Strona 18 z 57 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 564

Wątek: [test] TAMRON 70-300 USD VC f/4-5.6

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Faktyczne f4 jest tylko przy 70mm. Pytań tego typu na forum masa, spodziewacie się, że będzi emiał f4 przy 200mm ?
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Miasto
    Z nad morza

Domyślnie

Witam
    Jak jest z jakością tych obiektywów?
    Jest to pytanie do tych, którzy mieli możliwość wyboru pomiędzy kilkoma sztukami w kontekście problemów z innymi Tamronami.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Faktyczne f4 jest tylko przy 70mm. Pytań tego typu na forum masa, spodziewacie się, że będzi emiał f4 przy 200mm ?
    No fajnie by było gdyby miał

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zorx Zobacz posta
    Witam
    Jak jest z jakością tych obiektywów?
    Jest to pytanie do tych, którzy mieli możliwość wyboru pomiędzy kilkoma sztukami w kontekście problemów z innymi Tamronami.
    Ja brałem bez wybierania i jest O.K.

Domyślnie

Kupno 70-300 USD traci dla mnie sens, gdy 300mm nie jest użytkową wartością. Jakość przy 280mm była dużo lepsza u C 70-200 4L z ext. II x1.4/kenko pro 1.4 to samo, a przy ext. II 2x nadal lepsza, ale już nie tak rzucająca się w oczy, przy kenko x2 tamron wypada lepiej, ale to 400mm kontra 300mm, to co było by przy tamronie z konwerterem to chyba nikt nie chciał by oglądać.

Więc osoby mające na celu kupno tego tamrona z myślą podłączenia jeszcze konwerterów to stanowczo odradzam.
    To taka moja odpowiedź na wielokrotne pyt. odnośnie dylematu 70-300 USD vs 70-200 4L + tc.
    Jedynie co zasługuje na uwagę to ta rewelacyjna stabilizacja, ale czy warto kontra lepsze światło, GO, szybkość AF, jakość wykonania i przede wszystkim jakość fot.

Jak dla mnie z zoomów niedoścignionymi wzorami do tej pory są Canon 70-200 4L i wersja z IS oraz Tamron 70-200 2.8 - lepiej to już tylko stałki i inni nie mają co nawet startować (nie wiem jak najnowsza wersja Sigma 70-200 2.8 OS ... , ale to już inny wątek).

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rzysk Zobacz posta
    Kupno 70-300 USD traci dla mnie sens, gdy 300mm nie jest użytkową wartością.
    Jak to nie jest ?
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Jak to nie jest ?
    Poszukam może jeszcze mam gdzieś te fotki. Mydło straszne - chyba, że trafiłem na wadliwy model, ale w zakresie 70-200 było ok. Zwiększając w kierunku 300 robiło się coraz gorzej i przysłona nie pomagała. Tamron 17-50, czy 70-200 to przepaść porównując 70-300 w całym zakresie. W obu w całym zakresie mniej więcej ta sama jakość, w 70-300 dramatyczny spadek jakości - dosłownie tak jak do C 70-400 4L przykręcę konwerter kenko x2.

A możesz przesłać mi parę fotek z 200mm i 300mm z różnymi przysłonami (zerknę sobie jak to wygląda ze wzorcowym obiektywiem - najlepiej CR2). Ja robiłem ten test na 30D i u kumpla 350D - efekt ten sam na obu puszkach. Docelowo kolega chciał go kupić pod 350D, ale w końcu zainwestował w T 70-200 2.8.

Bywalec Awatar DarekB
    Miasto
    Działdowo

Domyślnie

rzysk --> chyba masz coś nie tak z tym szkłem.
    Mam ten obiektyw co prawda nie z dystrybucji Cichego (trochę się spóźnił z obniżkami cen ;-) ) ale nie zauważyłem jakiegoś dramatycznego spadku ostrości.
    Faktem jest, że jestem daleki od focenia ceglanych murów ;-)
    Szkło podpięte pod 1D.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DarekB Zobacz posta
    rzysk --> chyba masz coś nie tak z tym szkłem.
    Mam ten obiektyw co prawda nie z dystrybucji Cichego (trochę się spóźnił z obniżkami cen ;-) ) ale nie zauważyłem jakiegoś dramatycznego spadku ostrości.
    Faktycznie, szkło powoli tanieje. Jest już do wyrwania w granicach 1500zł. Co prawda sample z tego tamrona nie wyglądają najgorzej (TUTAJ jest ich cała masa). Ale jakoś nadal nie czuję, by dodatkowe 100mm i stabilizacja, miały mi zrekompensować zbytnio pozbycie się Canona 70-200/4L USM. No chyba, że wyjdzie wreszcie Tamron 70-200/2.8 VC USD, wtedy bez zbytnich ceregieli pozbędę się czerwonego paska.
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Strona 18 z 57 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów