Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: Konfiguracja E-TTL + lampy manualne

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Twoje rozumowanie opiera się na założeniu że światło lampy ETTL i manualnych się nie będzie sumować czyli ze będą oświetlać zupełnie różne elementy w kadrze. W przykładzie który przytoczyłem lampa w trybie 'M' robi ogólne oświetlenie sceny i będzie się nakładać ze światłem lampy ETTL. Żeby scena została poprawnie naświetlona w takim przypadku to lampa w trybie 'M' musi błysnąć równocześnie z przedbłyskiem lampy ETTL dla prawidłowego pomiaru.
    tylko w jakich warukach niby maja sie sumowac? w plenerze nie beda, w dobrym studio tez nie beda,
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    tylko w jakich warukach niby maja sie sumowac? w plenerze nie beda, w dobrym studio tez nie beda,
    W takich jak podałem w poście #15 - lampa w 'M' robi ogólne oświetlenie pomieszczenia np. odbita od sufitu a lampa ETTL oświetlenie modela.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    W takich jak podałem w poście #15 - lampa w 'M' robi ogólne oświetlenie pomieszczenia np. odbita od sufitu a lampa ETTL oświetlenie modela.
    to jakas skrajna sytulacja, podchodzi bardziej pod reporterke,

zreszta najlepiej przelaczyc wszystkie lampy w M i problem znika ;-)
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    to jakas skrajna sytulacja, podchodzi bardziej pod reporterke,

zreszta najlepiej przelaczyc wszystkie lampy w M i problem znika ;-)
    Dokładnie jeżeli nie zmieniasz pozycji aparatu od modela - to te lampe na aparacie tez lepiej miec w manualu. Jezeli bardziej reporterka to nie ma czasu na ustawianie tej lampy i lepiej miec ja w E-TTL, tyle ze ja zawsze ja koryguje wiedzac ile i gdzie jest swiatla z lamp manualnych.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Dokładnie jeżeli nie zmieniasz pozycji aparatu od modela - to te lampe na aparacie tez lepiej miec w manualu. Jezeli bardziej reporterka to nie ma czasu na ustawianie tej lampy i lepiej miec ja w E-TTL, tyle ze ja zawsze ja koryguje wiedzac ile i gdzie jest swiatla z lamp manualnych.
    ja uzywajac na sali weselnej dwoch lamp w rogach sali nie zakladam nic juz na body, wedlug mnie to niepotrzebne, teraz kiedy jest Zone Controller to ewentualnie skręcam moc lampy jak robie cos w poblizu jednej z nich, żeby nie przepalić za bardzo,
    zdarza sie ze cos slabiej doswietli, chociazby w tłumie przez cienie tanczących ale to spokojnie mozna poprawic przy obrobce, no i pozatym sala weselna to nie studio zeby przejmowac sie ze cos czasami gorzej naswietli,

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Widzę,że dość sporo tego światła u Ciebie;ile spawarki mają pod maską?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamiyka Zobacz posta
    Widzę,że dość sporo tego światła u Ciebie;ile spawarki mają pod maską?
    mowisz w moich fotkach ze strony? np: http://www.sebafoto.com/695-13231/00...jecie-weselne/ ?? jak ktoś chociaż raz był w jakimś moim watku to wie, ża ja lubie dość jasne zdjecia, chociazby z tego powodu ze na odbitkach są one sporo ciemniejsze,

lampy to 580EX II
    wychodzi mi mniej więcej tak prawie zawsze

na 5D mam zawsze tylko 16-35L i jest:
    ISO 1600, F/2.8, 1/100s, lampy są za 1/4 mocy

na 1D mam najcześciej 50L
    ISO 800, F/1.4, 1/200s, lampy są wtedy na 1/16 mocy

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie spodziewałem się aż tak konkretnej odpowiedzi,ale to in plus.
    Po ilości tego światła wnosiłem,że to bardziej studyjne lampy na statywie,ale jak zaserwowałeś parametry,to w pełni wyklarowało się...

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

Ja stosuje od niedawna podobną technikę ale ma to miejsce w salach weselnych czytaj grotach. 3-4 lampy na statywach plus sztuczny sufit i do tego zawsze lampa na sankach. Wszystko powiązane rf602 3-4 błyski i wiem jak naświetlać sale. W miarę upływu czasu regulacja zazwyczaj "isem" ;-)
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Ale po co wogole mieszac ETTL'a z manualem? To taki sam idiotyzm jak uzywanie lampy w TTL'u i ustawien pol automatycznych a aparacie typu priorytet czasu/przyslony.

Jak wcisniesz sobie przycisk blysku kontrolnego na aparacie to nie blysna ci przypadkiem wszystkie lampy a aparat nie zmierzy odpowiednio ilosc swiatla? Nie mam teraz przy sobie sprzetu nie mam jak sam sprawdzic, ale powinno sie dac przy wyzwalaczach.
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów