Właśnie "przesiadłem" się z Canona 55-250 IS na w/w Tamrona 70-300 USD VC, moje spostrzeżenia są następujące: ilość detali, ostrość, autofocus, wszystko wypada lepiej w Tamronie, nie wspomnę o jakości wykonania, co do samej stabilizacji to nie mogę ostatecznie stwierdzić która działa lepiej - czas pokaże. Mój egzemplarz Tamrona jest bardzo ostry w całym zakresie już od pełnej dziury. Canona 55-250 na 250 mm musiałem przymykać do F/8, mimo tego ostrość nadal nie była taka jak przy Tamronie. Muszę przyznać że nie byłem przekonany do Tamrona, do samego końca próbowałem wyszukać jakieś negatywy, jednak pod każdym względem pozytywnie mnie zaskoczył. Dodam że szkła używam głównie do spotterki lotniczej, dlatego często korzystam z 300 mm, zależy mi na ostrości i szybkości ostrzenia – tu super sprawdza się USD. Póki co uważam że szkło Tamorna jakością/ostrością miażdży "dziadka" C 70-300 IS, przewyższa znacznie C 55-250 IS i niestety również 70-200/4L który mnie rozczarował. W mojej ocenie Tamron 70-300 USD Vc to jedyna alternatywa dla bardzo drogich szkieł Canona 70-200/4L IS i 70-300L IS. Na forum pojawiają się różne informacje na temat dość dużego „rozrzutu” jakościowego szkieł Tamrona, ja wybierałem z trzech, dwie sztuki równe i super, pierścienie pracowały z dość dużym oporem, trzeci egzemplarz w mojej ocenie rozjechany optycznie, mechanicznie również rozklekotany, pierścienie miały ogromny luz.