Używam go już ponad rok, i jeszcze raz mogę polecić..Jak już wcześniej napisane było AF czasem ucieknie ale jasność i stabilizacja nadrabia. Czasem wygodniej mi go zapiąć i iść na spacer z nim niż z Canonowska pancerną 400mm 5.6, tutaj ta stabilizacja aż tak super mi nie działa.
http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.
Witam!
stałem sie posiadaczem omawianego tamiego i moge potwierdzic, że jest jak najbardziej na plus. Stabilizacja wymiata, na 300mm da rade zejsć do 1/20 sec! Ostrosc na 300mm lepsza niż w canonie 70-200 f4 przy 200mm(byłem posiadaczem).
Jedyne co to głosna stabilizacja, chrobocze gdy zalacza( nie wiem czy u wszystkich czy tylko u mnie?). pozdro
potwierdzam to, co napisał mariow o 70-200/4L
u mnie też chrobocze i w ogóle ten dźwięk jest taki niepokojący ale działa bardzo dobrze :-)
Dołączam do grona użytkowników w.w. Tamrona. W sumie zakup był dość spontaniczny, bo wczoraj podjęłam decyzję, dzis dostałam obiektyw. Ostatnio chciałam zapolować na mewy nad rzeką i niestety mój wierny Tamron 55-200 nie dał rady. Zakup trochę się dziś przeciągnął i wytestować nowego na mewach nie miałam kiedy, ale testy w domu i częściowo na dworze przekonują. 300mm to nie ideał, ale jest naprawdę dobrze. Stabilizacja wymiata. Mam porównanie z Tairem 300mm i komfortu pracy nie da się porównać. Bokeh też takie niezoomowe, delikatne i plastyczne. Stabilizację faktycznie słychać, ale nie nazwałabym tego wadą, bo w niczym to ne przeszkadza. AF na plus. Waga też OK, mam wrażenie, że 60D plus T 70-300 ważą razem mniej-więcej tyle, co Tair bez puszki.
W niedzielę spróbuję wybrać się na mewy, jestem ciekawa efektów.
400D, 60D, G11
Canon EF-S 3,5-5,6/18-55, Canon EF 1,8/50 II, Tamron 4,0-5,6/55-200, Samyang 3,5/8, Canon EF-S 2,8/60, Canon EF-S 4-5,6/17-85, Canon EF 2,8/100
M42: Helios 44-6, Jupiter 37AM, Tair 3Phs, Zeiss Tessar.
Witam,
Poradźcie proszę, bo już powoli tracę orientację - zakładając tę samą cenę opisywanego Tamrona oraz Canona 70-200 f4/L (używany) , który da mi lepsze zdjęcia ?
Wiem, że Canon nie ma stabilizacji i jest krótszy, ale nie wiem jak bardzo brak stabilizacji pozbawi mnie ostrych zdjęć, nigdy nie używałem tele, to byłoby moje pierwsze szkło tego typu.
Zastosowanie : głównie jakieś zdarzenia sportowe, pokazy na wolnym powietrzu, wyłącznie na własny użytek.
40D
28-135 f/3.5-5.6 + 70-200 f/4L non-IS + 15-85 f/3.5-5.6
jest mnóstwo sampli w sieci z tych szkieł..popatrz i zdecyduj
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
Tamron i tak będzie o kilkaset PLN tańszy niż używany L.