Strona 1 z 12 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 114

Wątek: Canon 17-40/4L ...czy warto

Coś już napisał Awatar _fiolek

Domyślnie Canon 17-40/4L ...czy warto

naczytalem sie sporo, wiekszosc pisze ze nie warte to szkielko eLki itp...

posiadam Sigme 17-70 F/2.8 i teraz pytanie czy warto doplacic i wymienic ja na Canon 17-40/4L

jesli nie na tą eLkę to na jakie inne szklo w granicach gotówkowego rozsądku ?

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Mam i sądzę że warto. http://www.canon-board.info/showthre...ighlight=17-40
    Wątek mufona

Domyślnie

Wymienić zawsze można tylko 17-40 to raczej szeroko niż długo. Jeśli masz zamiar robic zdjęcia architektury i krajobrazy to jak znalazł nie jest to F 2.8 ale jak nie trzeba światła to można śmiało brać. Wykonanie jest porządne i autofocus szybki :-)
    ------------------------------------------------
    :-(

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _fiolek Zobacz posta
    naczytalem sie sporo, wiekszosc pisze ze nie warte to szkielko eLki itp...

posiadam Sigme 17-70 F/2.8 i teraz pytanie czy warto doplacic i wymienic ja na Canon 17-40/4L

jesli nie na tą eLkę to na jakie inne szklo w granicach gotówkowego rozsądku ?
    Odpowiedź brzmi, "to zależy". To szkło z pewnością lepiej rysuje niż Twoja Sigma (którą masz 2.8-4 czy 4.5?), tylko czy odpowiada Ci zakres ? Jakościowo na pewno taka zmiana na plus, możesz wziąć pod uwagę Tamiego 17-50 i droższą (imho lepszą) opcję C17-55/f 2.8.

Masz 70-200, Twoja Sigma ładnie uzupełnia zakres, ALE może warto byłoby pójść w C17-40/f4L + C50mm/f1.8 za 400pln ? Moim zdaniem jeżeli brak kasy na C17-55 to powinieneś się zastanowić nad powyższą opcją.

BTW, ten post pewnie przerzucą za chwilę do "Obiektywy"

Pozdrawiam
    Sprzęt? Hmm, ciągle go za mało :razz:

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

a jaki aparat masz? jeżeli to ma być UWA na FF to tylko L-ka Canona. Eksperymenty z tamronami, sigmami czy tokinami nie ma sensu. Canon w przeciwieństwie do tej sigmy będzie dużo mniej uniwersalny.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Canon jest pod FF a więc szkło z przyszłością. Jakość wykonania wiadomo najwyższa półka. To szkło aż się chce trzymać w rękach. Poczytaj na optyczne.pl o obiektywach w zbliżonych zakresach. Jest tego trochę.

Coś już napisał Awatar _fiolek

Domyślnie

body 50D

mam szklo 50, 1.8 , więc teoretycznie problem jasności w zestawie rozwiązany

szkoda mi chyba najbardziej utraty długości od 50 do 70
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    wiec jeszcze pytanko, czy moze dac spokoj z L i kupic Canon EF-S 18-135 f/3.5? ;o)
    Ostatnio edytowane przez _fiolek ; 21-09-2010 o 10:02 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jak zawsze trzeba zadać sobie pytanie "czy mam zamiar przejść na FF" i dopiero później rozglądać się za obiektywami pod APS-C.

Domyślnie

jak 50d to nie widze sensu zmieniać, od biedy na tamrona 17-50, ale starcisz wtedy 20mm i 'tryb makro'

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Coś tej Sigmie dolega czy po prostu gwałtowny atak zakupofilii?
    Jak masz kupić obiektyw "bo kiedyś przejdziesz na FF", to może kup go wtedy jak już przejdziesz na FF?
    Entuzjastyczny Neofita

Strona 1 z 12 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów