Cytat Zamieszczone przez jellyeater Zobacz posta
Według mnie stabilizacja jest zawsze dobra. Łatwiej wycelować AF.
Ja mam odmienne zdanie, zgadzam się, że co do zasady jest to plus szkła, ale nie zawsze jest dobra, bo jak chcesz szybko zrobić zdjęcie nawet z "bezpiecznym" czasem, to może przeszkodzić, bo zanim się rozkręci to może poruszyć, więc bardziej zaszkodzi niż pomoże - przerabiałem ten problem na początku zabawy z lustrzanką.

@ irekwielki – wszystko zależy od kilku czynników, tzn. co chcesz focić, czy masz czas by poczekać na rozkręcie się stabilizacji, itp.
Ja ma tak – podam na przykładzie focenia samolotów, gdyż najczęściej do tego używam mojego Tamiego.
Jak ma ustawiony tryb Tv i np. czas na sztywno 1/500 lub krótszy to zasadniczo stabilizacji staram się nie używać, szczególnie przy statycznych scenach, przy dynamicznych, jak focę z boku np. lądowanie i mam czas na jej rozbujanie to czasami włączam VC.
Przy panningu, gdy czasy mam dużo dłuższe (w graniach 1/50 – 1/200) zawsze mam VC włączone.
Czasem jak focę dzieciaka, to też nie używam VC jak czasy są powyżej 1/400 – 1/500, a jak krótsze to jego dynamika i tak nie pozwoli zrobić ostrego zdjęcia

Wg mnie nie ma gotowej recepty kiedy używać VC, a kiedy nie. Ważne, by robić to świadomie. Uważam, że jej włączanie na szkle i zapomnienie o przełączniku, to największy błąd