Witam.
Przymierzam się do dokonania ostatniego zakupu w mojej amatorskiej szklarni ( ). Ostatnim obiektywem ma być właśnie jakieś tele. Czytam, porównuję i tylko mi siwych włosów przybywa. Mam pytanie związane z w/w obiektywem. Jak pracuje pierścień zoom (płynność)?
Mam T 17-50 - ten raczej z oporem chodzi. Co jakiś czas pożyczam od znajomego C 70-200 f4 i tu jest naprawdę przyjemnie pracować. Nie mam w tej chwili skąd pożyczyć takiego Tamrona, aby to sprawdzić. W najbliższej okolicy chyba tylko Poznań pozostaje, aby podjechać i pomacać. Niestety czas na razie nie pozwala. Nie mówię, że ta płynna praca to jakiś warunek konieczny. Z reguły robię zdjęcia takie gdzie poradziłbym sobie z tym oporem (spacerowo - rodzinne). Czasami jednak zdarza mi się zrobić sobie trochę fotek np. na zawodach motocross - tam szybka i płynna praca pierścienia by się przydała. Nie spieszę się, obiektyw chciałbym kupować pod koniec roku lub na początku przyszłego roku. Jednak jak to amator nie chciałbym później tego żałować.
Może korzystając z okazji pytanie dodatkowe: Czy w Wielkopolsce jest jakaś wypożyczalnia foto, gdzie można w/w obiektyw wypożyczyć na kilka dni?

Pozdrawiam.