Strona 6 z 73 PierwszyPierwszy ... 456781656 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 724

Wątek: Fujifilm FinePix X100

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tez bym tak chcial, ale Fuji inaczej targetuje (przynajmniej na poczatku) X100. Punkty odniesienia sa dwa:
    1) Leica X1 o slabszych parametrach kosztuje ok. 6k PLN
    2) Leica 35mm Summarit kosztuje ok. 5.7k PLN

Marketingowo zachowuja sie lepiej niz Apple i Sony. Na poczatku (Photokina) wytworzyli niezle ssanie, atrapa zdobyla nagrode, potem wyciek zdjec, niby przypadkowy. Zanim pojawi sie w sprzedazy, ludzie zdaza juz przygotowac sie finansowo.

NEX dopoki nie bedzie mial dobrej szklarni - w ogole sie nie liczy. A jak wyjdzie szklo Zeiss dajace 35mm - bedzie pewnie kosztowac ok. 1k USD\EUR.

Do PEN i NX mozna porownywac wtedy - kiedy jakosc obrazka bedzie podobna, na co sie nie zanosi, ale poczekajmy spokojnie na testy.
    Pozdrawiam!

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Okolice poniżej 1000zł to wszystko co może być wart.
    Dlatego, że to kompakt powinni rozdawać za darmo, albo sprzedawać taniej od plasticzanego obiektywu do luszczanki. Póki co X100 nie będzie miało konkurencji. Żaden NX czy NEX (komórka+szkło od lustrzanki) nie stanowi konkurencji. Nie mają solidnej magnezowej obudowy, wizjera optycznego (dla mnie podstawa-nie jestem zombie), centralnej migawki, matrycy zaprojektowanej pod obiektyw, czy wbudowanego szarego filtra (też parę groszy kosztuje).
    Obawiam się tylko, że trzeba będzie troszkę poczekać na lepszą cenę. Jak napisał Jerry_R fuji wytworzyło "ssanie" a popyt robi cenę.
    Będzie ciężko ale się trza będzie wstrzymać z zakupem parę mięsięcy:wink:.
    kit+lampka

Domyślnie

Ten aparat byłby nie do pobicia, gdyby miał bagnet i kilka szkieł w ofercie oraz kosztował o połowę mniej. A tak, to tylko ciekawostka przyrodnicza, w której jedyną interesującą rzeczą jest wizjer.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

I właśnie przez ten wizjer nie ma możliwości "interchangeable lens".

Moim zdaniem pomysł fpytkę, właśnie jako minimalizm rozmiaru dla dslr'owca który chciałby zawsze mieć możliwość zrobienia zdjęcia w trudnych warunkach, ale z przyzwoitą jakością, a nie chce mu się tachać plecaka elek. Jakby cena zbliżyła się do cen najdroższych kompaktów albo m4/3, to na pewno bym rozważył dodanie tego sprzętu do mojej listy zakupów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Moim zdaniem pomysł fpytkę, właśnie jako minimalizm rozmiaru dla dslr'owca który chciałby zawsze mieć możliwość zrobienia zdjęcia w trudnych warunkach, ale z przyzwoitą jakością, a nie chce mu się tachać plecaka elek.
    E tam, gdyby tylko o to chodziło, to są już przecież mikrusy i kilka jasnych stałek do nich. Tu chodzi jednak o coś innego - o wygląd, który cieszy oko i nawiązanie do Leiki i innych dalmierzowców, które z uwagi na swoją egzotykę i wysoką cenę urosły dziś do rangi czegoś kultowego i bardzo wysmakowanego (bleee!).
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jak widzę te srebrzankowe NEXy z miliardem opcji panoramy 3d, wykrywaniem uśmiechu i wszystkimi innymi pochodnymi, to mi się wzbiera. A tutaj analogowe pokrętła, easy access, wizjer...

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Widzę, że marketing Fuji już Was pożarł.... W zasadzie o to im chodziło
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ale ja nie powiedziałem, że to kupię za tą cenę co dali. Nie jestem aż takim maniakiem streetphoto i umiem się pogodzić z faktem, że nie zrobię fajnego zdjęcia, bo akurat nie mam sprzętu ze sobą. (tzn nie godzę się z tym, ale nie skoczę przez to z mostu )

Marketing nie ma tu nic do gadania - zrobili to co zrobili i mnie się to jak na razie podoba - ale nie za tą cenę. No i FF też byłoby miłe, nie powiem

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Mnie też nie chodziło w cenę z Fotoit bo jeśli będzie kosztował załóżmy 5000 zł to już będzie tanio?
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Pełne uzależnienie

Domyślnie

cena schodzi pewnie niedługo do 999$ w USA
    dolar spada powiedzmy do 2,7
    i prywatny import, osobisty albo przez znajomego

I co wtedy? Warto?

Strona 6 z 73 PierwszyPierwszy ... 456781656 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów