Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Konfiguracja E-TTL + lampy manualne

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Twoje rozumowanie opiera się na założeniu że światło lampy ETTL i manualnych się nie będzie sumować czyli ze będą oświetlać zupełnie różne elementy w kadrze. W przykładzie który przytoczyłem lampa w trybie 'M' robi ogólne oświetlenie sceny i będzie się nakładać ze światłem lampy ETTL. Żeby scena została poprawnie naświetlona w takim przypadku to lampa w trybie 'M' musi błysnąć równocześnie z przedbłyskiem lampy ETTL dla prawidłowego pomiaru.
    Jeżeli nawet udało by się zsynchronizować tę 1 milisekundę błysku lampy manualnej z przedbłyskiem E-TTL, nie zmienia to faktu, że przedbłysk NIE JEST z oczywistych powodów równie silny jak błysk właściwy - bo jego zadaniem jest właśnie go wyliczyć! Oznacza to że pomiar taki jest nic nie wart - mierzysz bowiem sumę błysku właściwego i przedbłysku - nie dwóch błysków właściwych ani dwóch (o niewiadomo jak ustalonych proporcjach, skoro jedna z lamp jest manualna) przedbłysków.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    .
    Wymyśliłem właśnie E-TTL 3.54 Lampa wysyła nie jeden przedbłysk pomiarowy a kilka różnej mocy i ekstrapoluje "poprawną" ekspozycję. To dało by się zrobić.
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 22-09-2010 o 23:11 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Uprawnienia umieszczania postów