Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
Migawka centralna jest zwykle umieszczona w centrum obiektywu, w miejscu gdzie jest również przysłona, i nie naświetla więcej środka niż brzegów. Gdyby tak było, przysłonięcie przysłony powodowało by widoczne winietowanie, a tak przecież nie jest.
Migawka w X100 nie jest migawką centralną. Ale mniejsza z tym. W taki dzień jak dzisiaj (lekko zamglone słońce) przy przysłonie f/2, iso 200 i czasie jak z instrukcji (1/1000 s) nie da się zrobić poprawnie naświetlonej fotki. Jest sporo prześwietlona. Jeśli aparat czas dobiera automatycznie, nie ustawi krócej niż 1/1000. Pomaga jedynie włączenie wbudowanego filtra szarego. W manualu pozwala ustawić czasy krótsze, i choć zaznacza je w celowniku na czerwono, to na zdjęciach widać różnicę. Gdy ustawiłem 1/4000 fotka była jeszcze trochę prześwietlona. Po włączeniu filtra ND czas naświetlania, w tych samych warunkach, aparat ustalił na 1/680 s.
Pozdrawiam serdecznie!
Arkadiusz Stopa
mam chwile, bom w podrozy i zaczytuje sie w instrukcji.
wlasnie rozwalil mnie taki ficzer: robie foto w raw, ogladam i...moge produkowqac jpegi ustawiajac im NR, kolor, filtry, ev itd itd. slabo?
inne rzeczy ktore sa super to panoramy (lx3 i ixusy nie maja startu) oraz przedgladanie zdjec seryjnych ktore pokazane sa w formie animacji![]()
a to takie pierdółki mają już Nikony i Olympusy
czlowiek na canonie chowany. o zrobicale generowanie jpegow to nie taka *******a. zwlawszcza w aparacie kompaktowym
Pozdrawiam serdecznie!
Arkadiusz Stopa
no ale co z tym mozna zrobic? nic
za to ja glos migawki mam wylaczony, a przy serii przydaloby sie beepanie zeby kontrolowac predkosc
OK.
Spróbuję podsymować wady firmware'u. Chcę to wysłać do FUJI, z pewnych powodów, jest spora szansa, że to trafi w odpowiednie miejsce.
Ponieważ, aparatu dużo nie używałem, jeżeli ktoś z innych posiadaczy wie jak coś z tego obejść lub zna inne wady/sugestię - niech pisze:
- Maksymalna szybkość migawki w trybie preselekcji przysłony przy F/2.0 to 1/1000s. Można jednak w trybie manualnym ustawić 1/2000s oraz 1/4000s, na zdjęciu widać sporą różnicę. Prawdopodobnie zrezygnowano z tych czasów, ponieważ nie udało się osiągnąć zawsze jednakowych czasów. Mimo wszystko, choćby z poziomu jakiś Custom Functions, fajnie jakby można było zmusić aparat do uzywania tych czasów w trybie A.
- Jeżeli zabrakło przysłony lub migawki i wystąpi niedoświetlenie/prześwietlenie, aparat informuje o tym poprzez zmianę koloru atrybuty zmiennego na czerwono. Zdecydowanie brakuje informacji na drabince ekspozycji. Czy prześwietlenie/niedoświetlenie jest o 1/3EV czy też o więcej niż 2EV. To spora różnica.
- W OVF nie ma informacji o ustawieniu zdjęć kontynuacyjnych
- Brakuje możliwości autowłączania filtru ND w razie kłopotów z szybkością migawki
- Safety shift
- Histogram Live jest dość kiepski i po wykonaniu zdjęcia przeważnie jest całkiem inny
- Jeżeli przypisujemy do klawiza Fn filtr ND to nie powinno być pytania czy na pewno chcemy włączyć ten filtr.
- Mozliwosc wylaczenia potwierdzenia czy chcemy wlaczyc tryb macro. możnaby robić zdjecia bez odrywania się od kadru
- Najlepiej globalna mozliwosc wylaczenia wszystkich potwierdzen albo cos
- Jeżeli używamy OVF i nie mamy oka przy wizjerze, to ramka i informacje w niej powinny być wyłączane w celu oszczędzenia baterii.
- W celu oszczędzaniau baterii jest tryb OVH Poer Save Mode, który jednak wpływa na szybkość AF. Fajnie jakby działał tylko jeżei nie mamy oka przy wizjerze.
- Jest opcja zmiany kierunku ostrzenia w trybie MF. Przdałaby sie też ta opcja dla innych ustawień, jak np. ISO. Bo dla mnie w lewo powinno być mniej, w prawo więcej. Chyba, że w Japonii jest inaczej skoro jeżdżą po lewej stronie drogi
- Przycisk RAW powinien być tak samo programowalny jak przycisk Fn. Ci co używają RAW i tak nie skorzystają z opcji zmiany na JPEG. A jak ktoś chce JPEgi doprodukować to może to zrobić później z Playbacka
- Programowalny przycisk AFL/AEL...ale jak będzie RAW to i tak dobrze
- Możliwość właczenia Highlight Alert w zwyklym playbacku, a nie tylko w detalicznym
- Histogram na 3 kanały
- Manualne ostrzenie podczas kręcenia filmu, a nie tylko automatyczne
- (to pewnie niemożliwe) zmiana przysłony w trakcie kręcenia filmu
- możliwość zmiany cyfrowego zooma w trakcie krecenia filmow
i ostatnie dosc wazne
- błąd paralaksy jest naprawiany poprzez przesuniecie ramki i dziala to super. ale....nie jest przesuwany punkt AF, a on tez powinien byc przesuniety, bo w ostetecznosci ostrzymy na zupelnie inny fragment obrazu niz nam sie wydaje
Poza tym jest setka błędów w polskiej instrukcji w tym bardzo czesto funkcje opisane są dokladnie przeciwnie do ich znaczenia. Radzę uważać. Angielska wersja instrukcji jest bez zauważalnych błędów.