od niedawna jestem posiadaczka canona s2 is i mam pytanie w jakim trybie i jak najlepiej robic nim zdjecia podczas koncertow?
Moze ktos mi moze pomoc
bardzo bym byla wdzieczna
od niedawna jestem posiadaczka canona s2 is i mam pytanie w jakim trybie i jak najlepiej robic nim zdjecia podczas koncertow?
Moze ktos mi moze pomoc
bardzo bym byla wdzieczna
Hmm, ja moim S2 na koncercie robiłem zdjecia w trybie Av, czas naświetlania ustawiałem od 1/60 do 1/4 sek. Oczywiście bez lampy. Zdjecia w większości wyszły ostre.
Stałem dosyć daleko od sceny, więc używałem zoomui pstrykałem z ręki.
Z ciekawostek: nakręciłem tez kilka filmików, no i lipa, nie zmniejszyłem czułości mikrofonu, i jak oglądam słychać strasznie przesterowany bas. Mic nie wyrobił...Echh, a pare takich fajnych momentów nagrałem....
Camera Obscura/ Szkło powiększające x 2/ bambusowy statyw/ świczka+odblask z "pazłotka" - od czegoś trzeba zacząć :rolleyes:
I na ten moment czekałem, aż pojawi się wątek o S2, którego posiadaczem od miesiąca i ja jestem. Dodam, że jestem posiadaczem zadowolonym.
Niepokoi mnie jednak pewna rzecz w tym aparacie. Przy zdjęciach nocnych, mimo ustawienia najniższej czułości, pojawia się ziarno. Można coś z tym zrobić na poziomie sprzętu, czy trzeba już programowo ingerować?
Ja do niedawna bylem posiadaczem S2 IS i nie mialem zadnych zastrzezen do sprzetu. Zoom po prostu rewelacja, nie wiem jak nocne zdjecia, ale w dzien pracowal swietnie. Ostre, wyrazne, a filmiki - miodzio! Jako nieliczny zdaje sie aparat ma mozliwosc zabawy zoomem podczas krecenia filmow![]()
Jesli chodzi o zdjecia robione w ciagu dnia, to jestem w stanie potwierdzic - slicznie robi. Troche mniej jestem zadowolony z pracy w warunkach domowych, gdzie przy uzyciu lampy, owszem, wyeksponowany jest pierwszy plan, ale w tle zdjecie jest mocno przyciemnione. Kombinowalem z ustawieniami sily blysku, ale niewiele sie tutaj zmienia poza tym, ze pierwszy plan moze byc przeswietlony lub niedoswietlony.
Inna rzecz, ze mozliwosci ingerowania w efekt koncowy w tym aparacie sa imponujace jak na cyfrowy kompakt![]()
Canona S2 nie miałem nawet w ręce, ale miałem styczność już z wieloma kompaktami cyfrowymi i myślę, że nie jest on jakimś przełomowym aparatem w tym segmencie.
Taka jest niestey natura kompaktów. Ich matryce szumią - i tyle. Dlatego producenci nie dają w nich wysokich ISO. Przy krótkich czasach szum nie jest dokuczliwy, ale przy czasach rzędu kilku sekund można go już wyraźnie zauważyć nawet przy ISO 50 i S2 nie jest tu żadnym wyjątkiem. Pozostaje albo kupić lustrzankę, albo odszumiać software'owo.Zamieszczone przez Eddie
To normalne. Żadnym aparatem nie uzyska się poprawnie naświetlonych wszystkich planów, gdy fotografuje się scenę, w której głównym źródłem światła ma być wbudowana lampka (bo nie można tego nazwać lampą). Jeśli ktoś chce mieć wszystko idealnie wyeksponowane, to trzeba robić na długim czasie wykorzystując naturalne światło, a lampą tylko doświetlać.Zamieszczone przez Eddie
Ostatnio edytowane przez solti ; 22-11-2005 o 16:03
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
Wcześniej miałem Minoltę Z10. Na szum w S2 zwróciłem uwagę właśnie dlatego, że w Z10 nie był aż tak dokuczliwy. Inna rzecz, że opcja redukcji szumów była do włączenia/wyłączenia z poziomu menu, a w S2 podobno się włącza w określonych warunkach - nie wiem jednak czy ma to jakieś znaczenie dla różnicy występującej pomiędzy tymi dwoma modelami.Zamieszczone przez solti
W tym aparacie jednak jakoś nie bardzo dostrzegam to odszumianie.
Rozumiem więc, że przy tych samym warunkach, ale z krótkim czasem i doświetleniem raczej szans na poprawne, żeby nie mówić o idealnym, wyeksponowanie nie mam?Zamieszczone przez solti
Dodam tak pro forma, że mówię o zdjęciach robionych przy świetle górnym, jak w mieszkaniu, doświetlanych lampką.
Ostatnio edytowane przez Eddie ; 22-11-2005 o 16:57
Witam. W instrukcji na stronie 41 jest napisane jak fotografować w ciemnych sceneriach i wnętrzach przy użyciu lampy "BŁYSK PRZY DŁUGICH CZASACH NAŚWIETLANIA". Próbowałem i można robić zdjęcia w domu z błyskiem gdzie pierwszy plan jak i tło jest dobrze naświetlone lecz wymaga to dłuższych czasów naświetlania i ustawienia odpowiednio w menu.Zamieszczone przez Eddie
POZDRAWIAM
Dzieki, Budzik. Instrukcje wertowalem tylko w zakresie funkcji, ktorych moglem nie znac i tego nie czytalem. Przetestowalem jednak ostatnio ten tryb i faktycznie sie sprawdzaPozdrawiam!
a jeszcze jedno pytanie zdjecia z koncertu bardzo mi sie rozmazuja, czy cos moge na to zarazic?