od niedawna jestem posiadaczka canona s2 is i mam pytanie w jakim trybie i jak najlepiej robic nim zdjecia podczas koncertow?
Moze ktos mi moze pomoc
bardzo bym byla wdzieczna
od niedawna jestem posiadaczka canona s2 is i mam pytanie w jakim trybie i jak najlepiej robic nim zdjecia podczas koncertow?
Moze ktos mi moze pomoc
bardzo bym byla wdzieczna
Hmm, ja moim S2 na koncercie robiłem zdjecia w trybie Av, czas naświetlania ustawiałem od 1/60 do 1/4 sek. Oczywiście bez lampy. Zdjecia w większości wyszły ostre.
Stałem dosyć daleko od sceny, więc używałem zoomui pstrykałem z ręki.
Z ciekawostek: nakręciłem tez kilka filmików, no i lipa, nie zmniejszyłem czułości mikrofonu, i jak oglądam słychać strasznie przesterowany bas. Mic nie wyrobił...Echh, a pare takich fajnych momentów nagrałem....
Camera Obscura/ Szkło powiększające x 2/ bambusowy statyw/ świczka+odblask z "pazłotka" - od czegoś trzeba zacząć :rolleyes:
I na ten moment czekałem, aż pojawi się wątek o S2, którego posiadaczem od miesiąca i ja jestem. Dodam, że jestem posiadaczem zadowolonym.
Niepokoi mnie jednak pewna rzecz w tym aparacie. Przy zdjęciach nocnych, mimo ustawienia najniższej czułości, pojawia się ziarno. Można coś z tym zrobić na poziomie sprzętu, czy trzeba już programowo ingerować?
Ja do niedawna bylem posiadaczem S2 IS i nie mialem zadnych zastrzezen do sprzetu. Zoom po prostu rewelacja, nie wiem jak nocne zdjecia, ale w dzien pracowal swietnie. Ostre, wyrazne, a filmiki - miodzio! Jako nieliczny zdaje sie aparat ma mozliwosc zabawy zoomem podczas krecenia filmow![]()
Jesli chodzi o zdjecia robione w ciagu dnia, to jestem w stanie potwierdzic - slicznie robi. Troche mniej jestem zadowolony z pracy w warunkach domowych, gdzie przy uzyciu lampy, owszem, wyeksponowany jest pierwszy plan, ale w tle zdjecie jest mocno przyciemnione. Kombinowalem z ustawieniami sily blysku, ale niewiele sie tutaj zmienia poza tym, ze pierwszy plan moze byc przeswietlony lub niedoswietlony.
Inna rzecz, ze mozliwosci ingerowania w efekt koncowy w tym aparacie sa imponujace jak na cyfrowy kompakt![]()
Canona S2 nie miałem nawet w ręce, ale miałem styczność już z wieloma kompaktami cyfrowymi i myślę, że nie jest on jakimś przełomowym aparatem w tym segmencie.
Taka jest niestey natura kompaktów. Ich matryce szumią - i tyle. Dlatego producenci nie dają w nich wysokich ISO. Przy krótkich czasach szum nie jest dokuczliwy, ale przy czasach rzędu kilku sekund można go już wyraźnie zauważyć nawet przy ISO 50 i S2 nie jest tu żadnym wyjątkiem. Pozostaje albo kupić lustrzankę, albo odszumiać software'owo.Zamieszczone przez Eddie
To normalne. Żadnym aparatem nie uzyska się poprawnie naświetlonych wszystkich planów, gdy fotografuje się scenę, w której głównym źródłem światła ma być wbudowana lampka (bo nie można tego nazwać lampą). Jeśli ktoś chce mieć wszystko idealnie wyeksponowane, to trzeba robić na długim czasie wykorzystując naturalne światło, a lampą tylko doświetlać.Zamieszczone przez Eddie
Ostatnio edytowane przez solti ; 22-11-2005 o 16:03
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
Wcześniej miałem Minoltę Z10. Na szum w S2 zwróciłem uwagę właśnie dlatego, że w Z10 nie był aż tak dokuczliwy. Inna rzecz, że opcja redukcji szumów była do włączenia/wyłączenia z poziomu menu, a w S2 podobno się włącza w określonych warunkach - nie wiem jednak czy ma to jakieś znaczenie dla różnicy występującej pomiędzy tymi dwoma modelami.Zamieszczone przez solti
W tym aparacie jednak jakoś nie bardzo dostrzegam to odszumianie.
Rozumiem więc, że przy tych samym warunkach, ale z krótkim czasem i doświetleniem raczej szans na poprawne, żeby nie mówić o idealnym, wyeksponowanie nie mam?Zamieszczone przez solti
Dodam tak pro forma, że mówię o zdjęciach robionych przy świetle górnym, jak w mieszkaniu, doświetlanych lampką.
Ostatnio edytowane przez Eddie ; 22-11-2005 o 16:57
Ciężko mi w to uwierzyć, ale muszę, gdyż z Minoltami miałem tylko styczność przez sprzęt moich znajomych i krótkotrwałe testy. Z10 nie miałem okazji nigdy próbować, ale inne modele serii Z, z którymi miałem okazję poeksperymentować, nie cechowały się szczególnie niskimi szumami. Jeśli mówisz, że S2 bardziej szumi (jak już pisałem, nie miałem również bezpośredniej styczności z tym modelem), to mogę to tylko tłumaczyć większą rozdzielczością matrycy. Wiadomo, że kompakty mają małe rozmiary fizyczne matrycy i im większą rozdzielczość wpakuje się tam wpakuje, tym będą bardziej szumieć. Z własnego doświadczenia mogę natomiast stwierdzić (rózne modele serii A, S oraz Ixusa), że we wszystkich próbowanych przeze mnie modelach, przy długich czasch naświetlania, szum stawał się widoczny. Mimo tego jakość Canona należy do najlepszych w tej klasie (według mnie). Porównywalne efekty uzyskiwałem jedynie kompaktami Nikona (chyba tym stwierdzeniem mogę się narazić kilku osobom z tego forum:rolleyes: )Zamieszczone przez Eddie
Jeśli bedziesz próbował robić zdjęcia z lampą w dosyć jasno oświetlonym pomieszczeniu, możesz spróbować robić zdjęcia w trybie M, samemu eksperymentalnie dobierając parametry ekspozycji. Proponowałbym coś takiego: ISO 100, 1/20-1/30s, przysłona maksymalnie otwarta i lekkie doświetlenie pierwszego plany flashem. Wyższego ISO chyba nie warto używać (szumy). Jeśli przy takich parametrach nadal nie uzyskasz oczekiwanego efektu, to znaczy, że jednak jest zbyt ciemno. Wtedy niestety trzeba zapomnieć o drugim planie:sad:Zamieszczone przez Eddie
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
a jeszcze jedno pytanie zdjecia z koncertu bardzo mi sie rozmazuja, czy cos moge na to zarazic?
Zdaje się, że właśnie przedstawiłeś najbardziej trafną odpowiedź na pytanieZamieszczone przez solti
Akurat o zależności pomiędzy wielkością matrycy, rozdzielczością a szumem czytałem już gdzieś i to wszystko by się zgadzało. Z10 pracuje na 3,2 mln pikseli, S2 ma 5 mln, więc różnica jest znaczna.
Czy różnica w optyce też może mieć wpływ na zaszumienie?
Do tej pory ograniczałem się do ISO 50, dzisiaj przećwiczę temat z setką i nastawami, które zaproponowałeś. Wielkie dzięki!Zamieszczone przez solti