte bardzo umiejętnie. Pomimo tego, że efekty pracy kitem będą znacznie gorsze, to i tak będą w jakimś stopniu porównywalne.
    Popatrz na pierwszą lepszą kobietę na ulicy, popatrz na np. Anię Przybylską.

Wiem, która to jest Anna Przybylska.

Pewnie jakoś się ona sprawdza jako pomoc przy naprawianiu samochodu. Ja jednakowoż dzwonię raczej do mało ponętnego mechanika, z Anną P. wolałbym w kawiarni podyskutować w tym czasie nad nieznośną lekkością bytu. To NIEPORÓWNYWANIE lepsze zestawienie.
    Entuzjastyczny Neofita

Strona 11 z 12 PierwszyPierwszy ... 9101112 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów