Fuji wypuściło szerszy kąt do X100 z 35mm mamy 28mm. Na tele będzie trzeba dłużej poczekać bo pozycja X-Pro1 byłaby zagrożona bardziej.
http://www.fujifilm.com/products/dig...onversionlens/
Do tego nowy firmware 1.30 który daje ramki w wizjerze optycznym pod nowy szerszy kąt widzenia.
Szybkie pytanie - ilu z forumowych użytkowników miało problem z SAB? Jak wygląda serwisowanie w PL w takim przypadku? Od dłuższego czasu kusi mnie to cacko jako aparat do codziennego noszenia, ale ten problem jak i wycieranie się uchwytów do paska powstrzymują mnie za każdym razem, gdy już chcę go kupić.
Body, stałki, zoomik
Ja miałem. Wymiana na gwarancji. Problem znany. W serwisie w PL mówili że ilościowo to margines. W kilku europejskich serwisach naprawiają po gwarancji, ale nie wiem czy nie wszędzie już. Mi uchwyty jeszcze nie siadają, ale od starego Pentaxa mam takie trapezowe zawieszki zamiast oryginalnych trójkątnych.
konwerter fajna sprawa
tym bardziej, ze preferuję szerokie spojrzenie.
mam tylko pytanie... czy aby nie zaniera światła i rozdzielczości. hmm oto jest pytanie?
było Lustro jest panasonic lumix Lx3
Z tym konwerterem super sprawa. Mam nadzieję, że ceny nie dowalą zaporowej. Jak dla mnie, koniec z wzdychaniem do X1 Pro :-) Zdecydowanie zamawiam!
Z tego co widziałem po samplach, jakość jest w porządku (i tak się to później wyostrza), rozmiary koszmarne nie są, średnica filtra ta sama co w standardzie, no i puścili nowy firmware z opcją ramek do 28mm. Szkoda tylko, że nie mieści się korekcja paralaksy :-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Liczyłem na coś w cenie do tysiąca. No ale jeżeli za tulejkę do mocowania filtrów i osłonę przeciwsłoneczną liczą 5 stówek, to chyba nic dziwnego. :-)
Ostatnio edytowane przez _igi ; 15-05-2012 o 20:27 Powód: Automerged Doublepost
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
Podobno przy nowym Firmware można ostrzyć do 40cm bez przełączania w tryb Macro nie wiem czy to prawda,będę w domu to sprawdzę
Dobra wiadomość! Ostatnio robiłem na wycieczce duże miasto i nader często brakowało mi tych kilku mm, 28mm to trochę mało ale... i tak fajna opcja. Pożyjemy, zobaczymy (zakupimy?) :-)
PS. dla tych co jeszcze nie próbowali X100... obrazek zacny, a i frajda robienia zdjęć przednia!