Strona 66 z 73 PierwszyPierwszy ... 16566465666768 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 651 do 660 z 724

Wątek: Fujifilm FinePix X100

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Fujifilm FinePix X100

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    oto problematyczny RAW: Dscf2374 2012-08-20 mateusz grochocki.raf - download. Darmowy hosting plików.
    ludzie wyglądają, jakby mieli żółtaczkę, jak w Nikonach, podoba mi się, ze w piątce skóra jest taka różowa
    fajnie by było, jakbyś pokazał JPGa po Twojej obróbce
    A widzisz, ja z kolei w piątce zwykle walczę z magentą, więc to może być kwestia gustu.

Twojego RAWa widzę mniej więcej tak:

Faktycznie na kobiecie jest odrobinę żółto, ale wydaje mi się, że to efekt odbicia światła od stołu.

Dla porównania wrzucam coś ze swojej kolekcji:

W ogóle fajne kolory dla X100 daje DXO Optics. Na defaultowych ustawieniach jest praktycznie w 99% zgodny z Provią z aparatu. Ciągle się biję z myślami, czy go nie zakupić (ciężko porzucić LR).

Szkoda, że Fuji nie daje softu, który renderowałby JPEGi algorytmami z puszki. Niby jest opcja w aparacie, ale na dłuższą metę to droga przez mękę i nie ma sensu...
    Body, stałki, zoomik

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Cytat Zamieszczone przez tomdz Zobacz posta
    Szkoda, że Fuji nie daje softu, który renderowałby JPEGi algorytmami z puszki. Niby jest opcja w aparacie, ale na dłuższą metę to droga przez mękę i nie ma sensu...
    Od roku wałkowany problem użytkowników X100. Fuji robiło jeszcze soft zgodny JPGami z aparatu dla luster. Był to plugin do ich przegladarki. Potem chciało mieć bardziej profesjonalny soft i weszło we współprace z SilkyPix - no i mamy to co mamy.

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    oto problematyczny RAW: Dscf2374 2012-08-20 mateusz grochocki.raf - download. Darmowy hosting plików.
    ludzie wyglądają, jakby mieli żółtaczkę, jak w Nikonach, podoba mi się, ze w piątce skóra jest taka różowa
    fajnie by było, jakbyś pokazał JPGa po Twojej obróbce
    Nie mam teraz softu do obróbki, żeby cokolwiek powiedzieć, ale masz niestetety przyzwyczajenia z Canona i tyle. Ja aż tak na X100 akurat w temacie skóry nie narzekałem, ale np. w M9 strasznie nie lubie skóry i ogólnie po kilku latach z Canonem zwyczajnie chyba rozumiem obrazek z Canona. No ale...trzeba z tym jakoś żyć, bo wielkość robi swoje, a z czasem wyuczyć się nowych plików.

Uzależniony

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez tomdz Zobacz posta
    A widzisz, ja z kolei w piątce zwykle walczę z magentą, więc to może być kwestia gustu.

Twojego RAWa widzę mniej więcej tak:

Faktycznie na kobiecie jest odrobinę żółto, ale wydaje mi się, że to efekt odbicia światła od stołu.

Dla porównania wrzucam coś ze swojej kolekcji:
    W ogóle fajne kolory dla X100 daje DXO Optics. Na defaultowych ustawieniach jest praktycznie w 99% zgodny z Provią z aparatu. Ciągle się biję z myślami, czy go nie zakupić (ciężko porzucić LR).

dzięki za wołanie - ja dochodzę do bardzo podobnych efektów
    też mam wrażenie, ze w 5D jest za dużo magenty, ale kolory z Fuji + ACR po prostu są brzydkie

Twoje zdjęcie ma dobre kolory skóry, mniej różowe niż Canon i dobrze na tym wychodzi
    zapewne po prostu było inne światło

niestety, kolory to rzecz która mnie najbardziej boli w Fuji

Nie mam teraz softu do obróbki, żeby cokolwiek powiedzieć, ale masz niestetety przyzwyczajenia z Canona i tyle. Ja aż tak na X100 akurat w temacie skóry nie narzekałem, ale np. w M9 strasznie nie lubie skóry i ogólnie po kilku latach z Canonem zwyczajnie chyba rozumiem obrazek z Canona. No ale...trzeba z tym jakoś żyć, bo wielkość robi swoje, a z czasem wyuczyć się nowych plików.
    też prawda, że to zawsze kwestia przyzwyczajenia
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Ja właśnie wysłałem mojego X100 do serwisu. Rewelacyjny wizjer optyczny stał się bardziej hybrydowy - jednocześnie wyświetla się podgląd cyfrowy i działa optyczny. Kadrowanie w wizjerze stało się trudne, chociaż zdjęcia aparat nadal robi. Zobaczymy co na to Fuji, aparat ma jeszcze sporo gwarancji.

Coś już napisał Awatar kwscore
    Miasto
    wro

ja ostatnio zauważyłem ze w wizjerze jest kilka paprochów,napisałem w piątek do serwisu czy mi to wyczyszczą
    jak na razie czekam na odpowiedź,a jak w waszych sztukach ?
    Flickr
    5D II |14 2.8 |Σ 35 1.4|
    You Dont Need Telescope

Coś już napisał Awatar karni
    Miasto
    Warszawa

Posiadam od kilku tygodni X100 używany egzemplarz docelowo kupiona dla żony ale na razie Ja się nią bawię i faktycznie są jakieś paprochy ale nie przeszkadza mi to zbytnio (nie będę jeszcze do serwisu odsyłał - btw ciekawe jak wygląda serwis Fuji Polska). Martwi mnie natomiast fakt, że brakuje oprogramowanie do wywoływania RAW-ów ktoś może radzi sobie z tym ?

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Jestem na etapie zrobienia nowych profili do ACR - może choć trochę będzie to wyglądać jak jpg z aparatu. Na razie DxO daje ładne kolory.

Coś już napisał Awatar kwscore
    Miasto
    wro

Serwis odpisał że bez problemu w ramach gwarancji wyczyszczą,ale w sumie przemyślałem i jak na razie nic nie będę wysyłał,na fotach tego nie widać,gwarancji jeszcze mam sporo,jak łyknie więcej paprochów to im to podeśle
    Flickr
    5D II |14 2.8 |Σ 35 1.4|
    You Dont Need Telescope

Strona 66 z 73 PierwszyPierwszy ... 16566465666768 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów