Strona 37 z 73 PierwszyPierwszy ... 27353637383947 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 361 do 370 z 724

Wątek: Fujifilm FinePix X100

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzeSiuu Zobacz posta
    ale w jednym już można przyznać rację:
    różnica między m4/3 a fuji x100 jest niewielka...
    O czym ty mówisz. Dynamika zdjęć z X100 w porównaniu do PEN to przepaść. X100 w końcu daje czarno-białe obrazy jak z kliszy. Dynamika ISO 200 i 400 jest lepsza niż w Canonie 5D.
    Miałem możliwość pobawienia się RAFami z X100. Nie ma co sugerować się zdjęciami na necie, bo z reguły są to JPGi z aparatu, a soft w aparacie ma zawsze włączone odszumianie. Dopiero z RAFów jak się wyłączy wszelkie odszumianie widać jak ostre i szczegółowe są zdjęcia.

Tutaj masz porównanie dynamiki z dwoma najnowszymi aparatami do m4/3 z Olympusa:
    Z tej strony:
    http://www.dxomark.com/index.php/Cam...and3)/Fujifilm

Początki nałogu

Domyślnie

szwayko, ja tak samo uważem, że jak się wyda kupę kasy na coś z przyspawanym obiektywem, to trzeba wymyślić dobre alibi

PS
    Ja w NEX mam taką samą dynamikę .... za 500zł :wink:
    A różnica dynamiki LX5 vs X100 na natywnym ISO to raptem 1,5EV (11 vs 12,5)
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 22-09-2011 o 09:40

Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    ...
    Coś Ci się pomyliło, bo post dotyczył porównania z matrycami m4/3.
    Natomiast NEX to przecież wielkościowo te same matryce, więc na oko będą podobne.
    Płaci się więcej za wizjer, pokrętła, prawie dwa razy krótszy shutter lag, więc ogólnie za inną technikę fotografowania.

Co do LX-5 jeśli chodzi o zdjęcia ze statywu na ISO 50 to masz rację.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    ...Płaci się więcej za wizjer, pokrętła, prawie dwa razy krótszy shutter lag, więc ogólnie za inną technikę fotografowania.
    Prawda - rozwijając dopowiem, że płaci się w wielu przypadkach za możliwość wykonania niektórych zdjęć, których nie da się wykonywać "z ekranu na tylnej ściance". Swoją drogą ten ostatni mam prawie zawsze wyłączony.

Płaci się za błyskawiczny dostęp do ustawień tych, które są naistotniejsze dla fotografującego.

Płaci się za to, że aparat ma ergonomię aparatu fotograficznego a nie telefonu komórkowego.

Płaci się też za jakość obiektywu mimo, że "przyspawany", no ale to wybiera się świadomie.

Płaci się też za solidną konstrukcję, której nie trzeba bać się używać.
    Ostatnio edytowane przez klasyk ; 22-09-2011 o 10:37

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez klasyk Zobacz posta
    Prawda - rozwijając dopowiem, że płaci się w wielu przypadkach za możliwość wykonania niektórych zdjęć, których nie da się wykonywać "z ekranu na tylnej ściance". Swoją drogą ten ostatni mam prawie zawsze wyłączony.

Płaci się za błyskawiczny dostęp do ustawień tych, które są naistotniejsze dla fotografującego.

Płaci się za to, że aparat ma ergonomię aparatu fotograficznego a nie telefonu komórkowego.

Płaci się też za jakość obiektywu mimo, że "przyspawany", no ale to wybiera się świadomie.

Płaci się też za solidną konstrukcję, której nie trzeba bać się używać.
    A ja głupi myślałem, że płaci się za to aby zdjęcie było ładne, czyli za matrycę.

Ot taka puszka NX z 30mm/2.0 ma wszystko to co wypisałeś wyżej a kosztuje 1000zł czyli 4x taniej od X100.

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Co do LX-5 jeśli chodzi o zdjęcia ze statywu na ISO 50 to masz rację.
    Statyw to raczej dla X100, LX5 ma optyczną stabilizację.
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 22-09-2011 o 12:13 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ot taka puszka NX z 30mm/2.0 ma wszystko to co wypisałeś wyżej a kosztuje 1000zł czyli 4x taniej od X100.
    Zdaje się że NX nie ma takiego wizjera jak X100. Nie ma też wszyskich parametrów na kółkach. No i przede wszystkim - nie ma tego "oldskulowego" wyglądu.

A ze stajni Sony, to chyba NEX-7 ma to wszystko co X100 (i jeszcze więcej).

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    A ze stajni Sony, to chyba NEX-7 ma to wszystko co X100 (i jeszcze więcej).
    NEX-7 z Zeissem 24 mm będzie kosztował ponad 2 tysiące dolarów - czyli ponad dwa razy tyle co Fujifilm X100. Nie żebym chciał kogoś zniechęcić, tylko tak mówię :-)

Domyślnie

...
    Ot taka puszka NX z 30mm/2.0 ma wszystko to co wypisałeś wyżej a kosztuje 1000zł ...
    Żeby być zgodnym z prawdą to kosztuje mniej niż 1400 zł
    - NX5 z kitem = 965 zł
    - 30/2.0 ( allegro ) < 400 zł

Tylko nie licz że jak sprzedasz kit to osiągniesz to 1000 zł.
    Kity nie sprzedają się.
    Ostatnio edytowane przez waldekgdynia ; 22-09-2011 o 13:29

Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez waldekgdynia Zobacz posta
    Żeby być zgodnym z prawdą to kosztuje mniej niż 1400 zł
    - NX5 z kitem = 965 zł
    - 30/2.0 ( allegro ) < 400 zł
    Widziałem wizjer w NX5 - jak w starej kamerze wujka. Jak już to NX10, a to już 400-500zł więcej. I robi się z 1000zł prawie 2000zł ;-)

Coś już napisał

Domyślnie

A ja głupi myślałem, że płaci się za to aby zdjęcie było ładne, czyli za matrycę.

Statyw to raczej dla X100, LX5 ma optyczną stabilizację.
    400 zł to kosztuje sam NX 30mm/2.0
    kolejne prawie 1500zł sama puszka czyli razem ok. 2000zł, a więc nie 4 razy tylko 2 razy. To 2 razy jest uzasadnione.

Dobrze wspomniałeś, że potrzebny jest dobry obiektyw dobrze wspólpracujący z matrycą - to właśnie ma X100

Stabilizacja obrazu, to rzecz przydatna do długich ogniskowych oraz do małych matryc. Przy małych matrycach i przeciętnej jasności obiektywów, bez stabilizacji rzadko kiedy dalo by się zrobić zdjęcie w normalnych warunkach. Przy APS-C i 23 mm ogniskowej to zbędny gadżet. W szczególności z tak wydajnym bezszumowym ISO jak w X100 rzecz absolutnie zbędna. Proponuję rzucić okiem na 2 ostatnie zdjecia z X100 kilka postów wyżej i nie pisać farmazonów.
    Ostatnio edytowane przez klasyk ; 22-09-2011 o 13:38

Strona 37 z 73 PierwszyPierwszy ... 27353637383947 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów