Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: canon s2 is

Coś już napisał Awatar Eddie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Madziusej
    a jeszcze jedno pytanie zdjecia z koncertu bardzo mi sie rozmazuja, czy cos moge na to zarazic?
    Statyw albo trening w obozie dla snajperów Podejrzewam, że robisz zdjęcia z długim czasem naświetlania, tutaj bez odpowiednio stabilnej podpórki nie ma szans na zrobienie ostrego zdjęcia (choć znam takiego, który przy 4 sekundach robi foty ostre jak żyleta). Zwiększ czułość, powiedzmy do ISO 200 i wtedy eksperymentuj z czasem naświetlania i przysłoną. Pamiętaj przy tym, że im wyższa wartość przysłony, tym dłuższy czas naświetlania. Możesz też maksymalnie zwiększyć ISO i wtedy kombinować, ale musisz się liczyć ze sporym ziarnem na zdjęciach.

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Eddie
    Czy różnica w optyce też może mieć wpływ na zaszumienie?
    Nie ma prawa mieć żadnego wpływu. Może jedynie powodować różnice w zniekształceniach, aberracjach, czy czasach naświetlania w danych warunkach (jasność szkała) - ale pewnie o tym dobrze wiesz:-D

Cytat Zamieszczone przez Madziusej
    a jeszcze jedno pytanie zdjecia z koncertu bardzo mi sie rozmazuja, czy cos moge na to zarazic?
    Tzn., że masz zbyt długie czasy naświetlania. Najpierw sprawdź, czy robisz cały czas na maks. otwartej przysłonie. Najlepiej rób w trybie Av. Jeśli już tak fotografujesz, to jedynym sposobem skrócenia czasów jest zwiększenie czułości, ale wtedy mocno stracisz na jakości (wszystko co powyżej ISO 100 jest z tego względu b. rzadko użyteczne).
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Statyw albo trening w obozie dla snajperów Podejrzewam, że robisz zdjęcia z długim czasem naświetlania, tutaj bez odpowiednio stabilnej podpórki nie ma szans na zrobienie ostrego zdjęcia (choć znam takiego, który przy 4 sekundach robi foty ostre jak żyleta). Zwiększ czułość, powiedzmy do ISO 200 i wtedy eksperymentuj z czasem naświetlania i przysłoną. Pamiętaj przy tym, że im wyższa wartość przysłony, tym dłuższy czas naświetlania. Możesz też maksymalnie zwiększyć ISO i wtedy kombinować, ale musisz się liczyć ze sporym ziarnem na zdjęciach.
    Dokładnie tak (widać równo pisaliśmy:smile: ), ale z jednym zastrzeżeniem. Statyw uniemożliwi poruszenie aparatem. Natomiast robiąc zdjęcia koncertu najprawdopodobniej napotkamy na problem poruszenia ludzi w kadrze i tutaj on już nic nie pomoże Pozostają wtedy tylko metody opisane przeze mnie w poprzednim poście.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria.solti.pl

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A tak, jesli chodzi o kwestie, ktore wspomniales przy okazji roznic w optyce, jestem ich swiadomy Wielkie dzieki za wszystkie odpowiedzi

Bywalec Awatar osasa
    Miasto
    Lubartów PL/Newport News VA

Domyślnie

Co do ziarna: u mnei przy ISO 50 jest dorze Dlatego w nocy staram sie robić z taką własnie czułościa.
    Ale robiłem kiedyś zdjęcia księzyca na max zoomie, i łysy ma czerwonawą obwódkę. Czy to jest właśnie ta aberracja?? TO chyba jedyny problem mojej S2.
    W dzień - jest super, zoom, macro, nieważne, aparat spisuje sie bardzo dobrze.
    A co do rozmazanych zdjęć... RObiłem z ręki zdjecia na koncercie, czasem sie udało, czasem nie ALe ogólnie się udawało
    Camera Obscura/ Szkło powiększające x 2/ bambusowy statyw/ świczka+odblask z "pazłotka" - od czegoś trzeba zacząć :rolleyes:

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez osasa
    u mnei przy ISO 50 jest dorze
    Jak na pewno wiesz, 'dobrze' to pojęcie względne

Cytat Zamieszczone przez osasa
    łysy ma czerwonawą obwódkę. Czy to jest właśnie ta aberracja??
    Tak, to jest właśnie to.
    galeria.solti.pl

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak mi się właśnie przypomniało, jest jedna rzecz, która w S2 bardzo mnie niepokoi. Chodzi o "walenie się" pionów. Na przykład, na zdjęciu osiedla, które pewnie dopiero jutro będę mógł pokazać, wyraźnie widać stopniowe odchylanie się kolejnych budynków od pionu. Zawsze, po prawej lub lewej stronie, występuje takie zjawisko. Kto zna odpowiedź, a najlepiej sposób na rozwiązanie tego problemu?

Bywalec Awatar osasa
    Miasto
    Lubartów PL/Newport News VA

Domyślnie

Hmm, przejrzałem moje zdjecia i nic takiego nei zauwazyłem. Moze to po prostu kwestia trzymania aparatu? Jutro w dzien zrobie jakies fotki dla sprawdzenia tego.
    Camera Obscura/ Szkło powiększające x 2/ bambusowy statyw/ świczka+odblask z "pazłotka" - od czegoś trzeba zacząć :rolleyes:

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Tak mi się właśnie przypomniało, jest jedna rzecz, która w S2 bardzo mnie niepokoi. Chodzi o "walenie się" pionów. Na przykład, na zdjęciu osiedla, które pewnie dopiero jutro będę mógł pokazać, wyraźnie widać stopniowe odchylanie się kolejnych budynków od pionu. Zawsze, po prawej lub lewej stronie, występuje takie zjawisko. Kto zna odpowiedź, a najlepiej sposób na rozwiązanie tego problemu?
    Tylko mi nie mów, że nie zauważyłeś czegoś podobnego w Z10 Występuje to w każdym aparacie, a dokładniej w każdym obiektywie (z wyjątkiem obiektywów shift, czyli z regulowaną osią optyczną). Żeby perspektywa nie ulegała zakrzywieniu, fotografując należy aparat ustawić tak, żeby oś optyczna obiektywu znajdowała się idealnie równolegle do podłoża. Zazwyczaj jednak trudno stosować się do tego w praktyce, czego efektem są np. pokrzywione ściany budynków. Problem nie jest jednak mocno dokuczliwy, gdyż b. łatwo perspektywę można skorygować za pomocą różnych prgramów graficznych.
    galeria.solti.pl

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez solti
    Tylko mi nie mów, że nie zauważyłeś czegoś podobnego w Z10
    Możesz tarzać się ze śmiechu, ale faktycznie, w Z10 nie było tego problemu Chodzi o to, że - na przykład - zewnętrzne ściany sfotografowanego Zamku Królewskiego w pewnym momencie "łamią się" do wewnątrz, łapią zakrzywienie jak po okręgu.

O, zdjęcie już na serwerze, więc podaję link do mojej galeriu tu na forum. Zakrzywienie nie jest tak wyraźne, ale można je spostrzec:

http://canon-board.info/showthread.p...279#post104279
    Ostatnio edytowane przez Eddie ; 25-11-2005 o 11:21

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów