Ostatnio edytowane przez strideer ; 16-09-2011 o 13:55 Powód: Automerged Doublepost
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
No ale jak aparat nastawia ostrość metodą detekcji kontrastu na głównej matrycy, to o ile ta matryca nie ma jakichś dodatkowych czujników (zdaje się, że Fujifilm ma jakiś kompakt z takim patentem, ale nie jest to X100), to raczej nie będzie różnicy w dokładności i szybkości, czy ostrość będzie brana ze środka czy z samego prawego dolnego rogu :-)
Może być różnica tej postaci, że :
1) szkło w centrum jest najostrzejsze i najłatwiej algorytmowi wykryć najwyższy kontrast lokalny
2) szkło może mieć problemy w postaci krzywizny pola (co dla stałoogniskowego obiektywu 35mm skonstruowanego "pod puszkę" raczej nie będzie miało miejsca)
Tak jak Dominik pisał, aparat ostry na kontrast więc nie ma znaczenia gdzie. Dodatkowo w zależności czy używamy OVF czy EVF to punkty AF i ich ilość są inaczej rozmieszczone.
W aparacie jest lampka wspomagająca pracę AF. Ja mam ją na stałe wyłączone. Włączyłem z raz i nie zauważyłem różnicy.
Jeżeli chodzi o samą szybkość ostrzenia...jest OK. Chciałoby się szybciej zwłaszcza z bardzo bliskich odległości, powiedzmy z efektu zaskoczenia, no ale tak nie ma i już.
Jeżeli chodzi o ostrzenie w MF to jest słabe i nigdy nie używam.
Odnośnie fotek porównawczych:
1. zrobiona LX5 na 24mm@f=4mm
2. zrobiona NEX-3 z E16@f=5.6
Ktoś wspominał o aberacjach, niestety LX5 nie ma tak dobrego wsparcia w LR3 jak Sony :wink:
hmmm ja dalej nie bardzo rozumiem
fotka (1) wg mnie jest wizualnie lepsza.
ma oczywiście mniej szczegółów.
oczywiście jest widoczny gąszcz fioletowych gałęzi w koronie drzew.
fotka (2) wg mnie jest na pierwszy rzut oka mniej "ciesząca oko".
inaczej tego nie potrafię nazwaćwiecej szczegółów.
brak widocznych aberacji.
i jaki z tego wniosek ???
zam wymieniłem Lustro na [COLOR="red"]L/COLOR] x3 !
czy to znaczy, że mam genialny aparat do wszystkiego? chyba nie.
czy to znaczy, że zrobię idealne zdjęcie w baaardzo trudnych warunka? chyba też nie.
jak pisałem wcześniej zerknij na zdjęcia "wymagające" i zrób takie zestawienie.
było Lustro jest panasonic lumix Lx3