Strona 31 z 73 PierwszyPierwszy ... 21293031323341 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 724

Wątek: Fujifilm FinePix X100

Coś już napisał Awatar Hubolsky
    Miasto
    Ełk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    A ja nie rozumiem ludzi, którzy chcą za wszelką cenę upychać aparaty po kieszeniach, zwłaszcza z wymienna optyką. Ne wiem skąd wogóle pomysł i dywagacje na temat ....
    No właśnie X100 nie ma wymiennych obiektywów, i nie widzę nic zdrożnego żeby go wpakować w kieszeń. Generalnie to chyba chodzi o to aby ze sprzętu być zadowolonym, ja lubię mieć aparat pod ręką, tylko nie zawsze chce mi się targać całą torbę. Od dwóch dni mam X100 i z całą pewnością nie jest to aparat idealny. Mimo to wiem że się z nim "dogadam". Co do aparatów Sony - ok, może są szybsze, mają wymienne obiektywy i kupę innych super rzeczy - ale ja od takich zastosowań mam już sprzęt (stopka). Dla mnie X100 ma służyć jako kompakt - u cioci na imieninach, wypad na ryby itp.
    EOS 5DII// X100 // C 70-200 IS II // C 135/2 // S 50/1.4 // C 24/1.4 // 580EX II // 430EX II// SLIK 500DX// CDN...

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hubolsky Zobacz posta
    ...... Lubię mieć w albumie ładne zdjęcia nawet od Cioci z imienin, a gdy sprzęt mieści mi się w kieszeni to już jestem happy.
    swoją drogą zauważyłem że od pewnego czasu mam alergię na "duży sprzęt" tzn jak mam do wyboru kompakt i lustro, zaznaczę że robię zdjęcia tylko i wyłącznie do rodzinnego albumu, szybciej chwycę za kompakt niż za DSLR'a na ostatni wyjazd celowo nie zabierałem malucha efekt był taki że nie chciało mi się targać cegły ze szklarnią a i torba cały wyjazd odpoczywała w hotelowym pokoju normalnie geriatria i lenistwo razem wzięte! dlatego mocno kibicuję NEX, m43 i czekam na budżetowe fufu (X50 bodjże) bo i zoom zapowiada się ciekawie estetyka (E-P3, Nex7 bardzooo mi pasują)
    Ostatnio edytowane przez bris ; 28-08-2011 o 16:44
    opti

Coś już napisał Awatar Hubolsky
    Miasto
    Ełk

Domyślnie

Wracając do tematu samego X100 to lampa 580EX II na sankach śmiga aż miło (oczywiście tylko w M). Cieszę się bo w instrukcji piszą że współpracuje z jakimiś dwiema dedykowanymi (ale może to chodziło tylko o wyzwalanie zdalne). Tak czy siak przyda się u cioci na imieninach ;-). Pozdrawiam!
    EOS 5DII// X100 // C 70-200 IS II // C 135/2 // S 50/1.4 // C 24/1.4 // 580EX II // 430EX II// SLIK 500DX// CDN...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bris Zobacz posta
    swoją drogą zauważyłem że od pewnego czasu mam alergię na "duży sprzęt" tzn jak mam do wyboru kompakt i lustro, (...) szybciej chwycę za kompakt niż za DSLR'a na ostatni wyjazd celowo nie zabierałem malucha efekt był taki że nie chciało mi się targać cegły ze szklarnią a i torba cały wyjazd odpoczywała w hotelowym pokoju normalnie geriatria
    Mam podobnie. FF doceniam, bo przewaga w DR nad kompaktem WYRAŹNA, ale poręczność nie bardzo. Świeży pobyt w górach (wspinaczka z przewodnikiem na jednej linie) jeszcze bardziej przekonał mnie do mikrusów. FF spoczywało w plecaku i wyciągane było tylko w bezpiecznych miejscach i na postojach. Kompakt wisiał na szyi (pod kurtką) i był dostępny od ręki, więc zdjęcia są z niego ciekawsze. W mgle na szczytach i zachmurzonym niebie - sprawiał się świetnie (nie ma wielkiej różnicy w zdjęciach). Jasny zoom dawał krótkie czasy, a kieszonkowy statyw był dostepny od ręki. Dopiero gdy wyszło słońce, rozpiętość tonalna sceny przekraczala możliwości matrycy i tu zdjęcia z FF nabrały wyraźnej przewagi gdy w kadr wpadało niebo czy jasno oświetlone fragmenty gór z tymi leżącymi w cieniu.

Początki nałogu
    Miasto
    WROClove

Domyślnie

podoba mi się ta nowość: Fujifilm FinePix X10
    http://www.fotopolis.pl/index.php?n=...lm-finepix-x10

duża matryca
    jasny obiektyw
    ciekawy design

jestem ciekaw jak wychodzą z niego fotki i jaka będzie cena
    było Lustro jest panasonic lumix Lx3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzeSiuu Zobacz posta
    podoba mi się ta nowość: Fujifilm FinePix X10
    http://www.fotopolis.pl/index.php?n=...lm-finepix-x10

duża matryca
    jasny obiektyw
    ciekawy design

jestem ciekaw jak wychodzą z niego fotki i jaka będzie cena
    X10 w tym wątku - http://www.canon-board.info/showthread.php?t=77929
    A cena jest zapowiadana na 2000 zł

Początki nałogu
    Miasto
    WROClove

Domyślnie

tylko ze względu na podobieństwo wizualne
    no i wg mnie ma więcej zalet dla ambitnego amatora.
    i może wyjdzie, że tańszy, gorszy będzie lepszy (?)

(dzięki za linę)
    było Lustro jest panasonic lumix Lx3

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hubolsky Zobacz posta
    Cena powolutku spada, bez problemu można kupić za 3800 zł. Ja się dłużej już nie powstrzymam - ale myślę że po wakacjach 3500 to będzie max
    Cena znów poszła w górę w normalnych sklepach na kartę etc.

Potrzebuję cichy aparat dla siebie do innej techniki fotografowania zamiast głośnych i dużych luster. Ciągle jeszcze rozważam Samsunga NX10 z 20/2.8 za około 2500zł, ale jakość matrycy i jej rozpiętość tonalna przeważa na korzyść fuji. Z drugiej strony do Samsunga można podpiąć dowolne szkła, a mam trochę stałek FD i mają normalny pierścień ostrości ze skalą co oznacza że z brzucha szybko można nastawić ostrość na dany metr.

Bawiłem się X100. Co do pierścienia ostrości czy można wyłączyć nieproporcjonalność obrotu tego pierścienia i zrobić żeby od nim do nieskończonści było np. 1/4 obrotu - zawsze nie zależnie czy kręcę szybko czy wolno. Jest to w nowym firmware, czy CF., bo nie mogę znaleźć?

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Przez ostatni tydzień używałem bardzo intensywnie X100 w reportażu gdzie szybkość, wielkość i cichość pracy były tak bardzo potrzebne, że bez nich nie byłoby szans na nic, tak więc lustra musiały zostać w domu.

Wniosek: jestem tak totalnie zabity jakością i przyjemnością pracy z tym aparatem, że masakra. Obrazki genialne. W 80% na ISO3200, tylko f/2.0, czasy 1/50-1/100s.

Planowałem sobie kupić Leica M9, ale po tym co otrzymałem to chyba jednak nie ma sensu wykładać takich pieniędzy, kiedy obok jest genialne X100.

Owszem, mógłby szybciej zapisywać zdjęcia i nie przycinać się wtedy.

Jakby miał pełną klatkę to spokojnie mogę za niego zapłacić 12-15 tysięcy. A o M9 przestałbym myśleć w ciągu sekundy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Przez ostatni tydzień używałem bardzo intensywnie X100 w reportażu ...
    Pokaż parę fotek bo jestem ciekawy jakości zdjęć.

Strona 31 z 73 PierwszyPierwszy ... 21293031323341 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów