Wczoraj dostałem na 1 wieczór ten obiektyw. Akurat miałem bilety do teatru więc pozwoliłem sobie porobić trochę fotek. Wcześniej miałem okazję kilkukrotnie robić zdjęcia Canonem EF 70-300 mm f/4-5.6 L IS USM. Tak po krótce. Jeżeli chodzi o wykonanie to dla mnie jednak wygrywa Canon. Dokładność, użyte materiały i solidność wykonania jest widoczna na pierwszy rzut oka. Tamron wygląda tak jakby czegoś mu brakowało. Dla przykładu ramka wokół szkła z przodu jest tak szorstka, że przecierając szkło szmatką czuć szarpanie i zahaczanie. Przełączniki VC i AF,MF są niestety źle wykonane i zbyt łatwo/luźno się przełączają - zdarzyło mi się przez przypadek przełączyć je podczas robienia zdjęć. Teraz o stabilizacji, która przyznam szczerze zaskoczyła mnie - zgadzam się w 100% z tym co napisał Cichy - obraz w wizjerze po załączeniu się VC (co prawda obraz w momencie włączenia wykonuje dość dziwny mocny skok) praktycznie zatrzymuje się w miejscu. Z wczorajszego dnia: zdjęcia robiłem głównie na 1/30 sek (czasami 1/40s), f/5.6, 300mm, ISO 800 i przy raczej średnim oświetleniu - byłem w stanie praktycznie wszystkie zdjęcia zrobić ostre (zdarzyło się kilka nieostrych). Nakręciłem kilka filmów na 300mm i byłem naprawdę zaskoczony - kręcąc obserwowałem jak się rusza końcówka obiektywu, a obraz praktycznie stoi w miejscu. Jedna dziwna przypadłość VC to taka, że jak się przyciśnie przycisk AF to w momencie energicznego ruszania obiektywem widzimy jak obraz pracuje skokowo czyli jakby z opóźnieniem. Nie pamiętam czy to samo było w Canonie więc nie wiem nawet czy to norma. Co do AF to działa dość przyjemnie, ale czasami przy mniej doświetlonych scenach głupieje, jeździ tył-przód i wg mnie trochę ociężale. Raczej problemów z trafieniem nie było. Niestety co do jakości obrazu to nie za bardzo mogę się wypowiedzieć gdyż miałem okazję robić fotki tylko w teatrze, a rano musiałem go zwrócić właścicielowi więc jak dostanę go w łapki na dłużej to wtedy potestuję w lepszych warunkach oświetleniowych.
Generalnie na tą chwilę jakbym miał rozważać zakup tego szkła, a jego odpowiednika Canona to mógłbym mieć pewien dylemat, ale chyba mimo wszystko bardziej kierowałbym się w stronę Canona. Mimo wielu zalet tego obiektywu nie jestem jeszcze przekonany do Tamrona.
A TUTAJ kilka wczorajszych fotek.