Strona 56 z 73 PierwszyPierwszy ... 646545556575866 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 551 do 560 z 724

Wątek: Fujifilm FinePix X100

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Thx, tego się obawiałem. Czyli znów serwis zanim zacznę w ogóle sprzętu normalnie używać, klątwa jakaś normalnie
    Body, stałki, zoomik

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Nie łatwiej oddać i wziąć inny?

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Spróbuję oczywiście pogadać ze sklepem, ale wątpie czy się zgodzą na zwrot. Syfy w środku = ślady użytkowania, w dodatku nie mam 100% pewności, czy ta szybka miała tak od pierwszej nowości (nie oglądałem), czy dopiero się zapadło po... jakby to głupio nie brzmiało... kontakcie ze szmatką :/ Oczywiście nawet gdyby tak było, to nigdy nie powinno mieć miejsca przy delikatnym przetarciu, ale to nie Amazon czy inne B&H więc w cuda jakoś mało wierzę.
    Body, stałki, zoomik

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

U mnie też w rowku ale i tak paprochy się dostają. Ostatnio miałem duży na środku, kilka razy puknąłem i spadł. U mnie był w serwisie bo wiadomo przysłona się sklejała (problem SAB). Jeszcze mam poluzowaną gorącą stopkę. Wcześniej tego nie zauważyłem bo jej nie używałem - dopiero jak lampę większą się umieści to lata. W Canonie to prosto się dokręca - zsuwa się blaszkę maskującą i dokręca śrubki. A tutaj też tak jest z tą różnica że śrubki są wkręcone od wewnątrz co oznacza że trzeba zdjąć górną pokrywę żeby je dokręcić. Na miejscu serwis mi zrobi - czas 2 godz. (jest jeszcze na gwarancji dlatego nie gmeram) poproszę żeby mi wizjer przedmuchali od razu.
    Ostatnio edytowane przez szwayko ; 23-05-2012 o 09:55

takisefotograf
    Guest

Domyślnie

Aż musiałem sprawdzić swojego...
    Na szczęście czysto,żadnych paprochów,stopka lampy się nie rusza a z 580 EX II całkiem fajnie naświetla ,choć wygląda ...śmiesznie

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Panowie, po czym poznać, że ma się problem z migawką w tym aparacie?

Od jakiegoś czasu wskazania światłomierza są dziwaczne, mam problemy z naświetlaniem klatek na wyższych przysłonach i używaniem trybu M. Zdjęcie np. na ISO 200, f/2 i t=1/1000 jest ciemniejsze od zdjęcia na ISO200, f/8, t=60... Nie mówiąc już o nonsensach typu używanie f/11, 1/1000 i filtra ND do uzyskania poprawnej ekspozycji...

Aparatu używam praktycznie wyłącznie na f/2 i f/5,6, i to z tym drugim mam masę problemów. światłomierz ustawiony na matrycowy, korekta na "0" i foty prześwietlone o 4EV... Patrzyłem też w trybie "M" z jednym czasem i zmieniając przysłonę obraz się zmienia, ale napewno nie o 1EV...

W wizjerze elektronicznym przed wciśnięciem spustu pokazuje się normalny obraz, po wciśnięciu spustu dostaje "kopa" o te 3-4EV.

Próbowałem różnych trybów światłomierza i za każdym razem cyrk. Foty mogą wyjść poprawnie, ale w pochmurny dzień ISO200, f/10 i 1/1000 to jakaś porażka... Do tego fota wybitnie nie wygląda na zrobioną na f/10, pierwszy plan jest ostry, reszta nie.

Mam jakąś fobię czy iść z tym do serwisu?
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

_igi, ustaw f/16 i patrząc od przodu na obiektyw zrób podgląd GO, albo po prostu wciśnij przycisk migawki do połowy. Przy f/16 powinieneś uzyskać domknięcie do otworka o średnicy mniej więcej zapałki.
    Ale obawiam się, że to prawie na pewno SAB więc serwis Cię raczej nie ominie. I tu prośba - spytaj przy okazji, czy w PL honorują naprawę tego ustrojstwa po gwarancji.

Mnie udało się oddać mojego kurzociąga. Kupiłem nowy egzemplarz w innym sklepie - najnowsza seria 21 i... zabrudzona matryca. Ja naprawdę nie mam szczęścia do sprzętu. Ale nic, problemów nie będzie i wymienią mi na kolejną sztukę, więc jestem dobrej myśli. Kilka testowych pstryków wystarczyło, bym naprawdę polubił ten aparat, jego obrazek i przede wszystkim filozofię pracy.
    Body, stałki, zoomik

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomdz Zobacz posta
    Ale obawiam się, że to prawie na pewno SAB więc serwis Cię raczej nie ominie. I tu prośba - spytaj przy okazji, czy w PL honorują naprawę tego ustrojstwa po gwarancji.
    co to jest SAB?
    mówicie, że ten aparat jest taki awaryjny?
    na co trzeba zwrócić uwagę w czasie kupowania?
    dzięki
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    dzięki
    Ja bym zwracał uwagę na markę tego co kupuję. Z powyższego wątku wynika, że Fuji odpada. :-D

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    co to jest SAB?
    mówicie, że ten aparat jest taki awaryjny?
    dzięki
    Sticky Aperture Blades - listki przysłony lepią się i nie domykają do zadanej wartości, co owocuje prześwietleniami. Z zagranicznych for wynika, że całkiem spory odsetek aparatów wykazuje tę przypadłość. Fuji naprawia to za darmo, w niektórych krajach także po gwarancji.
    Podobno tegoroczne partie (seria 21) mają poprawiony moduł optyczny.

Drugi znany klops to wycierające się uchwyty do paska, jakiś miękki metal tam użyli. Poszukaj "x100 strap lug wear" to zobaczysz jak to wygląda.

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Ja bym zwracał uwagę na markę tego co kupuję. Z powyższego wątku wynika, że Fuji odpada. :-D
    Bez przesady. Poza tymi wspomnianymi problemami to aparat niemal idealny w swojej klasie. Kapitalna obsługa, jakość obrazka, kolory, oddanie tonów skóry etc.
    Body, stałki, zoomik

Strona 56 z 73 PierwszyPierwszy ... 646545556575866 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów