Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Wątek: canon s2 is

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Eddie
    Możesz tarzać się ze śmiechu, ale faktycznie, w Z10 nie było tego problemu Chodzi o to, że - na przykład - zewnętrzne ściany sfotografowanego Zamku Królewskiego w pewnym momencie "łamią się" do wewnątrz, łapią zakrzywienie jak po okręgu.

O, zdjęcie już na serwerze, więc podaję link do mojej galeriu tu na forum. Zakrzywienie nie jest tak wyraźne, ale można je spostrzec:

http://canon-board.info/showthread.p...279#post104279
    Widziałem, zdjęcie mi się podoba, ale to na pewno nie jest wada aparatu Tak, jak napisałem wcześniej, mają to praktycznie wszystkie obiektywy (bez shiftów). Zresztą pod tym zdjęciem masz już dokładnie wytłumaczone, jak się pozbyć zakrzywień perspektywy. No i oczywiście zakrzywienie nie idzie po okręgu, jak napisałeś:grin: Na pewno w Z10 też to miałeś, tylko może nie robiłeś podbnych zdjęć, albo nie zwróciłeś na to uwagi;-)

Edit:
    No i oczywiście nie mam zamiaru tarzać się ze śmiechu
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Coś już napisał Awatar Eddie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Solti, faktycznie niepotrzebnie chyba narobiłem paniki w związku z tym zakrzywieniem. W międzyczasie sprawa się wyjaśniła i ciśnienie mi opadło
    W kwestii Z10 możesz mieć rację. Tamtym aparatem faktycznie nie robiłem zdjęć budynków, a na zdjęciach domowych nie rzucało się to w oczy tak jak tutaj.

Budzik
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Eddie
    Jesli chodzi o zdjecia robione w ciagu dnia, to jestem w stanie potwierdzic - slicznie robi. Troche mniej jestem zadowolony z pracy w warunkach domowych, gdzie przy uzyciu lampy, owszem, wyeksponowany jest pierwszy plan, ale w tle zdjecie jest mocno przyciemnione. Kombinowalem z ustawieniami sily blysku, ale niewiele sie tutaj zmienia poza tym, ze pierwszy plan moze byc przeswietlony lub niedoswietlony.
    Inna rzecz, ze mozliwosci ingerowania w efekt koncowy w tym aparacie sa imponujace jak na cyfrowy kompakt
    Witam. W instrukcji na stronie 41 jest napisane jak fotografować w ciemnych sceneriach i wnętrzach przy użyciu lampy "BŁYSK PRZY DŁUGICH CZASACH NAŚWIETLANIA". Próbowałem i można robić zdjęcia w domu z błyskiem gdzie pierwszy plan jak i tło jest dobrze naświetlone lecz wymaga to dłuższych czasów naświetlania i ustawienia odpowiednio w menu.
    POZDRAWIAM

Coś już napisał Awatar Eddie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzieki, Budzik. Instrukcje wertowalem tylko w zakresie funkcji, ktorych moglem nie znac i tego nie czytalem. Przetestowalem jednak ostatnio ten tryb i faktycznie sie sprawdza Pozdrawiam!

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów