Strona 42 z 73 PierwszyPierwszy ... 32404142434452 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 411 do 420 z 724

Wątek: Fujifilm FinePix X100

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Miałem te zabawkę w ręku przez chwilę i zrobiła na mnie bdb wrażenie, ale są małe ale też.
    Mainowicie albo nie potrafiłem albo nie da się zmienić przysłony podczas kręcenia video - co jest upierdliwe bo niby jak skoryguje expozycję?
    Focus ma dość sporą odległość ogniskowania, wtrybie macro jest lepiej ale wtedy trwa to wieczność - ale może miałem źle wybrany wariant AF - nie znam puszki więc tyle co sam doszedłem w krótkim czasie co do czego.
    Poza tym mega wizjer optyczny którego nie powstydziłaby się żadne lustrzanka.
    Pokrętła, przysłona w szkle rewelacyjne rozwiązanie.
    Dość chyba wolne zapisywanie na karcie - ale miałem microSD w adapterze więc może to było problemem.
    5D + L

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jak to rozumieć:

http://www.dxomark.com/index.php/Cam...m/FinePix-X100

?

wybieramy "Measurements" -> ISO Sentisitivity
    Wychodzi na to że ISO 6400 w X100 to w rzeczywistości co? ISO 800? ISO 1000? W takim przypadku nic dziwnego że miałby obrazek świetny przy ISO 6400, skoro w rzeczywistości jest to coś koło ISO 800. Wtedy i micro43 przy ISO 800 nie będzie gorsze.

Olympus EP3 przy to to wzór:
    http://www.dxomark.com/index.php/Cam...PEN-EP3#tabs-2

Sony NEX-5N podobnie (choć wyniki sporo lepsze od Olka):
    http://www.dxomark.com/index.php/Cam.../NEX-5N#tabs-2

Czyżby Fuji paskudnie okłamywało użytkownika? Czyżby ustawianie czegokolwiek ponad ISO 800 nie miało wielkiego sensu w X100, bo potem i tak mamy mniej więcej tą samą czułość niezależnie od ustawienia?
    Ostatnio edytowane przez Piotr_0602 ; 19-10-2011 o 16:41

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Jak to rozumieć:
    Czyżby Fuji paskudnie okłamywało użytkownika? Czyżby ustawianie czegokolwiek ponad ISO 800 nie miało wielkiego sensu w X100, bo potem i tak mamy mniej więcej tą samą czułość niezależnie od ustawienia?
    Z taką tezą bym się nie zgodził, bo wszystko powyżej ISO 800 działa poprawnie. W stosunku do ISO 800 na 3200 czas ulega 4-ro krotnemu skróceniu i oba zdjęcia na 800 jak 3200 są poprawnie naświetlone. Na 3200 otrzymuje się zadawalające wyniki przy naprawdę bardzo kiepskim oświetleniu.
    Ostatnio edytowane przez klasyk ; 19-10-2011 o 17:06

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

3200 jest względnie OK. Nie wiem czy to natywne ISO czy podbijana ekpozycja programowo, a w rzeczywistości to ISO 800.

Ale ogólnie to co mówisz to nie tylko domena X100. Canon i Nikon też stosują takie sztuczki.

Coś już napisał

Domyślnie

Bez względu na dywagacje jak to jest zrobione - to działa i to zadawalająco.
    Ostatnio edytowane przez klasyk ; 19-10-2011 o 17:56

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borkomar Zobacz posta
    ...albo nie potrafiłem albo nie da się zmienić przysłony podczas kręcenia video - co jest upierdliwe bo niby jak skoryguje expozycję?
    Większość aparatów nie daje możliwości zmiany przysłony w czasie filmowania. I nie ma co się dziwić, bo zmiana przysłony kółkiem jest dobra do zdjęć, ale przy filmowaniu mało praktyczna i niewygodna.

A ekspozycję można też zmieniać przy pomocy czułości i szybkości migawki, co zresztą też pewnie nie jest dostępne w czasie filmowania, więc ekspozycja będzie się zmieniać automatycznie zgodnie ze wskazaniem światłomierza.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie Awarie przysłony

Znalazłem informacje że w tym modelu częste są awarie przysłony.
    Na forum x100 dość często jest opisywany problem awarii przysłony. Polega on na tym że przysłona nie domyka się do mniejszych otworów jak f/8, f/11, f/16.

Podobno jest to usterka fabryczna. Jak na gwarancji aparat to naprawa bezpłatna. Jak po - to się słono płaci.

Nie wiem czy zależy to od nr seryjnego czy może też od użytkownika (kurz, pył).

Czy ktoś tutaj miał taki problem.
    Na X100 forum są takie wątki - łącznie z ankietą.
    Według ankiety 28% aparatów się tak popsuło.

http://www.x100forum.com/index.php?/...erture-blades/

http://www.x100forum.com/index.php?/...e-blade-issue/

Co do ISO 800 -> 3200 - czytałem że według testów Fuji - lepszą jakość uzyskiwało się programowo na 3200 niż fizyczną zmianą napięcia matrycy. Dlatego tak to zrobiono.

Coś już napisał

Domyślnie

Trafiłm również kiedyś na informację o niedomykaniu przysłony. U mnie nic takiego nie występuje. Co do sprawy czy najwyższe czułości są skalowana przez wzmoncnienie sygnału przed przetwornikiem A/C, czy później na drodze przetwarzania cyfrowego - to uważam, że w szczególności w tym aparacie to bez znacznia, skoro ISO 3200 jest przyzwoite, szczególnie jak doczytałeś, że dawało to lepszy efekt. W praktyce przy tej ogniskowej i jasności to 3200 jest ekstremum zarezerwowane na sytuacje powiedzmy sobie totalnie ekstremalne. Zresztą cały temat "ISO matrycy" to pojęcie dość wirtualne i trzeba patrzeć na "ISO aparatu" i jego osiągnięcia. A to jest zależne od ISO samej matrycy i poziomu jej szumów, następnie skalowania - wzmocnienia sygnału przed przetwornikiem A/C i ewentualne skalowanie w drodze obróbki cyfrowej.
    Ostatnio edytowane przez klasyk ; 20-10-2011 o 09:59

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tom517 Zobacz posta
    Baterię-zamiennik możesz kupić taką: HL-F95 lub np. http://allegro.pl/akumulator-fuji-np...885700320.html
    O zamiennikach wiem, ale wolał bym oryginał ale widzę, że chyba niestety niedostępny ??:

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez y3k Zobacz posta
    O zamiennikach wiem, ale wolał bym oryginał ale widzę, że chyba niestety niedostępny ??:
    Dzwoniłeś może bezpośrednio do Fuji Polska? Jeżeli nie to spróbuj.
    Ostatnio edytowane przez klasyk ; 20-10-2011 o 10:58

Strona 42 z 73 PierwszyPierwszy ... 32404142434452 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów