czy ktoś z Warszawy, posiadający ten aparat byłby chętny się spotkać i zaprezentować?![]()
czy ktoś z Warszawy, posiadający ten aparat byłby chętny się spotkać i zaprezentować?![]()
W kilku, aczkolwiek sprzedawcy niezbyt chetnie udostepniaja sprzet, zeby sie chwile "pobawic"
poszukuje kabla USB do x100,przy ostatnich porządkach chyba został wywalony
szukam po allegro i za bardzo nie wiem jaki wziąć
mam różne kable USB ale żaden nie pasuje,może ktoś podlinkować właściwy kabel
Ostatnio edytowane przez kwscore ; 01-02-2012 o 16:37
Zazwyczaj jak chcesz kupić, to nie robią problemów. Oczywiście jest kilka sklepów, które dba o "dziewictwo" tych aparatów, ale nie brałbym tego jako wadę - po prostu masz pewność, że kupujesz u nich nowe. :wink:
Swojego kupiłem tam, gdzie nie robili po prostu problemów z obejrzeniem i przetestowaniem aparatu. Z doświadczenia, najmilej jest w e-oko, foto-it, fotoformie, foto-rimex'ie, cyfrowych i jeszcze paru innych. Kręcą nosem zazwyczaj w stodole, na giełdzie (o dziwo), w e-cyfrowe i w tych supermarketowych sklepach, typu Saturn, Fotojoker czy Media Markt.
A co do samego aparaciku to jestem zachwycony tym, jak się pracuje w trybie manualnym w nim. Wizjer jest wspaniały, obrazek niegorszy. Z rzeczy, które się potwierdziły z opiniami internetowymi wymieniłbym do cna idiotyczne menu, za długą dla okularników muszlę oczną, słaby autofokus w ciemnościach, rewelacyjne kolory w jpegach (jaram się Velvią) i sam klimat tego aparatu, aż się chce tym robić zdjęcia :-)
Ale to takie wstępne wrażenia, muszę z nim jeszcze pospacerować trochę i zrobić jakiś porządny materiał, coby zobaczyć jak się tym pracuje. Jak na razie widzę, że to raczej maszynka do robienia zdjęć w ciągu dnia![]()
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
To jest ten sam kabel co np w serii Fuji f31fd, f40fd
http://allegro.pl/kabel-usb-do-apara...089392141.html
Czy ktos porownal i moglby sie wypowiedziec jak wyglada:
1. bokeh
2. ostrosc (z grubsza)
3. komfort pracy
4. tonalnosc i wywolywanie rawow plus obrobka w photoshopie
kombinacji 5d (mk1 lub mk2, bez znaczenia) z 35/2 versus fuji x100. Bylbym wdzieczny za jakiekolwiek sensowne info.
Ostatnio edytowane przez Glorf ; 18-02-2012 o 06:57
Dostępu do jakiegokolwiek systemowego 35 nie mam, ale porównując do 5DII - tonalność i jakość surowych plików jest o niebo lepsza w przypadku X100, prawdę mówiąc, nie miałem jeszcze aparatu, który wymagałby tak małego nakładu pracy przy obróbce fot, jak X100.
Komfort pracy MZ jest również wyższy, po pierwsze, 5DII + 50L to ponad 2 kg, z 28/1,8 to 1,5 kg, Fuji X100 waży koło 400 gramów, więc i samo robienie zdjęć jest przyjemniejsze. Warto wspomnieć o bezgłośnej pracy, AF pracuje równie cicho jak w każdym szkle z USM, jednak przez brak lustra, i migawkę centralną podczas robienia zdjęć nic nie słychać - tu jest spora przewaga nad 5D.
Do tego praca w manualu i wprowadzanie korekty ekspozycji jest wygodniejsze w Fuji, nieco przeszkadzają mi pokrętła, które działają w "drugą stronę", zmieniając ISO z 200 na 4000, prawie zawsze na początku idę w stronę 6400 :-) Wizjer to mega-bajer, bardzo bym chciał mieć opcję podglądu fot w wizjerze w 5DII.
Ostrość miażdży, jednak ilość detalu w 5DII jest sporo większa, za sprawą większej ilości pikseli, jednak pliki z X100 biją detalem praktycznie wszystkie cropowe matryce z jakimi miałem styczność (Fuji S3, Samsung NX1, Canon 1000D, 400D, 500D, 40D, pod względem informacji w światłach i cieniu również 60D). Taką ilość detalu miałem w 1DIIN i 1000D przerobionym na podczerwień (z wywalonym filtrem sprzed matrycy). Co do samej obróbki w PS, łatwiej robi się maski, i obróbkę lokalną na większych plikach, więc 5DII ma plus.
Jeśli chodzi o bokeh, to jest ładny (nie robi sieczkiz tła jak 28/1,8), jednak nie oszukujmy się - nie ma go za dużo, i w tym przypadku wygrywa 5D z praktycznie każdym szkłem poniżej f/2,8 :-)
Wcześniej miałem dylemat, między 35L a X100, wybrałem drugiego i nie żałuję, 5DII zostaje ze mną jako korpus do pracy, niemniej jednak nic więcej z logo Canona nie kupię, jeśli X1-Pro wyeliminuje wady X100 i zachowa jego zalety, to z tym aparatem widzę siebie w przyszłości :-) Nie widzę opcji, żeby łazić z 5DII codziennie, przez cały dzień, tak samo jak nie wyobrażam sobie, żeby nie wziąć X100 z domu, chociaż przez jeden dzień. Tym aparatem po prostu chce się robić zdjęcia
Ps. I jeszcze jedna sprawa, żeby porobić zdjęcia w podczerwieni Canonem, trzeba kupić albo statyw i drogi (duży) filtr, albo osobną puszkę do przerobienia, w przypadku Fuji wystarczy filtr 49mm czy 52mm i po sprawie, IR zabiera około 1EV ekspozycji, więc mniej niż niejeden filtr polaryzacyjny :-)
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
Wielkie dzieki za rozbudowana wypowiedz.
Zeby jeszcze tylko przyslona sie nie kleila to juz wogole byloby dobrze![]()