Dokładnie jeżeli nie zmieniasz pozycji aparatu od modela - to te lampe na aparacie tez lepiej miec w manualu. Jezeli bardziej reporterka to nie ma czasu na ustawianie tej lampy i lepiej miec ja w E-TTL, tyle ze ja zawsze ja koryguje wiedzac ile i gdzie jest swiatla z lamp manualnych.
ja uzywajac na sali weselnej dwoch lamp w rogach sali nie zakladam nic juz na body, wedlug mnie to niepotrzebne, teraz kiedy jest Zone Controller to ewentualnie skręcam moc lampy jak robie cos w poblizu jednej z nich, żeby nie przepalić za bardzo,
zdarza sie ze cos slabiej doswietli, chociazby w tłumie przez cienie tanczących ale to spokojnie mozna poprawic przy obrobce, no i pozatym sala weselna to nie studio zeby przejmowac sie ze cos czasami gorzej naswietli,
Widzę,że dość sporo tego światła u Ciebie;ile spawarki mają pod maską?
mowisz w moich fotkach ze strony? np: http://www.sebafoto.com/695-13231/00...jecie-weselne/ ?? jak ktoś chociaż raz był w jakimś moim watku to wie, ża ja lubie dość jasne zdjecia, chociazby z tego powodu ze na odbitkach są one sporo ciemniejsze,
lampy to 580EX II
wychodzi mi mniej więcej tak prawie zawsze
na 5D mam zawsze tylko 16-35L i jest:
ISO 1600, F/2.8, 1/100s, lampy są za 1/4 mocy
na 1D mam najcześciej 50L
ISO 800, F/1.4, 1/200s, lampy są wtedy na 1/16 mocy
Nie spodziewałem się aż tak konkretnej odpowiedzi,ale to in plus.
Po ilości tego światła wnosiłem,że to bardziej studyjne lampy na statywie,ale jak zaserwowałeś parametry,to w pełni wyklarowało się...
Ja stosuje od niedawna podobną technikę ale ma to miejsce w salach weselnych czytaj grotach. 3-4 lampy na statywach plus sztuczny sufit i do tego zawsze lampa na sankach. Wszystko powiązane rf602 3-4 błyski i wiem jak naświetlać sale. W miarę upływu czasu regulacja zazwyczaj "isem" ;-)
Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)
Ale po co wogole mieszac ETTL'a z manualem? To taki sam idiotyzm jak uzywanie lampy w TTL'u i ustawien pol automatycznych a aparacie typu priorytet czasu/przyslony.
Jak wcisniesz sobie przycisk blysku kontrolnego na aparacie to nie blysna ci przypadkiem wszystkie lampy a aparat nie zmierzy odpowiednio ilosc swiatla? Nie mam teraz przy sobie sprzetu nie mam jak sam sprawdzic, ale powinno sie dac przy wyzwalaczach.
--
Pozdrawiam
Krzysztof Zagórski