Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 78

Wątek: Czy warto w używkę iść?

Początki nałogu Awatar krzychoo

Domyślnie

Wątek żył dokładnie tydzień i to wystarczyło żeby jego autor podjął decyzję. Ok. Tylko nie rozumiem dlaczego te 50d skoro zdecydowana większość polecała 5d? Kiedy miałem jednocześnie oba aparaty prawie nie sięgałem po 50d, a af 5tki wystarczał nawet na pędzące żubry z wpiętym 2tc między korpus a tele. Decydowała jakość obrazka a tej plikom z 50d do 5d daleko... Nie oszukujmy się.
    Fotografia dzikiej przyrody GALERIA CB

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Według mnie jest, że ludzie nie posiadający 5D coś gdzieś słyszeli czy czytali o słabym AF i powtarzają to na forach. Oczywiście 5D nigdy nie mieli ale wiedzą, że AF w tym modelu jest wyjątkowo kiepski.

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

No i tu jest właśnie chyba ten problem tzw. praktyka internetowego.

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CEZAREUSZ Zobacz posta
    bzdury - trafia nie ma co narzekać, polecam w ciemnościach na weselu daje radę

PS no chyba że o północy fociłeś koty
    Ok. 16:00-17:00 - 2 tyg. temu. Co zrobiłem: kot jakieś 6-7m ode mnie, AF Servo, środkowy na kota. Kot biegnie centralnie na mnie - 8/10 fotek nie trafiło AF. Szkło EF17-40oraz Sigma 17-35. A kot to nie jest demon prędkości Przy czym z 17-40 było nieco lepiej.

Korzystam też często z bocznych punktów AF i to zdaje się nie są punkty krzyżowe. Nawet w dobrym świetle często nie łapały ostrości i błądziły.

Nawet tutaj na forum są opinie, że tylko środkowy się nadaje do pracy w 5d.
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Uzależniony Awatar Pawel_G
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Robię śluby 5D i 50D wraz z dwoma zapiętymi stałkami cały czas na przemian. Różnica w af pomiędzy tymi puszkami jest kolosalna bez dwóch zdań na niekożyść 5D. Jakość obrazka wyrównuje mi jednak ten odsetek nietrafionych zdjęć. Piszecie że af w 5D trafia w punkt z 17-40/4, 24-105/4 czy 70-200/4. Zapnijcie sobie jasne szkło i poróbcie reporterkę w ciemnych warunkach bez wspomagania af z lampy to zobaczycie ile zdjęć będzie nieostrych.

Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Według mnie jest, że ludzie nie posiadający 5D coś gdzieś słyszeli czy czytali o słabym AF i powtarzają to na forach. Oczywiście 5D nigdy nie mieli ale wiedzą, że AF w tym modelu jest wyjątkowo kiepski.
    Miałem 5d pożyczony na weekend, więc nie dyskutuję "na sucho". Sprawdziłem co chciałem, zdanie sobie wyrobiłem. Kropka.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dodam: 5D jest świetny, IQ jest boskie, reszta taka sobie. Ale poczekam aż będę miał kasę na 5d2 lub 5d3 gdy się pojawi.
    Ostatnio edytowane przez dentharg ; 27-09-2010 o 10:08 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tor żużlowy, zawodnicy po prostej wchodzą w zakręt w chmurze pyłu gdzie kontrast bardzo spada, tryb One Shot, aktywny tylko centralny punkt i zdjęcie ostre. Mówią, że 5D do sportu się nie nadaje. Teraz wychodzi, że do kotów się nie nadaje BTW kot nawet idący na wprost w stronę obiektywu i do tego z odległości 6-7m gdzie przebycie 10% tej odległości zajmuje mu mniej niż 1sek. to chyba jednak spore obciążenie dla AF.

Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Jak napisałem, robiłem używając AI Servo i "nie będzie Pan zadowolony, oj nie będzie!".

Czy "spore obciążenie dla AF" oznacza, że ten AF się nie nadaje do zadanego celu?

Początki nałogu Awatar sylwester Samluk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Bo to nie ważne czy seria amatorska czy półprofesjonalna czy profesjonalna, jeśli ktoś dobrze nie pozna możliwości aparatu i szkła którym wykonje zdjęcia nie będzie robił ciekawych zdjęć i do tego ostrych. Ja również od 4 lat robie zdjęcia canonem 400D i dawał sobie świetnie radę, oczywiście jak u każdego z nas trafiają się zdjęcia nie ostre ale większość pewnie z mojej winy a tylko nie liczne były spowodowane przez sprzęt.
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Ja ze swojej 350D też jestem zadowolony. Po prostu nauczyłem się, czego od niej nie wymagać. Ale wymagania w stos. do 5D są zdecydowanie większe niż w stos. do 350-tki
    Poczekam aż do 7d sadzą matrycę z 5d, albo do 5d AF z 7-ki A crop na razie mi wystarcza.

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów