ciekawe jak przy nim wypadnie T. 28-300 PZD bo właśnie na niego ostrzę zęby żeby zastąpił 70-300. Niestety nikt nie wiem kiedy ten obiektyw w końcu wejdzie na rynek![]()
a nie jesteś zadowolony z T 70-300 USD bo widzę że go posiadasz? 28-300 jakie by nie było będzie gorsze poza tym powinni zmienić PZD na USD, co i tak przy takim zakresie ogniskowych od szerokiego kąta do superzooma nie da obrazka jak z 70-300. Nie ma rzeczy uniwersalnych i wszystkie szkła typu 18-270, 28-300, 18-250 będą gorsze od tego co uzyskamy dla 70 mm na typowym zoomie, który zaczyna się właśnie od 70 mm. Czy ktoś się ze mną nie zgodzi?
Ostatnio edytowane przez PRZEMOLO79 ; 08-04-2014 o 13:38
jestem bardzo zadowolony z 70-300 - dla niego pozbyłem się 70-200 f4 IS + TC, czym wywołałem szok u kilku onanistów na tym forum![]()
Na pewno nowy 28-300 będzie lepszy od starszej wersji. Czy będzie gorszy jakościowo od 70-300 - to się okaże. Pewnie będzie, pytanie jak bardzo i czy ten spadek będzie wart sprzedaży 70-300 i zabierania na wycieczki tylko jednego szkła, a nie trzech. Przepinanie co chwila obiektywów na szlaku nie należy do przyjemności. Tak samo jak dźwiganie tego złomu. Chociaż na krótkim końcu Sigma jest chwilami niezastąpiona. Z drugiej strony zawsze można cyknąć panoramkę... im lżejszy plecak tym lepiej. Poza tym napęd ultradźwiękowy chyba wymusza odpowiednio większą wagę i gabaryty, nie? a ten superzoom jest całkiem zgrabny i lekki.
Jestem całkiem optymistycznie nastawiony, wszak wypusty Tamrona z ostatnich kilku lat mają znakomity stosunek jakości do ceny. Czekam tylko na pierwsze dostawy do sklepów..
Napisze cos od siebie mialem tamrona 70-300 sprzedałem kupilem 18-270. Ktos mądry zapyta po co. Odpowiadam nie chciałem nosić 17-40 i tamrona. Zmieniać obiektywy w terenie to sterująca sytuacja. Tamron 70300 jest dobry trochę ciężki i zrobiłem nim super zdjecia, ale jak sie ma male dzieci dobrze postawić na uniwersalność, nie zarabiam aparatem na zycie, przestałem tez powiekszac zdjecia na kompie doszukujac sie nieostrosci. Dla mnie wazna byla rowniez 5 letnia gwarancja.
Wysłane z mojego GT-N8000 przy użyciu Tapatalka
hmm no zadziwiłeś nie jednego owszem, ale ja spoglądam na to chłodnym okiem bawiłem się 70-200 L bez IS, zastanawiałem się jak już nad zakupem wersji z IS i co. Stwierdziłem że nie potrzebuję Tamron daje mi dodatkowe 100 mm z góry i nie robię plakatów metr na metr a w formacie 40 x 50 jaki praktycznie maksymalnie robię nie widać różnicy więc po co przepłacać, pomijając niuanse nieco lepszy AF i nieco ostrzejszy w rogach na 200 mm (na rzecz Canona 70-200 L do mnie nie przemawiają, bo tego zwyczajnie nie potrzebuję.
Co do superzooma typu 18-270 oczywiście obrazek nie jest dużo gorszy mamy pełen zakres jedno szkło na body lżej w plecaku...wolniejszy AF nie każdemu potrzeba żeby śmigał np. przy krajobrazach...Wszystko zależy od zastosowań. Ja staram się podpinać 70-300 jak rzeczywiście będę z niego korzystał i wtedy zmieniam podejście do fotografowania czytaj: dystans z jakiego będę robił, a w plecak ląduje C 15-85. T 70-300 vc USD wymieniłem także z uwagi na mojego 5 letniego szkraba za którym nie nadążał c 70-300 is usm a który nie lubi ewidentnie pozować więc pozostaje mi się "ukryć" i łapać go Tamim, który nadąża :-) każdy ma jakieś tam swoje priorytety :-)
hahaha nagadaliście mi i właśnie kupiłem używany za 550zł![]()
Ktoś chyba się walnął w cenie albo po prostu coś z nim jest nie tak bo opis bardzo lakonicznyNiemniej gratulacje zakupu, mój przyjdzie jutro za 1k :P
FF + trzydziestka piątka![]()
No to nieźle gdzie Ty taką ofertę znalazłeś? jeżeli to jest VC USD....to nawet w ciemno bym brał sztukę bez sprawdzania ja za nówkę dałem 1200 :-)
--- Kolejny post ---
jak będzie mydlany albo "kosmaty" to go sprzeda za 800 zł. na allegro bez problemu :-)
--- Kolejny post ---
albo przyjdzie Tamron 70-300 DI LD macro bo gość powie że źle opis skopiował i będzie zdziwko lekko a potem rzeczywiście AF wyrwie z butów :-)
Ostatnio edytowane przez PRZEMOLO79 ; 09-04-2014 o 12:56