Strona 41 z 73 PierwszyPierwszy ... 31394041424351 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 724

Wątek: Fujifilm FinePix X100

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jeszcze ma pytanie do allxages. Czy miałeś kiedy styczność z manualnymi aparatami typu nikon f3 + 35mm w stałce? A jeśli tak czy jesteś w stanie je porównać do tego fujika. Mi właśnie chodzi o zmienienie mojego starego, manualnego korpusu z 35ką tym fujikiem. Wiem, ze o manualnym ostrzeniu w fujiku powinienem raczej zapomnieć niestety. Pytam, bo patrząc na twoje zdjęcia stwierdzam, ze mamy podobne podejście do fotografii i pewnie tych samych "mistrzów" Gratuluję warsztatów w NAPO.
    Pozdrawiam, Wojtek

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elduce Zobacz posta
    Jeszcze ma pytanie do allxages. Czy miałeś kiedy styczność z manualnymi aparatami typu nikon f3 + 35mm w stałce? A jeśli tak czy jesteś w stanie je porównać do tego fujika. Mi właśnie chodzi o zmienienie mojego starego, manualnego korpusu z 35ką tym fujikiem. Wiem, ze o manualnym ostrzeniu w fujiku powinienem raczej zapomnieć niestety. Pytam, bo patrząc na twoje zdjęcia stwierdzam, ze mamy podobne podejście do fotografii i pewnie tych samych "mistrzów"
    Nikona F3 nigdy nie widziałem nawet, ale używałem np. Pentaxów z serii M. To ta sama liga?

Jak dla mnie to ciężko coś tu porównywać. No bo co? Wygląd? To mimo wszystko jest cyfrówka. Ma LCD, trochę zbytecznych opcji, AutoISO, podglądy, setki punktów AF. Nie wiem czego oczekujesz od X100. Ja bym tam wolał mieć tego Nikona F3 chyba No i pamiętaj, że tutaj masz APS-C więc obrazek jest trochę gorszy.

Jedyny cyfrowy aparat, który "przypomina" stare dobre korpusy do Leica M9. I pod względem obrazka jak i obsługi korpusu. Zresztą chyba zrobię zamianę taką właśnie.

Gratuluję warsztatów w NAPO.
    Dziękuję :-)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Chodzi mi np o możliwość ustawiania wartości przysłany, po ludzku, pierścieniem na obiektywie, a czasów pokrętłem na górze korpusu , o mf zapomniałem, ale np takie autoiso to akurat uważam za jeden z lepszych wynalazków.
    No i następna rzecz "kieszonkowość" to dla mnie wielka zaleta, a 35 mm to przez wiele lat moja jedyna ogniskowa i stwierdzam, ze robiłem nią najlepsze zdjęcia. Takie przyzwyczajenie, że człowiek nawet nie musi przykładać aparatu do oka a i tak wie już dokładnie co i jak mu się "ułoży" w kadrze i odruchowo, jeszcze bez aparatu przy oku robi zooma kroczkiem w ta czy inna stronę.
    Leica M9, niestety jest poza moimi możliwościami finansowymi, a też muszę przyznać, ze miałem kiedyś okazje trochę pobawić się leicą M7 i nie zrobiła ona na mnie jakiegoś piorunującego wrażenia. No i leica przy fujicu to już trochę wiekszy aparat, a mi na starość się klamotów dźwigać nie chce
    Ostatnio edytowane przez elduce ; 30-09-2011 o 13:47

Domyślnie

Chodzi mi np o możliwość ustawiania wartości przysłany, po ludzku, pierścieniem na obiektywie, a czasów pokrętłem na górze korpusu , o mf zapomniałem, ale np takie autoiso to akurat uważam za jeden z lepszych wynalazków.
    No bez przesady. Kupujesz X100 i nie widziałeś go nawet na zdjęciu w Internecie? Przysłonę (o 1EV) ustawia się pieścieniem na obiektywie, wartości pośrednie dodatkowym pokrętłem (nie korzystam, bo po co?). Czas ustawia się pokrętłem na korpusie.
    AutoISO jest bardzo sprawne.

No i następna rzecz "kieszonkowość" to dla mnie wielka zaleta, a 35 mm to przez wiele lat moja jedyna ogniskowa i stwierdzam, ze robiłem nią najlepsze zdjęcia. Takie przyzwyczajenie, że człowiek nawet nie musi przykładać aparatu do oka a i tak wie już dokładnie co i jak mu się "ułoży" w kadrze i odruchowo, jeszcze bez aparatu przy oku robi zooma kroczkiem w ta czy inna stronę.
    Bo nie ma nic lepszego od 35mm Ten aparat mimo wszystko do kieszeni spodni tak łatwo nie wchodzi, chyba że rybackich. Do kieszenii kurtki czy cos - bez problemu i zostaje jeszcze miejsce.

Leica M9, niestety jest poza moimi możliwościami finansowymi, a też muszę przyznać, ze miałem kiedyś okazje trochę pobawić się leicą M7 i nie zrobiła ona na mnie jakiegoś piorunującego wrażenia. No i leica przy fujicu to już trochę wiekszy aparat, a mi na starość się klamotów dźwigać nie chce
    Bo tutaj w sumie nie ma co wrażenia robić. Prosty i skuteczny aparat. Ot co

Co do wielkości M9 to myślałem, że jest większy. Jak na moje to nie dużo większy od X100. Natomiast obrazek generuje o kilka klas lepszy.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Nie zrozumiałeś mnie, oczywiście że wiem, że w x100 przysłonie ustawiam pierścieniem, a czasy i korektę pokrętłami i o to mi właśnie chodzi. Brakuje mi tylko "duszka" w wizjerze do ustawienia ostrości w trybie manulanym jaki był w starych dalmierzach i jaki ma w tej chwili już chyba tylko leica, no i chyba jeszcze analogowe bessy czy jakoś tam.

Domyślnie

Dokładnie. X100 jeśli chodzi o MF jest słabe

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    ...
    Jedyny cyfrowy aparat, który "przypomina" stare dobre korpusy do Leica M9. I pod względem obrazka jak i obsługi korpusu. Zresztą chyba zrobię zamianę taką właśnie.
    ....
    To jak będziesz sprzedawał swojego X100 w rozsądnej cenie to daj znać, może jeszcze nie nabędę sobie X100 a parę tyś zł przyda Ci się do zakupu M9, może chociaż na pokrowiec do M9 starczy

Domyślnie

Jak będę sprzedawał (może w tym tygodniu jeszcze, chociaż chyba nie będę miał czasu na to ) to dam znać. Ale pokrowca nie będę kupował, bo ja używam aparatów do robienia zdjęć, a w pokrowcu wszystkie wychodzą ciemne

Bywalec

Domyślnie

Zamawiał ktoś z was już dodatkowe baterie? Znacie jakiś sklep który ma na stanie, lub jest w stanie zamówić u dostawcy baterie do niego tj. NP-95? Bo ja sprawdziłem klika i wszędzie towar niedostępny i nie wiedzą kiedy będzie :/

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

Baterię-zamiennik możesz kupić taką: HL-F95 lub np. http://allegro.pl/akumulator-fuji-np...885700320.html

Strona 41 z 73 PierwszyPierwszy ... 31394041424351 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów