Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpis
Kiedyś bawiłem się tablicami wzorcowymi fotografowałem je, potem robiłem jpgi softem aparatu (Velvia, Provia, Astia), a następnie robiłem na oko porównując wzorzec profile do ACR. Szkoda że ten profiler Adobe nie ma możliwości wpisywania wartości numerycznych pół.
Tutaj są te moje profile
http://www.lubawatv.nazwa.pl/szwajko...00Profiles.rar
Ale ostatnio lepiej mi się sprawdza standardowy profil Adobe i w zakładce HSL mam Red+10, Orange+5,Yellow+1, Green+4, Aquas+1, Magentas+2. No i zawsze Tinta o 10-20 bardziej w zieleń niż to co daje Adobe.
Dobrze by było gdyby był lepszy program Profiler Adobe żeby można było wpisać numeryczne wartości kolorów.
W ogóle do X100 dużo jest w specjalnym wątku:
http://fujiklub.pl/viewtopic.php?t=9...er=asc&start=0
cześć, znowu mam kilka pytań:
1. czy da się wyłączyć zmianę iso co 1/3 EV? żeby zmieniało się co 1 EV
2. czy da zrobić tak samo ze zmianą czasu w M? aby tylne kółko nie zmieniało czasu
3. znacie jakieś fajny pokrowiec, który by mieścił X100 z osłoną przeciwsłoneczną? może zasłaniać tylną ściankę, może być od starego aparatu.
Gdzie w Warszawie można przetestować X100? Byłem w Media-Markt i Saturnie, ale w pierwszym nie zezwalali na uruchamianie tak drogiego sprzętu, a w drugim powiedzieli, żebym przyszedł z własną baterią! Śmiech na sali po prostu.
Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4
Trochę nie mogę w to uwierzyć!
No ale spróbuj np. w e-oko.pl
Tak a propos X100 i innych aparatów Fujifilm do wypróbowania. We wrocławskim Sky Tower na pierwszym piętrze (niemal vis a vis Cortlandu) jest fotolab Fujifilm, gdzie mają również pełną lub prawie pełną ofertę aparatów Fujifilm, w tym X-Pro1, X100, X10. Może komuś się przyda ta informacja.
Nie pozwalają na uruchamianie, bo potem nie sprzedadzą używanego modelu z ekspozycji. Albo przynajmniej taka jest wersja leniwego pracownika, któremu nie chciało się podreptać po kluczyk od gablotki. Za to w Saturnie się zgodzili, ale powiedzieli, że w aparacie jest rozładowana bateria, ale nie ma komu jej naładować, więc jak chcę przetestować, to muszę mieć swoją
Tak przy okazji - dlaczego wybraliście akurat X100, a nie przykładowo NEX-5N? Trochę się różnią, jednak matryca też w formacie APS-C, NEX lepiej wykonany, z wymienną optyką, z tańszymi akcesoriami i konwerterami szerokokątnymi itd. Byłem dzisiaj w Sony Store i bawiłem się kompletem NEX-5N + 16mm f/2.8 + 12mm f/2.8 (konwerter) + 50mm f/1.8 za taką samą kwotę. Jakość zdjęć może gorsza, ale za to jaka uniwersalność zestawu! Fuji X100 skradł moje serce, ale rozum podpowiada Sony, ze względu na podane powyżej argumenty... i tak się męczę z wyborem już 3 tydzień!
Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4