Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 78

Wątek: Czy warto w używkę iść?

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwester Samluk Zobacz posta
    Dobra, klamka zapadła zamówiłem 50D z gripem i baterią.
    No to dołączysz do grona szczęśliwych posiadaczy 50-tki :-D
    Tak poza nawiasem to ja też krótko wytrzymałem bez BG-E2N, grip musi być

Początki nałogu Awatar merida

Domyślnie

Sam miałem dylemat i kilka dni temu go rozwiązałem Uzytkowałem 400d i brakowało mi "lepszej jakosci zdjec" ,wyzszego uzwalnego iso,oraz wygody,gdyż stara puszka była za mała szczególnie gdy podpinałem jakiś większy kawałek szkła,to dziwnie się ją trzymało w ręku.Najważniejszym jednak powodem dla którego ją sprzedałem był okropny AF,który irytował mnie nie jednokrotnie ,szczególnie gdy nie mogłem trafić w towarzystwie starszych Nikonów,które nie miały z tym żadnych problemów.Pod ff posiadałem wyłącznie 50mm 1.8.Miałem wybór kupić nowego 5d2 i pozostać z tą jedną "marną" stałką około roku lub celować w używaną 5d1 i dokupić jeszcze jakąś Lke. Wybór padł na opcje drugą.Aparacik jako używany,niby ma za sobą kilka tys zdjęć,ale na tyle co go poznałem ,jestem nim jak do tej pory zachwycony.Do tej pory posiadam tylko 50mm,natomiast obiektyw mimo swojej względnej jakości na tej puszcze dostał skrzydeł.Inna plastyka,oraz naprawdę o niebo lepsza ostrość,której nigdy nie musiałem przełączać w ciemnych pomieszczeniach na manual,jak to było w przypadku 400d.Kąt 50mm stał się baaaardzo uniwersalny zdjęć jakie robie.Mimo wszystko planuje na dniach dokupić coś dłuższego.Jeśli ktoś zastanawia się nad zakupem tej puszki podobnie jak ja,to napewno się nie zawiedzie.Ważne by była w dobrym stanie i z pewnej ręki.Mam nadzieje,że teraz będe szedł tylko w szkła ,a puszka zostanie na dłużej,bo naprawde nic więcej nie potrzeba.I już wiem dlaczego każdy,kto ma styczność z ff nie chce wracać na cropa

Początki nałogu Awatar GoomeX
    Miasto
    Poland - Poznań

Domyślnie

Sylwek, gratuluje podjętej decyzji. Jak już poprzednicy wpisali, na bank będziesz zadowolony. Pozdrowienia

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Kolega już zamówił 50D więc pisanie o zaletach FF jest trochę hmm.. nie na miejscu Choć z drugiej strony wczoraj dzięki FF zrobiłem kilka świetnych fotek na uroczystości rodzinnej obiektywem 70-200 w pomieszczeniu, gdzie na 50D byłoby to niemożliwe.

Początki nałogu Awatar merida

Domyślnie

Wiem wiem ,zdaje sobie sprawe,ze zamówił ale ogolnie gdzie jak nie w takim wątku można podzielić sie spostrzezeniami na ten temat,tym bardziej,że nie tylko osoba,ktróra zakłada wątek ma taki dylemat,a wiele osób ,dla których takie porady są bardzo ważne-np ja

Początki nałogu Awatar sylwester Samluk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak apropo z 400D nie miałem większych problemów z ostrością zdjęć. Cóż może kiedyś stać mnie będzie na FF na razie zadowolę się tym co mam. 50D da mi dużo radości z używania samej puszki. Pomiar punktowy ( wiem , że w 400D można odblokwać ale ten sposób mnie nie interesuje), którego mi brakowało w 400D, większy wizjer i szybszy AF. Po za tym jak dla mnie używalne ISO 3200. Oczywiście FF daje ciekawy obrazek, dużo szersze ujęcia, które są nie do przecenienia. W moim przypadku z Cropem radziłem sobie w pomieszczeniach i na ślubnych uroczystościach.

Jeszcze raz podkreślam uważam, że 5D czy to mark I czy II daje ciekawe obrazy ale 50D jest dla mnie uniwersalnym aparatem, którym bez większego problemu zrobię portret i jak będzie trzeba to swj 70-200 zamienię w większego zooma.

Na dzeń dzisiejszy jestem bardzo zadowolony z tego, że mogłem coś odłoży by wydać w sumie i tak nie małe pieniądze na 50D+grip.

Ważne jest by dzielić się swoimi poglądami na temat tego co można kupić, Każdy ma swój rozum i chce ulokować pieniążki tak by czuć satysfakcję z kupna i bezpieczeństwo w postaci gwarancji na sprzęt.

Być może za jakiś czas napiszę, że kupuje 5D mark II ale na razie czas pracować nad swoim warsztatem, bo tu dużo jeszcze mam do zrobienia mam tylko nadzieję, że z 50D będzie mi dużo przyjemniej osiągać swój cel.

Jeszcze raz pozdrawiam
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dentharg Zobacz posta
    Jakość obrazka z 5D to przepaść w stos. do mojego 350D. Ale próbowałem robić nim fotki swoim biegającym kotom, biegającym dzieciakom i AF po prostu nie trafiał. Po co mi super jakość, jak ostrość nie tam gdzie trzeba. I tym sposobem poluję na używane, w dobrym stanie, 50D. Na 5dmk2 lub mk3 nie mam kasy. FF musi poczekać
    bzdury - trafia nie ma co narzekać, polecam w ciemnościach na weselu daje radę

PS no chyba że o północy fociłeś koty
    Regulamin pkt 8.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Adnośnie AF w 5D mkI to wczoraj robiłem zdjęcia na uroczystości rodzinnej gdzie zbyt widno nie było i 100% zdjęć (60 zrobionych) trafionych (14-40L i 70-200L). Dziś z kolei byłem na meczu żużlowym i mimo szybko poruszających sie obiektów AF trafiał tam gdzie miał trafić (70-200L).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Aha, jeszcze odnośnie meczu żużlowego, jedne bieg fotografował mój syn i w tych samych warunkach, tym samym aparatem i obiektywem przy tych samych nastawach miał blisko 100% nieostrych zdjęć. Może więc przed krytyką AF najpierw należy popracować nad sobą a dopiero później na aparacie wieszać psy?
    Ostatnio edytowane przez Przemek_PC ; 26-09-2010 o 20:24 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar sylwester Samluk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja uważam, że każdym aparatem da się zrobić dobre zdjęcie, kwestia umiejętnisci, trochę szczęścia i dobrego oświetlenia, oczywiście wrażliwość na obrazy nas otaczające trzeba mieć w swoim sercu - tego nie da się nauczyć

Pozdrawiam
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Adnośnie AF w 5D mkI to wczoraj robiłem zdjęcia na uroczystości rodzinnej gdzie zbyt widno nie było i 100% zdjęć (60 zrobionych) trafionych (14-40L i 70-200L). Dziś z kolei byłem na meczu żużlowym i mimo szybko poruszających sie obiektów AF trafiał tam gdzie miał trafić (70-200L).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Aha, jeszcze odnośnie meczu żużlowego, jedne bieg fotografował mój syn i w tych samych warunkach, tym samym aparatem i obiektywem przy tych samych nastawach miał blisko 100% nieostrych zdjęć. Może więc przed krytyką AF najpierw należy popracować nad sobą a dopiero później na aparacie wieszać psy?
    To ciekawe co piszesz, bo słysząc o kiepskim AF-ie to człowiek jest lekko zdziwiony? Dlaczego? Ja w zeszłą niedzielę byłem z kolegą na wspólnym wypadzie w opuszczonej fabryce: wiadomo okna, światło jest i go niema w hali. Miał 5D + 24-105 + 70-200 f/4 i jestem zdziwiony, Nawet w półmroku (jakimś szypie windy) dawał radę i bez problemów. Nie wiem skąd tego opowieści tego tragicznego AF-u.
    Kiedyś mając 450D doszedłem do podobnych wniosków. Niby seria amatorska, ale jakoś mnie nie zawiódł.

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów