Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
Ja mam odmienne zdanie, zgadzam się, że co do zasady jest to plus szkła, ale nie zawsze jest dobra, bo jak chcesz szybko zrobić zdjęcie nawet z "bezpiecznym" czasem, to może przeszkodzić, bo zanim się rozkręci to może poruszyć, więc bardziej zaszkodzi niż pomoże - przerabiałem ten problem na początku zabawy z lustrzanką.
a to chyba kwestia wersji/implementacji IS. Tamronow stabilizowanych nie mam ani nie mialem, ale opoznienie od rozkrecania znam z 24-105, ale juz nie z 18-55 czy 15-85. a w 70-300 L jest niewielkie - a z punktu widzenia landszafciarza, jeszcze na dodatek nawyklego do 5D, to w ogole nie ma o czym mowic

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
Wg mnie nie ma gotowej recepty kiedy używać VC, a kiedy nie. Ważne, by robić to świadomie. Uważam, że jej włączanie na szkle i zapomnienie o przełączniku, to największy błąd
albo podam przyklad z drugiej strony - zdejmuje szklo ze statywu (70-300 L, wiec to sie wrecz doslownie zapina "na statyw") i zapominam wlaczyc IS, a potem w ciemno jade statyczne ujecia 1/60s przy 200~300mm "no bo przeciez spokojnie ten czas wejdzie"... no i nie wchodzi, no...