Strona 24 z 73 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 724

Wątek: Fujifilm FinePix X100

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stopa Zobacz posta
    Ciekawą rzecz zauważyłem w pracy AF. Instrukcja podaje, że ostrość łapie od 80 cm do nieskończoności, a przy bliższych dystansach należy przejść w tryb makro. Wydawało mi się to dość niewygodne. Inne dalmierze z takim obiektywem ostrzą od 0,6-0,7 m. Tymczasem w rzeczywistości AF X100 bez problemów łapie od ok. 0,7 m, a po włączeniu celownika el. nawet od 0,5 m, i to bez konieczności przechodzenia w tryb makro. Możliwe, że instrukcja podaje tę odległość większą ze względu na paralaksę celownika. Bo o ile ramka kadru w celowniku się przesuwa, to punkt ostrości już nie.
    Przecież o tym juz pisałem. Wizjer optyczny jest od 60 cm dokładnie.

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ebelbeb Zobacz posta
    Może Sergiusz pisząc "bez przysłony" miał na myśli przysłonę w pełni otwartą (f2). Jeżeli to nie to, to nie wiem co.
    Miałem na myśli pełną dziurę. Migawka centralna ma to do siebie, że środek naświetla się dłużej niż brzegi matrycy. Uwydatnia się to przy stosowaniu krótkich czasów. Zaletą jest, że migawka powinna synchronizować z lampą błyskową na wszystkich czasach.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Miałem na myśli pełną dziurę. Migawka centralna ma to do siebie, że środek naświetla się dłużej niż brzegi matrycy. Uwydatnia się to przy stosowaniu krótkich czasów. Zaletą jest, że migawka powinna synchronizować z lampą błyskową na wszystkich czasach.
    Migawka centralna jest zwykle umieszczona w centrum obiektywu, w miejscu gdzie jest również przysłona, i nie naświetla więcej środka niż brzegów. Gdyby tak było, przysłonięcie przysłony powodowało by widoczne winietowanie, a tak przecież nie jest.

Migawka w X100 nie jest migawką centralną. Ale mniejsza z tym. W taki dzień jak dzisiaj (lekko zamglone słońce) przy przysłonie f/2, iso 200 i czasie jak z instrukcji (1/1000 s) nie da się zrobić poprawnie naświetlonej fotki. Jest sporo prześwietlona. Jeśli aparat czas dobiera automatycznie, nie ustawi krócej niż 1/1000. Pomaga jedynie włączenie wbudowanego filtra szarego. W manualu pozwala ustawić czasy krótsze, i choć zaznacza je w celowniku na czerwono, to na zdjęciach widać różnicę. Gdy ustawiłem 1/4000 fotka była jeszcze trochę prześwietlona. Po włączeniu filtra ND czas naświetlania, w tych samych warunkach, aparat ustalił na 1/680 s.
    Pozdrawiam serdecznie!

Arkadiusz Stopa

Domyślnie

mam chwile, bom w podrozy i zaczytuje sie w instrukcji.

wlasnie rozwalil mnie taki ficzer: robie foto w raw, ogladam i...moge produkowqac jpegi ustawiajac im NR, kolor, filtry, ev itd itd. slabo?

inne rzeczy ktore sa super to panoramy (lx3 i ixusy nie maja startu) oraz przedgladanie zdjec seryjnych ktore pokazane sa w formie animacji

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

a to takie pierdółki mają już Nikony i Olympusy
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Domyślnie

czlowiek na canonie chowany. o zrobic ale generowanie jpegow to nie taka *******a. zwlawszcza w aparacie kompaktowym

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    (...)
    przedgladanie zdjec seryjnych ktore pokazane sa w formie animacji
    Przeglądanie jest rzeczywiście całkiem fajne, ale robienie ich jest tak spieprzone, że praktycznie nie do użytku. Strzelasz serię, po czym aparat zapisuje to na kartę, i w tym czasie jest praktycznie martwy. Nie można zrobić nic, a zapis 8 rawów zabiera mu ok. 30 s.
    Pozdrawiam serdecznie!

Arkadiusz Stopa

Domyślnie

no ale co z tym mozna zrobic? nic

za to ja glos migawki mam wylaczony, a przy serii przydaloby sie beepanie zeby kontrolowac predkosc

Domyślnie

OK.

Spróbuję podsymować wady firmware'u. Chcę to wysłać do FUJI, z pewnych powodów, jest spora szansa, że to trafi w odpowiednie miejsce.

Ponieważ, aparatu dużo nie używałem, jeżeli ktoś z innych posiadaczy wie jak coś z tego obejść lub zna inne wady/sugestię - niech pisze:

- Maksymalna szybkość migawki w trybie preselekcji przysłony przy F/2.0 to 1/1000s. Można jednak w trybie manualnym ustawić 1/2000s oraz 1/4000s, na zdjęciu widać sporą różnicę. Prawdopodobnie zrezygnowano z tych czasów, ponieważ nie udało się osiągnąć zawsze jednakowych czasów. Mimo wszystko, choćby z poziomu jakiś Custom Functions, fajnie jakby można było zmusić aparat do uzywania tych czasów w trybie A.

- Jeżeli zabrakło przysłony lub migawki i wystąpi niedoświetlenie/prześwietlenie, aparat informuje o tym poprzez zmianę koloru atrybuty zmiennego na czerwono. Zdecydowanie brakuje informacji na drabince ekspozycji. Czy prześwietlenie/niedoświetlenie jest o 1/3EV czy też o więcej niż 2EV. To spora różnica.

- W OVF nie ma informacji o ustawieniu zdjęć kontynuacyjnych

- Brakuje możliwości autowłączania filtru ND w razie kłopotów z szybkością migawki

- Safety shift

- Histogram Live jest dość kiepski i po wykonaniu zdjęcia przeważnie jest całkiem inny

- Jeżeli przypisujemy do klawiza Fn filtr ND to nie powinno być pytania czy na pewno chcemy włączyć ten filtr.

- Mozliwosc wylaczenia potwierdzenia czy chcemy wlaczyc tryb macro. możnaby robić zdjecia bez odrywania się od kadru

- Najlepiej globalna mozliwosc wylaczenia wszystkich potwierdzen albo cos

- Jeżeli używamy OVF i nie mamy oka przy wizjerze, to ramka i informacje w niej powinny być wyłączane w celu oszczędzenia baterii.

- W celu oszczędzaniau baterii jest tryb OVH Poer Save Mode, który jednak wpływa na szybkość AF. Fajnie jakby działał tylko jeżei nie mamy oka przy wizjerze.

- Jest opcja zmiany kierunku ostrzenia w trybie MF. Przdałaby sie też ta opcja dla innych ustawień, jak np. ISO. Bo dla mnie w lewo powinno być mniej, w prawo więcej. Chyba, że w Japonii jest inaczej skoro jeżdżą po lewej stronie drogi

- Przycisk RAW powinien być tak samo programowalny jak przycisk Fn. Ci co używają RAW i tak nie skorzystają z opcji zmiany na JPEG. A jak ktoś chce JPEgi doprodukować to może to zrobić później z Playbacka

- Programowalny przycisk AFL/AEL...ale jak będzie RAW to i tak dobrze

- Możliwość właczenia Highlight Alert w zwyklym playbacku, a nie tylko w detalicznym

- Histogram na 3 kanały

- Manualne ostrzenie podczas kręcenia filmu, a nie tylko automatyczne

- (to pewnie niemożliwe) zmiana przysłony w trakcie kręcenia filmu

- możliwość zmiany cyfrowego zooma w trakcie krecenia filmow

i ostatnie dosc wazne

- błąd paralaksy jest naprawiany poprzez przesuniecie ramki i dziala to super. ale....nie jest przesuwany punkt AF, a on tez powinien byc przesuniety, bo w ostetecznosci ostrzymy na zupelnie inny fragment obrazu niz nam sie wydaje

Poza tym jest setka błędów w polskiej instrukcji w tym bardzo czesto funkcje opisane są dokladnie przeciwnie do ich znaczenia. Radzę uważać. Angielska wersja instrukcji jest bez zauważalnych błędów.

Początki nałogu
    Miasto
    WROClove

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BuRton Zobacz posta
    Te "pomówienia" o snobizm nie pasują mi do Ciebie. Będę śledził efekty pracy fujikiem.
    Pozdrawiam
    przyłączam się. tym bardziej, że widziałem "plastykę" Twoich zdjęć i cholernie mi się podoba.

mimo to fuji nie kupię. cena i brak szerokiego "spojrzenia"
    było Lustro jest panasonic lumix Lx3

Strona 24 z 73 PierwszyPierwszy ... 14222324252634 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów