Nie to nie Foto-Technika. Obiektyw kupiłem na AMAZONie sprzedawcą był niemiecki Foto-Koster tam również był wysyłany do serwisu do Niemiec.
Nie to nie Foto-Technika. Obiektyw kupiłem na AMAZONie sprzedawcą był niemiecki Foto-Koster tam również był wysyłany do serwisu do Niemiec.
Obiektyw wrócił z serwisu i dalej nie działa AF. Jedno naprawili drugie zepsuli. Mam pytanie do użytkowników tego szkła:
-czy są jakieś problemy z tym szkłem czy tylko ja mam pecha?
Dostałem maila ze sklepu że dostali obiektyw i wysłali do serwisu tamrona. Obiektyw wrócił i napisane jest (A4 paragon, nr transakcji tam napisali notke) ręcznie ( nabazgrane) że wina leży po stronie puszki, szkło niby w porządku. Po próbach na innych obiektywach również tamronie 17-55 2.8 VC wszystko w porządku, tylko ten jeden tak szwankuje. Szkło kupiłem na amazon.co.uk w niemieckim foto-koster.
Dzisiaj sprawdze z innymi body jeżeli to samo będzie to trzeba zwrócić.
trafił mi się wspomniany Tamron w ręce, i dwie rzeczy mnie zdziwiły - stabilizacja gdy "parkuje" ok. 2 sekundy po ustawieniu AFu, jest wtedy dość wyraźne zgrzytnięcie. Może i się czepiam bo do tej pory spotykałem się z dość cichymi wersjami, ta jest zwyczajnie słyszalna. To norma i ja się czepiam czy felerny egzemplarz?
Druga rzecz - odpięty obiektyw potrząsany lekko na boki - słychać i delikatnie czuć pod palcami "grzechotanie" - patrząc od bagnetu, da radę zobaczyć ruch drugiej (drugiego zestawu) soczewki - nieduży, ok. 0,25mm na boki się telepie.. To też norma czy efekt wyłączonej stabilizacji?
Skoro nie slyszales nigdy ISa to wez do reki Canona 70-200 4LIS ;-)
Akurat w moim obiektywie nic nie lata ale moze za slabo nim trzese.
Wysłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk
może nie aż lata, ale czuć że jednak coś siedzi luźno... z drugiej strony szkło pracuje niby normalnie.
Stabilizację po prostu wyraźnie słychać - moment startu i zatrzymania.
IMHO wszystko jest OK.
Skoro jest IS (VC) to nie mogą być wszystkie szkła zamontowane na sztywno.
Również odgłos wydawany w czasie pracy jest całkowicie normalny.
Kiedy podpiąłem po raz pierwszy wspomniany wyżej obiektyw Canona to miałem wrażenie, że słyszę swojego stareńkiego Tamrona ;-)
Mam też to szkło. Uważam wszystko, że jest jak należy. Stabilizacje działa to ją słychać. Chyba przez nią słuchu nie stracisz. A czego byś chciał się spodziewać za 1500zł?? Pewnie i luzów byś się dopatrzył w Canonie 70-300L. Proszę was bez przesady.