Strona 62 z 73 PierwszyPierwszy ... 1252606162636472 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 611 do 620 z 724

Wątek: Fujifilm FinePix X100

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta
    ...
    Oraz pytanie nr 2 - czy w x100 idzie naświetlić dwa razy tą samą klatkę?

Sorry Franek, to nie z Ciebie W cyfrowej fotografii wygląda to inaczej. Dwa razy naświetlasz klatkę (za każdym razem jest to inny plik) i nakładasz je na siebie w programie graficznym ustawiając wymaganą przejrzystość. Czyli poniekąd odpowiedź brzmi tak (chociaż nie )
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    może byś się podzielił jakimiś radami do ACR albo profilem? na pewno wiem, że trzeba zlikwidować te magentę w światłach
    Kiedyś bawiłem się tablicami wzorcowymi fotografowałem je, potem robiłem jpgi softem aparatu (Velvia, Provia, Astia), a następnie robiłem na oko porównując wzorzec profile do ACR. Szkoda że ten profiler Adobe nie ma możliwości wpisywania wartości numerycznych pół.
    Tutaj są te moje profile
    http://www.lubawatv.nazwa.pl/szwajko...00Profiles.rar

Ale ostatnio lepiej mi się sprawdza standardowy profil Adobe i w zakładce HSL mam Red+10, Orange+5,Yellow+1, Green+4, Aquas+1, Magentas+2. No i zawsze Tinta o 10-20 bardziej w zieleń niż to co daje Adobe.

Dobrze by było gdyby był lepszy program Profiler Adobe żeby można było wpisać numeryczne wartości kolorów.

W ogóle do X100 dużo jest w specjalnym wątku:
    http://fujiklub.pl/viewtopic.php?t=9...er=asc&start=0

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

cześć, znowu mam kilka pytań:
    1. czy da się wyłączyć zmianę iso co 1/3 EV? żeby zmieniało się co 1 EV

2. czy da zrobić tak samo ze zmianą czasu w M? aby tylne kółko nie zmieniało czasu

3. znacie jakieś fajny pokrowiec, który by mieścił X100 z osłoną przeciwsłoneczną? może zasłaniać tylną ściankę, może być od starego aparatu.
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Początki nałogu

Domyślnie

Gdzie w Warszawie można przetestować X100? Byłem w Media-Markt i Saturnie, ale w pierwszym nie zezwalali na uruchamianie tak drogiego sprzętu, a w drugim powiedzieli, żebym przyszedł z własną baterią! Śmiech na sali po prostu.
    Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Trochę nie mogę w to uwierzyć!

No ale spróbuj np. w e-oko.pl

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tak a propos X100 i innych aparatów Fujifilm do wypróbowania. We wrocławskim Sky Tower na pierwszym piętrze (niemal vis a vis Cortlandu) jest fotolab Fujifilm, gdzie mają również pełną lub prawie pełną ofertę aparatów Fujifilm, w tym X-Pro1, X100, X10. Może komuś się przyda ta informacja.

Bywalec Awatar Joshec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Trochę nie mogę w to uwierzyć!
    No właśnie, doprawdy dziwne praktyki, na pewno mają klientów na pęczki...

Np. w Poznaniu, MediaMarkt w King Cross można obejrzeć i pomacać bez problemu wszystko...

Początki nałogu

Domyślnie

Nie pozwalają na uruchamianie, bo potem nie sprzedadzą używanego modelu z ekspozycji. Albo przynajmniej taka jest wersja leniwego pracownika, któremu nie chciało się podreptać po kluczyk od gablotki. Za to w Saturnie się zgodzili, ale powiedzieli, że w aparacie jest rozładowana bateria, ale nie ma komu jej naładować, więc jak chcę przetestować, to muszę mieć swoją

Tak przy okazji - dlaczego wybraliście akurat X100, a nie przykładowo NEX-5N? Trochę się różnią, jednak matryca też w formacie APS-C, NEX lepiej wykonany, z wymienną optyką, z tańszymi akcesoriami i konwerterami szerokokątnymi itd. Byłem dzisiaj w Sony Store i bawiłem się kompletem NEX-5N + 16mm f/2.8 + 12mm f/2.8 (konwerter) + 50mm f/1.8 za taką samą kwotę. Jakość zdjęć może gorsza, ale za to jaka uniwersalność zestawu! Fuji X100 skradł moje serce, ale rozum podpowiada Sony, ze względu na podane powyżej argumenty... i tak się męczę z wyborem już 3 tydzień!
    Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4

Bywalec Awatar Joshec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez panmateusz Zobacz posta
    Fuji X100 skradł moje serce...
    No to już sam sobie odpowiedziałeś

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez panmateusz Zobacz posta
    Gdzie w Warszawie można przetestować X100? Byłem w Media-Markt i Saturnie, ale w pierwszym nie zezwalali na uruchamianie tak drogiego sprzętu, a w drugim powiedzieli, żebym przyszedł z własną baterią! Śmiech na sali po prostu.
    W Saturnie w Arkadii nie było problemu, uruchomiłem porobiłem trochę fotek, jakby ktoś chciał x-pro1 pomacać to też był.
    pozdr

Strona 62 z 73 PierwszyPierwszy ... 1252606162636472 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów