Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Konfiguracja E-TTL + lampy manualne

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie Konfiguracja E-TTL + lampy manualne

Wiem, że odpowiedź na to lamerskie pytanie jest na tym forum, nie bijcie, ale nie znajduję.

Konfiguracja: 580EXII na sankach w E-TTLu. Na kablu PC wisi nadajnik Yongnuo RF-602, do odbiorników poprzyczepiane manualne lampy.

Błysną z przebłyskiem pomiarowym? Innymi słowy - pomiar E-TTL będzie zrobiony z doświetleniem przez te lampy manualne czy też bez? Jak zrobić żeby był (inaczej E-TTL w takiej konfiguracji nie ma sensu).
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Witam ja wlasnie tak tego uzywam.
    Tyle ze na lampie E-TTL mam -2EV czasem -3EV. Zeby tylko doblysnela z przodu delikatnie.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ale (właśnie znalazłem) http://canon-board.info/showpost.php...72&postcount=7

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    Wszelkie montowane na stopce akcesoria ktore nie sa dedykowane reaguja tylko na blysk wlasciwy. Przedblysk to funkcja lamp dedykowanych, ktore wspolpracuja z body i to body decyduje o sile blysku. Gniazdo PC zawsze tylko blysk wlasciwy.
    Szwayko, czy to znaczy że mierzysz E-TTLem ciemnicę, bez doświetlenia lampami manualnym, wyzwalanymi na pałę z błyskiem właściwym?
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

z FELem powinno chyba zadziałać.. ale szczerze to chyba bez sensu trochę..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Szwayko, czy to znaczy że mierzysz E-TTLem ciemnicę, bez doświetlenia lampami manualnym, wyzwalanymi na pałę z błyskiem właściwym?
    Dokładnie - jak mam na dane warunki ustawione lampy manualne - ta lampa E-TTL swoim programem działa, tzn. niedoświetli o 2-3EV, tak jakby manualni nie było, bo przecież przy przedblysku (FEL) ich nie ma.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

To przyznam, że już nie rozumiem, po co Ci w takim razie ten E-TTL na masterze
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    .
    Może sprecyzuje, co chcę osiągnąć - E-TTL mierzący światło, generowane przez manualne lampy z wyzwalaczami radiowymi.

Aż nie chce mi się wierzyć, że najtańszym rozwiązaniem są Pixele z lampami wspierającymi E-TTL...
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 20-09-2010 o 15:42 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Miasto
    Łódź

Domyślnie

.
    To może z innej nieco beczki

Na stopce mam Pixela TR-332. Do 2 odbiorników przyczepione 580EXII i jakiś tani manual powiedzmy Yongnuo 460. Czy chińczyk błyśnie do pomiaru E-TTL czy odpali jedynie jego błysk właściwy?

Innymi słowy - czy w lampowym systemie mieszanym (E-TTL i manuale) przedbłyski pomiarowe emitują wyłącznie lampy kompatybilne z E-TTL?
    Entuzjastyczny Neofita

Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

nie wiem jak zadziala tr-332

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    .
    To może z innej nieco beczki

Na stopce mam Pixela TR-332. Do 2 odbiorników przyczepione 580EXII i jakiś tani manual powiedzmy Yongnuo 460. Czy chińczyk błyśnie do pomiaru E-TTL czy odpali jedynie jego błysk właściwy?

Innymi słowy - czy w lampowym systemie mieszanym (E-TTL i manuale) przedbłyski pomiarowe emitują wyłącznie lampy kompatybilne z E-TTL?
    chinczyk blysnie tylko blyskiem wlasciwym,
    zreszta uwierz mi, ze w wiekszosci przypadkow przedblyski pomiarowe z ronych lamp psuja efekt i falszuja pomiary aparatu,
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    chinczyk blysnie tylko blyskiem wlasciwym,
    zreszta uwierz mi, ze w wiekszosci przypadkow przedblyski pomiarowe z ronych lamp psuja efekt i falszuja pomiary aparatu,
    No to mix lamp w E-TTLu i manualnych jest po prostu bez sensu. Albo full E-TTL albo full manual. Przyznam, że jestem mocno zawiedziony brakiem możliwości synchronizacji przedbłysku z nastawionymi lampami manualnymi, tak żeby robiły za światło zastane. W N...nie też tak jest?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    .
    Fotocele reagujące na każdy błysk dadzą radę (błysną raz z pomiarowym, drugi z właściwym?) czy nie wyrobią?
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 22-09-2010 o 14:27 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów